In timp ce in Romania discursul anti-european creste pe fondul unor stimulente rusesti subterane consistente dar si din cauza relatiei guvernamentale Bucuresti-Bruxelles din ce in ce mai turbulente gratie ambelor parti, evolutii ingrijoratoare apar.

Gazeta Sporturilor a publicat un excelent material din care vedem (inca o data) cum regimul Viktor Orban finanteaza cu banii Guvernului Ungariei doua echipe de fotbal maghiare in Transilvania :

https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/exclusiv-ungaria-si-a-facut-echipe-de-fotbal-si-joaca-in-romania-suma-colosala-primita-de-la-guvernul-maghiar-553034.html

Daca ar fi vorba doar de interes pur sportiv, acest material ar fi trecut la fapt divers. Avand insa in vedere relatia toxica anti-europeana si anti-romaneasca Orban-Putin, antecedentele axei Budapesta-Moscova impotriva Romaniei, ingrijorarile cresc la cote maxime.

Finantarea unor echipe de fotbal pe criterii strict etnice, fluturarea de catre galeria echipei Sepsi a steagului asa zisului tinut secuiesc (galerie care primeste si ea parte din finantarea de la Budapesta), sprijinul extremistilor maghiari Viktor Orban si Laszlo Tokes pentru autonomie teritoriala pe criterii etnice in Transilvania – toate sunt legate intre ele cu un fir periculos pentru Romania.

Acestor demersuri extrem de periculoase li se adauga finantarile masive ale guvernului maghiar pentru combaterea Centenarului Romanesc. Ca vecin, stat UE si NATO, Ungaria isi incalca flagrant angajamentele fata de Romania.

Argumentul pe care vreau sa-l aduc in discutie este acela al unui precedent extrem de grav. Avem o lectie invatata. Aici, in Balcani. O echipa de fotbal finantata de un om al Rusiei. E vorba despre Paok Salonic, acolo unde antreneaza romanul Razvan Lucescu.

Patronul lui Paok Salonic este un rus, decorat de Putin. Ivan Savvidis a finantat miscarile si protestele anti-NATO din Macedonia, stimuland aceleasi actiuni si retorica fals nationalista, anti-europeana, populista si extremista.

https://radu-tudor.ro/patronul-rus-al-paok-salonic-a-finantat-protestele-anti-nato-din-macedonia/

Iar exemplul acesta nu e singular.

Finantari externe dubioase, sub pretext sportiv, cultural sau chiar politico-economic ascund in subteran mecanisme de razboi hibrid intr-un context de securitate degradat puternic de agresiunile Rusiei in Europa de Est si in Balcani.

Stimularea miscarilor separatiste nu mai este un apanaj strict al vechilor conflicte istorice.

Ele sunt folosite azi in mod amplificat, in spatiul continentat, ca o lucrare de laborator destul de reusita a serviciilor rusesti pentru a stimula dezbinarea, tensiunea si rupturile in spatiul european, occidental, transatlantic.

Odata retrase din campul tactic unde nu aveau ce cauta, serviciilor romanesti (impreuna cu cele aliate) sunt chemate sa studieze cu maxima atentie fenomenul, sa-l supravegheze indeaproape, sa puna la dispozitia acelor decidenti politici maturi si constienti informatii capabile sa duca la hotarari ferme.

PS : La granita noastra de Est, celalalt stat romanesc se confrunta si el cu mari provocari din acelasi registru.

https://adevarul.ro/moldova/actualitate/chisinau-formatiune-paramilitara-ilegala-destructurata-sis-membrii-gruparii-aveau-legaturi-mercenarii-estul-ucrainei-1_5bebd595df52022f7573f689/index.html

PS 2 : Retoricii populiste i se alatura, in chip surprinzator, presedintele Academiei Romane, Ion Aurel Pop. Ce strecoara in discursul sau indoieli (incorecte) la adresa institutiilor internationale din care face parte si Romania. Oare nu stie rectorul Academiei Babes-Bolyai si presedintele Academiei ca la NATO deciziile se iau prin consens? Si ca votul Romaniei a fost, este si va fi egal cu al tuturor aliatilor? Daca nu stia, pare sa aiba lacune serioase si evaluarea sa e gresita :

“Suntem cel mai numeros popor din sud-estul Europei şi treaba asta ne dă anumite atuuri în raport cu alte popoare. Pentru că aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, în ciuda proclamaţiilor de egalitate, cei mari îi conduc pe cei mici. Uitaţi-vă la Uniunea Europeană, uitaţi-vă la NATO, uitaţi-vă la Organizaţia Naţiunilor Unite, unde sunt membri permanenţi în Consiliul de Securitate, membri nepermanenţi, voturile sunt egale şi nu prea“, a spus presedintele Academiei Romane, Ion Aurel Pop.

20 COMMENTS

  • Care sunt “stimulentele subterane rusesti consistente” care duc la discursul antieuropean in Romania? Concret, dovezi, altfel nu sunt decat niste lozinci sosoriste rasuflate.

 1. Academician facut la apelul de seara, vorbitor de limba gimnastica, ezitant cu doctorate care critica guvernul, un dulce, pe scurt!!!

 2. Dacă tot vă permiteți să catalogați astfel un respectabil istoric (mai și fiind Președintele Academiei Române) ar trebuie să știți măcar cum îl cheamă, Ioan-Aurel Pop, nu Ion Aurel Pop. Că de citit, e greu. Ca jurnalist, asta vă cataloghează și nu vă face onoare. Ce vă scapă însă e faptul că oamenii au nevoie și de un discurs credibil, cu baze istorice, dar accesibil, pentru un moment aniversar, nu doar militaroid, precum al dumneavoastră, domnule Radu Tudor.

