Sunday, December 22, 2024
3 C
Bucharest

Un judecator CCR acuza presiuni din partea Administratiei Prezidentiale. Reactia de la Cotroceni

Judecătorul CCR, Petre Lăzăroiu, acuză presiuni din partea Palatului Cotroceni, spunând că a avut o discuţie cu un consilier prezidenţial, care i-a vorbit despre mandatul de revocare a sa din funcţie.

Petre Lăzăroiu a confirmat, pentru MEDIAFAX, discuţia cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, ce a avut loc în cursul zilei de joi. Judecătorul CCR a afirmat că discuţia a avut loc la solicitarea consilierului prezidenţial.

“Nu m-a chemat la Cotroceni, că nici nu m-aş fi dus, ci că am avut o întâlnire cu dânsa. E adevărat că dânsa a dorit să discute cu mine şi nu eu am căutat-o”, a spus Petre Lăzăroiu.

Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, în contextul ameninţărilor pe care le acuză judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, că a discutat cu acesta, dar că sunt două situaţii clare în care se poate face o revocare.

“Am vorbit cu domnul Lăzăroiu. Ceea ce vă pot confirma este că suntem de acord cu ce a spus dumnealui. Revocarea unui judecător al CCR, indiferent de cine a făcut numirea, preşedintele sau cele două Camere, poate fi făcută exclusiv în două modalităţi – dacă s-a săvârşit o faptă penală sau dacă a săvârşit o faptă care poate face obiectul unei răspunderi disciplinare, care poate fi declanşată şi aplicată exclusiv de plenul Curţii Constituţionale. În rest, cine vrea să facă decrete de revocare, discuţiile care se poartă nu ne interesează. Nu văd presiunea la care suntem supuşi din acest punct de vedere. Presiunea există aşa, pluteşte în aer pentru că toată lumea ne ameninţă”, a declarat Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, pentru MEDIAFAX.

Fostul judecător CCR, Toni Greblă, a declarat, vineri, după ce judecătorul Petre Lăzăroiu a acuzat presiuni din partea Palatului Cotroceni, spunând că a avut o discuţie cu un consilier prezidenţial, care i-a vorbit despre mandatul de revocare a sa din funcţie, că presiunile asupra CCR sunt uriaşe.

“Nu ştiu dacă presiunea ar fi fost transmisă de Simona Tănăsescu în nume personal sau în numele preşedintelui Klaus Iohannis. Oricum, în această perioadă, presiunile în general asupra judecătorilor Curţii Constituţionale sunt uriaşe”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale.

Precizările vin după ce acesta a declarat, pentru DCnews că a existat o discuţie cu Simina Tănăsescu, aceasta vorbind despre un decret de revocare a sa din funcţia de magistrat al Curţii.

“Ieri, 14 iunie, orele 14:30 – 15:00, am avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial pe probleme juridice, doamna Simina Tănăsescu. Printre altele, mi-a spus că are o sarcină ingrată şi, când am ajuns în birou la dânsa, mi-a arătat pe o hârtie, care a circulat acum ceva vreme de la fundaţia VeDem Just care cerea, nici mai mult, nici mai puţin, preşedintelui CCR să pună în discuţie mandatul meu. I-am spus că este o aberaţie, dar dumneaei mi-a zis că preşedintelui i se cere un decret de revocare a mea din funcţie. I-am spus că preşedintele nu are această prerogativă, pentru că revocarea se face doar de către plenul CCR. Mi-a răspuns: `Da, aşa este, numai că dacă noi nu dăm curs şi preşedintele nu emite decretul, asociaţia ne va da în judecată, iar dacă-l emitem, ne vei da tu în judecată. Zic: `Evident că o să vă dau în judecată`. Nu ştiu dacă doamna profesor a vorbit în nume personal sau în numele preşedintelui, dar, după felul în care am fost anunţat, după felul în care s-a purtat discuţia, cred că se intenţionează emiterea unui decret, chiar dacă este fără valoare juridică, de revocare a mea. Repet, preşedintele nu are posibilitatea legală de a da acest decret. Problema nu ar fi atât a mea, cât a CCR. Dacă se dă un astfel de decret şi eu îl voi contesta, fireşte, până se pronunţă justiţia, preşedintele poate spune: Nu o revoc pe doamna Kovesi, întâi trebuie să mă lămuresc cum e cu mandatul lui Lăzăroiu. Textul care mi-a permis să fiu numit pentru un mandat întreg este în vigoare. Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată o presiune”, a declarat Petre Lăzăroiu, pentru DCnews.

La scurt timp a reacţionat şi Cotroceniului, care anunţă că acel consilier prezidenţial este în concediu.

“Consilierul prezidenţial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti pentru a-i înmâna acestuia două cărţi de specialitate pe zona dreptului financiar. Menţionăm că în aceste zile consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfăşoară activităţi didactice. În acest context, a avut loc o discuţie pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just, o discuţie tehnică, între doi profesionişti de drept constituţional, care nu a implicat în niciun fel instituţia Preşedintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate şi nefondate orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu”, se arată într-o poziţie a Administraţiei Prezidenţiale.

Petre Lăzăroiu, unul dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a României, a fost numit în funcţie în anul 2008, de către preşedintele României de atunci, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 5 iunie, fiind întrebat de situaţia lui Lăzăroiu, că “e foarte regretabil să avem această situaţie”.

“Da, consider că este o problemă şi nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie chiar Curtea Constituţională şi află în ultima vreme că au apărut îndoieli, au apărut semne de întrebare printr-o decizie a Curţii, care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăşi nouă ani. În fapt, este un judecător care se află deja de zece ani acolo. Nu e simplu să tranşăm această chestiune, dar e foarte regretabil să avem această situaţie, fiindcă prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar Curtea Constituţională s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respecterea supremaţiei Constituţiei, aşa cum scrie în Constituţie”, a declarat Klaus Iohannis, scrie Mediafax.

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img