Turcia a condamnat miercuri referendumurile de anexare “ilegitime” ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina, scrie AFP.

“Asemenea fapte împlinite ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, care a avut loc în primele luni ale unui conflict mocnit care a izbucnit în 2014 şi a culminat cu intervenţia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care întreţine relaţii cu Kievul şi Moscova, a încercat să deschidă discuţii şi să ajungă la un armistiţiu, până în prezent fără succes.

Însă decizia Rusiei de a organiza în curând referendumuri privind anexarea teritoriilor cucerite şi de a mobiliza parţial rezerviştii marchează o agravare a conflictului.

Recep Tayip Erdogan susține că fără îndoială nu ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriul ocupat în Ucraina de la începutul invaziei. În opinia președintelui turc, Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, iar Putin ar trebui să returneze teritoriile ocupate abuziv, inclusiv Peninsula Crimeea. Totodată, Erdogan a subliniat că nicio invazie nu poate fi justificată. Putin nu va recunoaște că a greșit, așa cum niciun lider nu recunoaște asta, a spus însă liderul Turciei.

Recep Tayyip Erdogan este un apropiat de liderul de la Kremlin și a fost printre șefii de stat care a încercat să medieze conflictul ruso-ucrainean încă de la începutul acestuia, scrie g4media.ro. Cu toate acestea, în şedinţa plenară a summitului din Uzbekistan, Erdogan i-a cerut lui Putin să pună capăt conflictului „cât mai repede”.

Șeful Kremlinului nu a obţinut la Samarkand niciun sprijin verbal din partea „prietenilor” săi, la aproape şapte luni de la începerea „operaţiunii sale speciale” potrivit denumirii oficiale. Dimpotrivă. Pe lângă apostrofarea lui Erdogan, preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a exprimat lui Putin, în culise „îngrijorările” sale, iar preşedintele uzbek, gazda summitului şi aflat în plină „perestroika” în ţara sa, nu a încetat să promoveze meritele „dialogului”.

Leave a Reply