Rusia şi Turcia au semnat luni un acord în vederea construirii gazoductului Turkish Stream, care va permite transferul gazului rus în Europa prin Marea Neagră, actul pentru lansarea proiectului fiind semnat în cursul întâlnirii preşedinţilor rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

Documentul a fost semnat de miniştrii Energiei din Turcia şi Rusia, după discuţiile dintre Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

“Acordul prevede construirea a două linii de conducte de gaz prin Marea Neagră”, a declarat directorul general al companiei Gazprom, Alexei Miller, precizând că proiectul ar urma să inaugurat în decembrie 2019, scrie news.ro

Gazoductul Turkish Stream va face legătura între Rusia şi Europa de Sud, prin Turcia şi Grecia. Lungimea conductelor de gaz din Marea Neagră va fi de 910 kilometri, continuând prin partea europeană a Turciei 180 de kilometri, apoi prin Grecia. Costul lucrărilor este estimat la 11,4 miliarde de euro.

“Noul sistem Turkish Stream reprezintă un nou proiect major de cooperare. În cadrul acestui proiect şi al extinderii cooperării cu Turcia, am convenit şi asupra unor mecanisme de reducere a tarifelor la gaz”, a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei Tass.

Liderul de la Kremlin se află pentru prima oară în Turcia de când Moscova și Ankara au decis, la sfârșitul lui iunie, normalizarea relațiilor bilaterale, însă întrevederea de luni a fost cea de-a treia în aceeași perioadă.

‘Am încredere deplină în procesul de normalizare a relațiilor început între Turcia și Rusia’, a declarat Erdogan, într-o conferință de presă comună.
În pofida recentei apropieri, Moscova și Ankara se află în continuare în tabere diferite în conflictul din Siria. În timp ce rușii sunt aliați majori ai președintelui Bashar al-Assad, turcii îi sprijină pe rebelii care luptă pentru îndepărtarea regimului.

‘Avem o poziție comună potrivit căreia trebuie făcut totul pentru livrarea de ajutor umanitar la Alep. Singura problemă este asigurarea securității livrării’, a indicat luni Vladimir Putin, citat de Reuters.

Sâmbătă, Rusia s-a opus prin veto în Consiliul de Securitate al ONU unui proiect de rezoluție care cerea încetarea loviturilor aeriene și a zborurilor militare deasupra Alepului, însă un text rival redactat de Moscova nu a reușit să obțină un minimum de nouă voturi favorabile, scrie Agerpres.

La eveniment a fost prezent si Victor Ponta, care a postat pe Facebook :

Particip la Consiliul Mondial pentru Energie care anul acesta se organizeaza la Istanbul. Cred ca pentru Romania nu poate exista dezvoltare economica si sociala sustenabila fara o strategie eficienta si o conectare exacta la ce se intampla in domeniul energiei in Regiunea noastra si pe plan mondial. Si informatiile si opiniile la care am acces aici sunt inestimabile.

Participa reprezentanti din peste 100 de tari – presedinti, prim-ministrii , ministrii ai energiei, plus conducatorii executivi ai celor mai mari companii publice si private din lume!

Intrebare – cine trebuia sa fie prezent si totusi lipseste de la cel mai mare si important eveniment al anului (desi a fost invitat)? Ati ghicit – Ministrul tehnocrat al Energiei din … Romania! Credeti ca deja l-a dat afara Dacian Ciolos (nu are “aprobare” din pacate) sau credeti ca a gresit cand a auzit ca e in Turcia si a plecat (din obisnuinta) spre Insula “Turks and Caicos”?! 😂😂

7 COMMENTS

  1. Intrebarile puse de dl. Ponta sunt indreptatite. Romania putea sa se numere printre cele 100 de tari participante. Indiferent de animozitatile dintre tarile din regiune interesul economic al Romaniei ar trebui sa primeze iar, gazul la un pret rezonabil este o materie prima care ar revitaliza anumite ramuri economice romanesti. Pe aceasta tema este mult de discutat insa punctele de vedere diametral opuse ale unora face ca Romania sa piarda foarte mult.

  2. e din ce in ce mai clar ca romania nu conteaza aprtoape de loc pe plan european si mondial. dupa o dezghetare a relatiilor din epoca ponta iata ca cilolanis si gasca lui de tehnocrati ne sterge iarasi de pe harta lumii. este evident ca tara noastra e exclusa de producatorii de gaze si petrol din planurile lor iar de oportunitatile gazoductelor profita vecinii nostri mai indepartati sau mai apropiati. noi cu ce ramanem? cu un tehnocrat la energie mai tare ca bill gates? cu un premier anost spre prost sustinut de ciolanis si gasca de penali basisto-penelisti ca sa nu mai spun de manjirea zidurilor din capitala cu chipul “angelic” al unui premier care reuseste performanta sa fie mai prost ca boc! iar despre ce se petrece in america si ce se prevede e foarte interesant articolul http://www.cotidianul.ro/foreign-policy-america-devine-o-conjuratie-a-imbecililor-289267/. oricata propaganda se face sua, oricat de multi pupincuristi exista printre politicieni si cei din mass media apar din ce in ce mai multe articole care prevad un dezastru. iar dezastrul si nepasarea americanilor se resfrange din pacate si asupra noastra ca doar suntem un “aliat strategic” de seamna (???!!!) al lor. ce sa mai zic de divizarea clara din ue si consecintele dezastruoase pentru noi, o tra practic izolata, servila fata de mai marii din germania cu un presedinte inexistent pe plan extern si un guvern disparut in ceata tehnocratiei fara roade.

Leave a Reply