  “PS 2 : Retoricii populiste i se alatura, in chip surprinzator, presedintele Academiei Romane, Ion Aurel Pop. Ce strecoara in discursul sau indoieli (incorecte) la adresa institutiilor internationale din care face parte si Romania. Oare nu stie rectorul Academiei Babes-Bolyai si presedintele Academiei ca la NATO deciziile se iau prin consens? Si ca votul Romaniei a fost, este si va fi egal cu al tuturor aliatilor? Daca nu stia, pare sa aiba lacune serioase si evaluarea sa e gresita :
  “Suntem cel mai numeros popor din sud-estul Europei şi treaba asta ne dă anumite atuuri în raport cu alte popoare. Pentru că aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, în ciuda proclamaţiilor de egalitate, cei mari îi conduc pe cei mici. Uitaţi-vă la Uniunea Europeană, uitaţi-vă la NATO, uitaţi-vă la Organizaţia Naţiunilor Unite, unde sunt membri permanenţi în Consiliul de Securitate, membri nepermanenţi, voturile sunt egale şi nu prea“, a spus presedintele Academiei Romane, Ion Aurel Pop.”

  • O greseala impardonabila intre Ion Aurel Pop si Ioan-Aurel Pop. Ceva dramatic…. Discurs militaroid? Asa catalogati dvs un argument legat de functionarea unei institutii internationale din care facem parte? Va compatimesc

   • Da, pentru un om care se pretinde jurnalist, este impardonabil să nu se informeze, dacă (ceea ce e evident!) nu l-a citit pe Ioan-Aurel Pop. Nu, nu mă refer la articolul în sine și nici la Nato, ci la atitudinea dumneavoastră în general. Patriotiosmul dumneavoastră e unul declarativ și atât (patriotardism), spre deosebire de acțiunile domnului Ioan-Aurel Pop, care știe ce spune. Nu e o vină a nu fi ardelean, după cum nu e nici o calitate a fi, dar ar trebui să fiți mai înțelegător cu nevoia acestui neam de a i se spune și de bine. Măcar o dată la 100 de ani.

  • Domnule Dukan, pentru ca daaaaa, you could use some diet, greseala mon cher, te doare bila!!!
   Saaau te pomeni ca esti vreun fan bbw, adica born brainwashed, al genialului istoric care ne tine lectures ptr semidocti, parca am fi citit doar lucian boia la viata noastra!!!
   L-am numit aici pe IAP cu cratima sau fara, mai scutiti-ne cu grupul de la Cluj, inventatorii pupatului in dos altminteri cu ifose ca ei nu sunt mitici.
   Sunteti niste e-pi-goni, o-por-tu-nisti, pre-fa-cuti, ve-nali. E bine folosita cratima?

 3. Hei, ce avem aici??? Un intelectual roman, chiar presedintele Academiei Romane, care se indoieste de o institutie din care Romania face parte, si pe care nici Rusia nu o contesta??? Dl Pop, pe cand teoria protocronista?????

 4. Si mai e o “bucurie”: e o stire ca fostul premier de la Skopje, ptr care s-a emis mandat de arestare, vrea sa ceara azil politic in Ungaria!!! BUDAPESTA TACE MALC. Ca s-a emis mandat e una, dar domnul se opunea, aidoma patronului rus al echipei din Salonic, acordului cu Grecia, care ar fi dus la rezolvarea multor probleme ale Macedoniei, precum aderarea la NATO.
  CENTENARUL RELATIEI PRIVILEGIATE BUDAPESTA-MOSCOVA!!! BELA KUN E LA A TISPEA PALINCA CU LENIN!!!!

 5. Hopaaaa, ia sa urmarim noi cum preia Sputnik povestea…..ca se fac liste ptr ordinul erou al federatiei ruse….sau daca mai baga vreo declaratie se califica la decoratia pe care au primit-o baietasii care lucreaza prin Crimeea….

 6. Pai daca si merkel si macron se gudura pe langa putin ce ne mai mira?Vor sa puna si de-o euroarmata!De cand cu Deveselu putin e in carca noastra si cauta tot felul de intrigi ca sa ne dezbine si cum altfel decat dandu-se cu orban stiindu-ne sensibili in problema Ardealului!Toate finantarile astea obscure alimenteaza si dezvolta ura pregatind terenul pentru ocupatie!Tin sa cred si stiu ca sunt si unguri care nu sunt incrancenati,iredentisti si care nu fac din politica un ciomag de dat in cap si care ieri si-au dat votul in favoarea Romanie,e ceva cand ai tai au tradat!Sovieticul putin nu se dezminte,oriunde intra el atata focul!”Cei mari ii conduc pe cei mici”o gandire invechita de tipul capul plecat,induce o stare umila,ce nu-si mai are locul!

 7. Serviciile, in loc sa se ocupe de alte lucruri marunte, ar trebui sa apere Constitutia.
  Poate vom afla si ce altceva mai finanteaza Orban, in Romania…

 8. Domnule Tudor, chiar devii rizibil cu obsesiile astea antirusesti! Va sa zica, Timermans asta are sciatica din cauza lui Putin? In paranteza fie spus, iata ca se explica si afinitatea neasteptata intre Timermans si Mona (stii care!): colegi de … sciatica!
  In alta dezordine de idei, vad ca nu sint singurul de parere ca ti s-a suit la caput. Stii cum e: cind iti spun mai multi …

Leave a Reply