Am comentat la Antena 3 stirea halucinanta care vine din Ucraina, pe care o regasiti mai jos :

“Recunosc că sunt foarte surprins de faptul că autoritățile din Ucraina au putut să ia în seamă o astfel de bazaconie. E complet irațional și în afara oricărei logici a unui demers oficial.. să iei un videoclip de pe Youtube făcut de nu se știe cine și să îl folosești drept pretext pentru realizarea unei anchete. Ucraina e într-o situație extrem de dificilă, cu o treime din din teritoriul său controlat în mod ilegal de Federeația Rusă, cu zece mii de morți în estul Ucrainei, cu Peninsula Crimeea anexată ilegal de Moscova și, din această perspectivă, starea lor de alertă în legătură cu orice posibilă amenințare poate fi înțelească. Dar niciun stat civilizat din lume nu se poate preta la astfel de gesturi. Acel videoclip e creația unui amator”

https://www.antena3.ro/externe/reuniune-de-urgenta-in-ucraina-dupa-difuzarea-unei-inregistrari-cu-o-presupusa-anexare-a-bucovinei-523679.html


Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a cerut – duminică – convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătură cu difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, informează agenţia de presă ucraineană Unian şi portalul local de limbă rusă Vesti.ukr.

Potrivit procurorului, în înregistrarea video difuzată pe Youtube se observă încălcarea integrităţii teritoriale a statului ucrainean.

“Vă informez – chiar mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neindentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean. În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale”, a declarat el într-o postare pe Facebook, citată de agenţiile de presă ucrainene.

“Statul ucrainean (deşi slab pentru cineva) – Există (a scris el cu majusculă)! Vom lupta pentru el”, a avertizat Matios.

Înregistrarea video, de şapte minute, realizată la nivel de amatori, sub denumirea de “Războiul româno-ucrainean din 2022”, a fost postată pe YouTube pe 26 mai, notează Unian, fără să ofere precizări despre cine sunt autorii acestei “diversiuni”.

În ea se arată cum, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii, notează Unian. Până în prezent, înregistrarea a colectat deja 3.300 de vizualizări.

Presa din Ucraina menţionează că acest video a fost creat special pentru a tensiona relaţiile bilaterale, unii experţi declarând că astfel de provocări informaţionale sunt în stilul Moscovei, notează Bucpress. 


PS : completare pusa pe Facebook

De la prabusirea URSS incoace, Romania a avut parte de multe, prea multe provocari extremist-nationaliste din partea oficialitatilor din Ucraina. Am fost si suntem solidari ca stat membru NATO cu vecinul nostru de la nord si est, dar genul acesta de comportamente irationale nu fac decat sa sublinieze alienarea unor autoritati ce au un razboi de dus in Est cu Rusia invadatoare, cu nu videoclipuri postate pe net de anonimi !
Din momentul declararii independentei Ucrainei la inceputul anilor ’90 pana azi, Romania a fost un sustinator declarat al integritatii teritoriale a Ucrainei. Chiar si in urma disputei juridice de la Haga asupra platoului continental, castigata cu maestrie de echipa coordonata de ambasadorul Bogdan Aurescu.
In toate declaratiile oficiale, singurele care conteaza in realitate, Romania sustine de 30 de ani integritatea teritoriala a Ucrainei. Ce face acum procurorul militar sef al Ucrainei este o reminiscenta a unui comportament sovietic, desuet, neadaptat evolutiei.

2 COMMENTS

  1. adevarul e ca aia nu e tara, nu prezinta datele de stabilitate si coeziune interna, de diferite feluri, necesare ca sa constituie un stat viabil:
    https://www.forbes.com/sites/danielmitchell/2014/03/03/ukraine-ethnic-division-decentralization-and-secession/#3686e8544035

    Povestea asta cu Cernauti-ul e insa o gogorita, exista pe youtube nenumarate filmulete privitoare la evolutia viitoare a istoriei, mai mult sau mai putin SF…

    La Cernauti elementul romanesc nu stiu daca mai are 10%, as zice ca nici macar nu ne trebuie zona aia, plina de extremisti ucrainieni; alte zone, nici macar asa de mari, da, cu siguranta, exista motive mai ales istorice sa revina la Romania; modelul schimbului de populatie si a trasarii frontierei cu Bulgaria din 1940 e de luat in seama, a fost facut cinstit, corect si iata ca e si durabil. Dar sunt sigur ca nu poate exista o discutie rationala cu ucranienii.

    La ora asta, Ucraina e un stat opresor (si artificial, cam ca Iugoslavia prin anii ’90), care reprima minoritatile nationale si pare ca e pe cale sa devina chiar un stat agresiv. Le doresc dezmembrare rapida si pasnica, ca sa se termine o data pentru totdeauna cu fanteziile geografice ale lui Stalin si ca si oamenii aia sa aiba o sansa sa traiasca mai bine, fiecare dupa cum vrea si cu cine vrea.

Leave a Reply