Generalul cu 4 stele Frederick Krosen, a încetat din viață la 97 de ani, pe 30 aprilie 2020, la reședința sa din Alexandria, Virginia (SUA). A condus trupele în 3 războaie, a deținut funcții de top în prezența militară a SUA din Europa și din lume.

Generalul Frederick Kroesen era fiul unui veteran din Primul Război Mondial. S-a înrolat în armată în anii 40 și a participat la campanii din Franța, Germania, Coreea și Vietnam (unde a fost comandant de divizie).

El a fost mai cunoscut pentru că a scăpat din cel mai sângeros atentat asupra unui militar american în Europa. Pe 15 septembrie 1981, la Heidelberg, când era SACEUR (Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa, funcție deținută tradițional de SUA, cumulată cu cea de șef al forțelor americane în Europa – USEUCOM).

Atentatul a fost executat de gruparea terorista est-germana Facțiunea Armata Roșie, mai cunoscută ca gruparea Bader-Meinhof (condusă de tandemul Andreas Baader și Ulrike Meinhof), finantata de Moscova.

Atentatorii au țintit mașina de serviciu blindată în care se deplasa generalul împreună cu soția sa. Două grenade antitanc au fost trase asupra mașinii: prima a căzut și a explodat pe portbagaj, iar a doua a ratat ținta. Asupra mașinii s-au tras si alte opt focuri de arma, dar niciun glonț nu a trecut de blindaj.

Soții Kroesen au fost răniți de cioburile lunetei care s-a spart complet din cauza exploziei.

Atentatul teroristilor comunisti a fost al patrulea executat în 3 săptămâni de către Baader-Meinhof asupra personalului și facilităților americane și al zecelea din acel an.

Atentatorii au fost prinși, judecați și au executat 25 de ani de închisoare, pedepse comutate de la sentințele inițiale pe viață.

Facțiunea Armata Roșie, finantata de Moscova, s-a dizolvat în 1998, la câțiva ani după ce a renunțat la acțiunile violente.

 

Leave a Reply