#Ucraina a avut dreptate.
Si cei care au crezut-o, în cazul dronei rusești căzută pe teritoriul României.
Noi, nu.
Eu n-am avut încredere în declarațiile ucrainene în acest caz, specific. Având în vedere unele exagerări anterioare ale lor, în incidente similare (cazul bucăților de rachetă căzute în Polonia).
Eroare.
Clișeele se dovedesc păcătoase.
Și instituțiile serioase și de încredere precum MApN, mai greșesc, câteodată.
N-am crezut ca MApN poate dezminți ferm, de 2 ori, fără verificare serioasă la fața locului.
O lecție serioasă despre specificul fiecărui caz, în parte.
Sper ca acei ofițeri și comandanți care au trimis la conducerea MApN informații greșite, neverificate, să fie aspru sancționați.
PS 1 : O spun demult: #Putin vrea un război cu #NATO. E irațional, e decerebrat, e aberant. Asta e #Rusia. #Putin e demult în retorica asta, că #Rusia acum se luptă de fapt cu #NATO, nu cu #Ucraina. Exemple ale provocărilor rusești : bucățile de rachetă căzute în Polonia, drona SUA doborâtă în Marea Neagră, drona rusească în România. Și exemplele pot continua. #Putin e disperat să justifice în fața propriului popor crima uriașă făcută în #Ucraina cu mitul sovietic al luptei cu Occidentul.
PS 2 : Informare MApN
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă.
În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați.
Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.
Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate.
PS 3 : Declarația lui Klaus Iohannis
“Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informaţiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României.
În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale României, stat aliat NATO.
Suntem însă alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi din NATO”
PS 4 : Declarația ministrului apărării :
“După penultimul atac al Rusiei, noi am anunţat că, din datele pe care le aveam, şi aşa stau lucrurile din absolut toate datele pe care le aveam obţinute prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie, nu a existat niciun element care să cadă pe teritoriul României, mă refer la niciun element de pericol. Încă de ieri după-amiază am avut indicii – pentru că noi am continuat căutarea, chiar şi după ce lucrurile erau, din punctul nostru de vedere de la acel moment, clare – am avut indicii că există un loc unde e posibil să fie identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone. Echipele au mers acolo, au luat probele care se iau în astfel de situaţii (…) şi acum aceste probe sunt investigate, sunt analizate în cadrul laboratoarelor noastre, pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bucăţii de dronă Bayraktar care a fost găsită pe Marea Neagră, este normal să ştim exact sau să putem afla originea, capacitatea, tipul şi aşa mai departe.”