Dezvăluirea recentă a unor e-mailuri despre care se presupune că ar aparţine lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, are “toate semnele clasice ale unei operaţiuni ruseşti de informaţii”, afirmă 50 de foşti oficiali ai serviciilor secrete într-o scrisoare publicată luni, relatează DPA.

New York Post a relatat săptămâna trecută că a obţinut un set de e-mailuri dintr-un laptop pe care Hunter Biden l-ar fi lăsat la un centru de reparaţii, care ar sugera că Joe Biden şi-a folosit fosta poziţie de vicepreşedinte pentru a-şi îmbogăţi fiul.

Alte instituţii media au pus sub semnul îndoielii autenticitatea materialelor din respectivul laptop, care au fost date la New York Post de avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, Rudy Giuliani.

În scrisoarea de luni, publicată de portalul de ştiri Politico, foşti oficiali ai serviciilor de informaţii, între care şi câţiva foşti directori ai CIA, susţin că există “o serie de factori care ne fac suspicioşi că ar fi o implicare a Rusiei”.

Ar fi “în acord cu obiectivele Rusiei” de a crea “haos politic” în SUA, precum şi de “a submina candidatura” lui Biden şi de a-l ajuta pe Trump, a scris site-ul respectiv.

“În contextul scăderii lui Trump în sondaje, Rusia are interesul în acest moment să facă tot ce poate” pentru ca liderul de la Casa Albă să obţină un nou mandat, au adăugat semnatarii scrisorii.

“Vrem să subliniem că nu ştim dacă e-mailurile sunt autentice sau nu şi nu avem dovezi legate de o implicare a Rusiei. Doar că experienţa noastră ne face profund suspicioşi că guvernul rus a jucat un rol important în acest caz”, au mai transmis ei.

Printre semnatari se numără foşti directori ai CIA precum Leon Panetta, John Brennan şi Mike Hayden şi foşti directori adjuncţi precum John McLaughlin şi Michael Morell, dar şi un fost director al Serviciilor Naţionale de Informaţii, Jim Clapper, scrie Agerpres.


Şase agenţi din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii GRU au fost inculpaţi în Statele Unite cu privire la atacuri cibernetice mondiale care au vizat reţeaua electrică din Ucraina, alegerile din Franţa din 2017 şi Jocurile Olimpice (JO) din 2018, a dezvăluit Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Aceşti agenţi ”sunt acuzaţi de faptul că au comis cea mai distrugătoare şi perturbatoare serie de atacuri informatice atribuită vreodată unui singur grup” de hackeri, a anunţat într-o conferinţă de presă, luni, adjunctul secretarului Justiţiei Bill Barr însărcinat cu securitatea naţională John Demers.

Oficiali britanici şi americani au afirmat că atacurile au fost efectuate de Unitatea 74455 a agenţiei de spionaj militar GRU a Rusiei, cunoscută şi ca Centrul Principal pentru Tehnologii Speciale.

Într-o acuzaţie publicată luni, Departamentul de Justiţie al SUA afirmă că şase membri ai unităţii respective au jucat roluri majore în atacarea unor ţinte de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice la alegerile franceze din 2017. Acuzaţiile acoperă activităţi cibernetice maliţioase desfăşurate în perioada 2015-2019.

Aceşti hackeri – cu vârste cuprinse între 27 şi 35 de ani – sunt acuzaţi că şi-au desfăşurat operaţiunile din 2015 în 2019 dintr-o clădire aparţinând armatei ruse cunoscută sun numele de ”Turnul”, la Moscova, ”în beneficul strategic al Rusiei”, se arată în actul acuzării, adoptat joi.

Potrivit  acestui document, prima lor faptă de arme a fost un atac asupra reţelei electrice din Ucraina, care a lăsat populaţia fără încălzire în mijlocul iernii.

Apoi, ”acuzaţii au susţinut o operaţiune de piratare şi divulgare în zilele de dinaintea alegerilor franceze din 2017”, a acuzat John Demers.

Din aprilie în mai 2017, ei au comis şapte atacuri, care au vizat peste 100 de persoane, majoritatea membri ai Partidului La Republique En Marche (LREM) al lui Emmanuel Macron, se arată în actul acuzării.

În acest scop, ei au introdus un program de tip malware în materiale ataşate, intitulate ”Cine poate sta de vorbă cu jurnaliştii?”, adresat unor membri ai echipei de campanie, trimise de la o adresă care semăna celei a purtătoarei de cuvânt a candidatului, se arată în document.

Mii de documente interne ale echipei viitorului preşedinte – amestecate cu falsuri – au fost difuzare după aceea pe Internet.

La acea vreme, justiţia franceză a deschis o anchetă cu privire la ”atingere la adresa secretului corespondenţei”.

”IRESPONSABIL”

Cei şase ruşi – Iuri Sergheievici Andrienko, Serghei Vladimirovici Detistov, Pavel Valerievici Frolov, Anatoli Sergheievici Kovalev, Artem Valerievici Oşcişcenko, Petr Nikolaievici Piskin, care sunt căutaţi de către autorităţile americane – sunt suspectaţi, de asemenea, de comiterea atacului mondial cu programul informatic de tip malware NotPetya.

În iunie 2017, acest ”ransomware” a contaminat mii de computere din lume, perturbând infrastructuri critice precum pupitrul de control al centralei nucleare accidentate de la Cernobîl şi porturile Mumbai şi Amsterdam.

Între victime se află numeroase entităţi americane – inclusiv reţeaua spitalelor din Pennsylvania -, care au pierdut aproape un miliard de dolari, potrivit actului acuzării.

În 2018, ei sunt suspectaţi că au luat parte la campanii de phishing împotriva Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă din Coreea de Sud, la care delegaţia rusă – acuzată de dopaj – nu a putut să participe.

Dându-se drept hackeri nord-coreeni, ei au perturbat ceremonia de deschidere a JO.

Computerele aparţinând unui număr de două organisme care anchetau cu privire la otrăvirea cu noviciok a fostului dublu agent rus Serghei Skripal în Regatul Unit, în 2018, au fost de asemenea victime ale acestor hackeri.

Ei nu sunt acuzaţi în amestecul rus în alegerile americane din 2016, a precizat John Demers, în pofida faptului că unul dintre ei – Anatoli Kovalev – a fost inculpat de alr tribunal american cu privire la penetrări în computere implicate în organizarea scrutinului.

”Nicio ţară nu-şi foloseşte armele informatice într-un mod atât de irespoinsabil ca Rusia, cauzând pagube fără precedent, cu scopul de a obţine mici înaintări tactice şi a satisface accese de furie”, a denunţat un oficial american de rang înalt.

În acelaţi moment, Guvernul britanic a acuzat serviciile militare ruse de spionaj GRU de faptul că continuă aceste atacuri.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab i-a acuzat pe cei şase hackeri GRU de faptul că au efectuat misiuni de recunoaştere pe Internet împotriva unor ţinte legate de Jocurile Olimpice (JO) de Tokyo, amânate în 2021 din cauza pandemiei covid-19, scrie news.ro

 

1 COMMENT

  1. La 4 ani după “her e-mails” tot cu așa ceva vii? Mă așteptam la ceva mai multă imaginație din partea voastră, însă copy-paste văd că este universal

Leave a Reply