Ucraina riscă să-şi strice relaţiile cu cel mai puternic aliat : Polonia

Ministerul de Externe polonez l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei la Varşovia în legătură cu unele comentarii făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sesiunea anuală a Adunării Generală a ONU, relatează Reuters.

În discursul său, Zelenski a spus că Ucraina ”lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale” şi că ”teatrul politic” din jurul tranzitului de cereale ajută doar pe Moscova, care i-a invadat ţara anul trecut.

Polonia, Slovacia şi Ungaria, care au invocat nevoia de a-şi proteja pieţele interne, au anunţat vineri interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia europeană asupra acestor importuri în cinci ţări est-europene membre ale UE.

”Ministrul de externe adjunct Pawel Jablonski a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute ieri la Adunarea Generală a ONU de preşedintele V. Zelenski, care a acuzat unele ţări UE că mimează solidaritatea în timp ce ele sprijină indirect Rusia”, indică o declaraţie a MAE polonez.

Potrivit acestei declaraţii, Jablonski i-a mai transmis ambasadorului ucrainean Vasil Zvarîh că ”a pune presiune pe Polonia în forumuri multilaterale şi a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor între ţări”.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a confirmat marţi că Ucraina a făcut un prim pas într-o dispută comercială prin formularea unei plângeri la această instituţie internaţională.

Tot marţi, Kievul a anunţat că va impune măsuri simetrice asupra importurilor ucrainene de anumite produse poloneze şi ungare dacă Varşovia şi Budapesta nu ridică interdicţiile unilaterale.

Polonia ar putea aplica interdicţii de import şi la alte produse alimentare din Ucraina, a declarat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki, avertizând Kievul să nu escaladeze disputa legată de importul de cereale, transmite Reuters.

Varşovia a fost unul dintre aliaţii cei mai fermi ai Kievului după invazia rusă în 2022, însă cele două ţări vecine sunt implicate într-un conflict cu privire la importurile agricole, ce se adânceşte tot mai mult de când Polonia, alături de Ungaria şi Slovacia, a prelungit o interdicţie la importurile de cereale din Ucraina.

‘Avertizez autorităţile ucrainene, pentru că, dacă escaladează conflictul în acest mod, vom adăuga mai multe produse la interdicţia de import pe teritoriul Republicii Polonia’, a declarat Morawiecki pentru postul de televiziune Polsat.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat marţi că Ucraina a făcut primul pas în această dispută comercială, depunând o plângere la OMC.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat care sunt ţările vizate, însă Kievul afirmase anterior că plângerea este îndreptată împotriva Poloniei, Slovaciei şi Ungariei, scrie Agerpres.

#Ucraina
#Polonia

 

1 COMMENT

  1. Nu! E suparare de monent! Au cazut la pace impreuna. In legatura cu atacurile puternice asupra bazelor si zburatoarelor rusnace, pe youtube, exista un zvon argumentat. Cica ar fi actionat una zburatoare nato dar doar cu piloti nato extrem de experimentati, doar ei si numai ei pot pilota acea zburatoare puternica, e foarte greu de manevrat si controlat, ukraineenii nu au experienta destula chiar daca au pilotat turistice, si au tintit fix ceea ce trebuia. Daca nu ma insel, pe wartog defense-american,e la minutul 5,06-5,07, bate la ochi zburatoarea, mare, puternica si invizibila, fara pic de sunet noaptea cand s-a intamplat minunile din zbor de trecere. Azi cerul rusnac era survolat de zburatoarele militare, parca era un grup de pasari deranjante de o bubuitura, posibil sa banuiasca ceva. Si un tupolev mare, a decolat de la rostov pe don in coltul granitei cu ukraina dupa ce a descarcat carne de tun sau munitie, spre moskva, tocmai cand erau zburatoarele militare in aer. Posibil sa fi fost un soc puternic in rusica daca zburatoarele militare erau in aer nu prea aproape de granita ukrainei. Altceva: zilnic una zburatoare rusnaca face traseul iran rusica si retur de 2 ori pe zi, cand aterizeaza deasupra la rostov pe don, cand la Tula sa decarce bomboane(vad zilnic pe fly24). Inca ceva, in azerbadjean si tara vecina, cica rusii au fost impuscati, cei care au scapat vii au fugit in rusica. Ceva din Romania: se aud trageri in poligon, asta inseamna ca antrenamentul militar functioneaza cat de cat in tara dar nu e suficient, sunt prea putini militari in garnizoane. Cica unitatea militara din vaslui e desfiintata si construiesc un ditamai centru comercial! Nu ca ar fi putine centre comerciale in Romania 75-80% mentinuta in saracie, dar trebuiesc unitati militare si militari pentru a avea naza tara asta sa supravetuiasca, sau, dispare pas cu pas ca asta e hotararea definitiva si irevocabila a complicilor din politica romaneasca si straineza.

Leave a Reply