Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat joi că Uniunea Europeană doreşte să aibă în viitor, pe cât posibil, relaţii mai strânse cu Marea Britanie în ce priveşte comerţul, securitatea şi problemele internaţionale, dar că nu va ceda în legătură cu valorile şi interese sale fundamentale din cauza Brexit-ului, relatează Reuters şi AFP.

“Regretăm foarte mult că Regatul Unit a decis să plece (din blocul comunitar) şi sperăm că vor exista cele mai bune relaţii în viitor”, a declarat Tusk în cadrul unei conferinţe de presă comune la Bruxelles cu premierul irlandez, Leo Varadkar. “Dar să nu se aştepte nimeni ca, din cauza Brexit-ului, UE să cedeze în privinţa valorilor sale fundamentale şi a intereselor cheie”, a mai spus Tusk.

Preşedintele Consilului European a făcut apel la premierul britanic, Theresa May, “să se apuce de treabă” pentru a putea finaliza negocierile privind Brexit-ul, apel ce survine a doua zi după încheierea congresului partidului său în Regatul Unit: “Am fost eu însumi şef de partid timp de 15 ani şi cunosc regulile politicii partizane, dar acum, că s-a încheiat conferinţa Partidului Conservator (britanic), trebuie să ne apucăm de lucru”.

Referindu-se la schimbul dur de replici de ambele părţi după ce liderii UE s-au întâlnit cu Theresa May la un summit la Salzburg (Austria) în urmă cu două săptămâni, Tusk i-a cerul şefei guvernului de la Londra să acţioneze în direcţia unui acord final până la următorul summit al UE de la Bruxelles, ce va avea loc în următoarele două săptâmâni.

Ca polonez, Tusk şi-a făcut timp, în cursul declaraţiilor sale, pentru a denunţa comentariile făcute de către ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, la începutul acestei săptămâni, când a comparat poziţia de negociere a UE privind Brexit-ul cu refuzul fostei URSS de a lăsa statele să se retragă din componenţa sa.

“A compara Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică este pe cât de nechibzuit pe atât de insultător”, a declarat Tusk. “Ca preşedinte al Consiliului European şi ca cineva care şi-a petrecut o jumătate din viaţă în blocul sovietic, ştiu despre ce vorbesc”, a adăugat Tusk.

“Remarcile inacceptabile care vor creşte temperatura nu vor duce la nimic, decât la pierdere de şi mai mult timp. Ceea ce trebuie făcut este obţinerea de progres maxim până la Consiliul European din octombrie”, a conchis Tusk.

După ce la summitul desfăşurat la Salzburg liderii europeni au respins propunerile premierului britanic Theresa May cuprinse în ‘Planul de la Chequers’, şefa guvernului de la Londra a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la aceste propuneri, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile. Ea a promis că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, avertizând de asemenea că guvernul de la Londra va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără niciun acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit.

Theresa May a menţionat totuşi ulterior că va înainta noi propuneri privind situaţia frontierei nord-irlandeze, propuneri care, conform unei declaraţii date joi de o sursă europeană citată de Reuters, ar fi fost deja trimise Bruxelles-ului, unde ar fi fost bine primite, dar până în prezent nu au fost oferite detalii oficiale.

‘Planul de la Chequers’ are în vedere ca Marea Britanie să menţină la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene.

2 COMMENTS

Leave a Reply