Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a reluat testele din Regat pentru vaccinul împotriva noului coronavirus, după ce a primit undă verde din partea autorităților sanitare, a anunțat sâmbătă grupul, într-un comunicat citat de AFP.

“Teste clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului al AstraZeneca și Oxford au fost reluate în Regatul Unit după ce autoritatea de reglementare sanitară pentru medicamente a confirmat că sunt sigure”, a precizat grupul.

AstraZeneca a suspendat testele în urmă cu trei zile după apariția unei “boli inexplicabile”, care ar fi putut fi un efect secundar grav, la unul dintre participanți.

Un comitet independent a fost creat pentru a evalua riscurile legate de vaccin. Comitetul “a terminat ancheta și a indicat MHRA că nu prezintă pericole și că testele reîncep în Regatul Unit”, a declarat AstraZeneca.

Într-o conferință susținută joi, directorul general al grupului Pascal Soriot afirma că o astfel de pauză în teste nu este anormală dar că a căpătat o rezonanță mai mare ținând cont de interesul legat de acest vaccin, considerat unul dintre cele mai promițătoare din lume.

Tot atunci, Soriot spunea că un vaccin este încă posibil “până la sfârșitul anului” sau “începutul anului viitor”.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și de universitatea Oxford este unul dintre cele mai avansate proiecte occidentale, fiind testat pe zeci de mii de voluntari în Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și, din 31 august, în Statele Unite, în ceea ce este denumită faza a treia a testelor, ultima, care trebuie să clarifice securitatea și eficiența.

În cel mai recent bilanț, OMS enumera 35 de potențiale vaccinuri evaluate în teste clinice pe oameni în întreaga lume. Nouă dintre ele sunt în ultima fază sau se pregătesc să intre.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) consideră că un vaccin împotriva Covid-19 ar putea fi aprobat și disponibil în cantități suficiente cel mai devreme la începutul lui 2021.


Pfizer și BioNTech SE au propus U.S Food and Drug Administration să extindă înscrierea în faza 3 a studiilor clinice pentru vaccinul lor anti-Covid până la 44.000 de participanți, au spus sâmbătă companiile, relatează Reuters.
Ținta inițială a testelor clinice era de 30.000 de participanți, țintă care ar urma să fie atinsă săptămâna viitoare.
Extinderea testelor ar permite companiilor să înscrie persoane cu vârsta minimă de 16 ani și persoane cu boli cronice, HIV, Hepatită C și Hepatită B.
”Așa cum am susținut anterior, pe baza ratelor curente de infectare, companiile continuă să se aștepte că date concluzive privind eficacitatea ar putea veni la sfârșitul lunii octombrie”, au spus companiile într-un comunicat comun.

Leave a Reply