In timp ce in Romania discursul anti-european creste pe fondul unor stimulente rusesti subterane consistente dar si din cauza relatiei guvernamentale Bucuresti-Bruxelles din ce in ce mai turbulente gratie ambelor parti, evolutii ingrijoratoare apar.
Gazeta Sporturilor a publicat un excelent material din care vedem (inca o data) cum regimul Viktor Orban finanteaza cu banii Guvernului Ungariei doua echipe de fotbal maghiare in Transilvania :
Daca ar fi vorba doar de interes pur sportiv, acest material ar fi trecut la fapt divers. Avand insa in vedere relatia toxica anti-europeana si anti-romaneasca Orban-Putin, antecedentele axei Budapesta-Moscova impotriva Romaniei, ingrijorarile cresc la cote maxime.
Finantarea unor echipe de fotbal pe criterii strict etnice, fluturarea de catre galeria echipei Sepsi a steagului asa zisului tinut secuiesc (galerie care primeste si ea parte din finantarea de la Budapesta), sprijinul extremistilor maghiari Viktor Orban si Laszlo Tokes pentru autonomie teritoriala pe criterii etnice in Transilvania – toate sunt legate intre ele cu un fir periculos pentru Romania.
Acestor demersuri extrem de periculoase li se adauga finantarile masive ale guvernului maghiar pentru combaterea Centenarului Romanesc. Ca vecin, stat UE si NATO, Ungaria isi incalca flagrant angajamentele fata de Romania.
Argumentul pe care vreau sa-l aduc in discutie este acela al unui precedent extrem de grav. Avem o lectie invatata. Aici, in Balcani. O echipa de fotbal finantata de un om al Rusiei. E vorba despre Paok Salonic, acolo unde antreneaza romanul Razvan Lucescu.
Patronul lui Paok Salonic este un rus, decorat de Putin. Ivan Savvidis a finantat miscarile si protestele anti-NATO din Macedonia, stimuland aceleasi actiuni si retorica fals nationalista, anti-europeana, populista si extremista.
https://radu-tudor.ro/patronul-rus-al-paok-salonic-a-finantat-protestele-anti-nato-din-macedonia/
Iar exemplul acesta nu e singular.
Finantari externe dubioase, sub pretext sportiv, cultural sau chiar politico-economic ascund in subteran mecanisme de razboi hibrid intr-un context de securitate degradat puternic de agresiunile Rusiei in Europa de Est si in Balcani.
Stimularea miscarilor separatiste nu mai este un apanaj strict al vechilor conflicte istorice.
Ele sunt folosite azi in mod amplificat, in spatiul continentat, ca o lucrare de laborator destul de reusita a serviciilor rusesti pentru a stimula dezbinarea, tensiunea si rupturile in spatiul european, occidental, transatlantic.
Odata retrase din campul tactic unde nu aveau ce cauta, serviciilor romanesti (impreuna cu cele aliate) sunt chemate sa studieze cu maxima atentie fenomenul, sa-l supravegheze indeaproape, sa puna la dispozitia acelor decidenti politici maturi si constienti informatii capabile sa duca la hotarari ferme.
PS : La granita noastra de Est, celalalt stat romanesc se confrunta si el cu mari provocari din acelasi registru.
PS 2 : Retoricii populiste i se alatura, in chip surprinzator, presedintele Academiei Romane, Ion Aurel Pop. Ce strecoara in discursul sau indoieli (incorecte) la adresa institutiilor internationale din care face parte si Romania. Oare nu stie rectorul Academiei Babes-Bolyai si presedintele Academiei ca la NATO deciziile se iau prin consens? Si ca votul Romaniei a fost, este si va fi egal cu al tuturor aliatilor? Daca nu stia, pare sa aiba lacune serioase si evaluarea sa e gresita :
“Suntem cel mai numeros popor din sud-estul Europei şi treaba asta ne dă anumite atuuri în raport cu alte popoare. Pentru că aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, în ciuda proclamaţiilor de egalitate, cei mari îi conduc pe cei mici. Uitaţi-vă la Uniunea Europeană, uitaţi-vă la NATO, uitaţi-vă la Organizaţia Naţiunilor Unite, unde sunt membri permanenţi în Consiliul de Securitate, membri nepermanenţi, voturile sunt egale şi nu prea“, a spus presedintele Academiei Romane, Ion Aurel Pop.