Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie, iar UDMR nu respectă programul de guvernare, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după ce a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare.

“Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie. La capitolul Justiţie, PNL, USR PLUS avem aceeaşi opinie, în sensul în care săptămâna viitoare ar trebui să convocăm sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor aşa cum spune şi Comisia de la Veneţia, cum prevede proiectul Guvernului. UDMR are altă opinie. Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă varianta de a păcăli cumva electoratul în sensul în care ne facem că desfiinţăm SIIJ dar îl refacem în cadrul unei secţii din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare”, a susţinut Stelian Ion.

El a arătat că, potrivit avizului Comisiei de la Veneţia, SIIJ trebuie desfiinţată, iar competenţele procurorilor trebuie să fie cele de dinaintea înfiinţării secţiei, nu toate dosarele SIIJ să fie trimise unei alte structuri, “să fie făcute exact aceleaşi greşeli ca în trecut”.

“Sunt dezamăgit. Observ că UDMR merge aproximativ pe linia pe care a mers, din păcate, pentru că a făcut anumite compromisuri, dar doar pe jumătate, în sensul în care sunt de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar cu aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Este inacceptabil să punem un amendament care prezintă riscuri de a reface SIIJ sub o altă formă, cu o altă denumire, cu o altă etichetă. Lucrul acesta este propus de colegii din UDMR. Nu poate fi acceptat”, a afirmat Stelian Ion.

Vicepremierul Hunor Kelemen a criticat, marți, declarațiile lui Dacian Cioloș, conform cărora PNRR-ul Ungariei ar fi fost suspendat de Comisia Europeană pentru că „nu există garanții că banii nu vor ajunge la persoanele din anturajul lui Viktor Orban”. Kelemen spune despre Cioloș că „a făcut o greșeală uriașă” și că „a vrut să fie erou dar n-a reușit”, scrie digi24.ro

„Niciodată nu am discutat în coaliție, nu este poziția coaliției, nu este poziția guvernului, este poziția lui Dacian Cioloș și el nu reprezintă coaliția, nu reprezintă România, el reprezintă acolo un grup parlamentar al cărui șef este în acest moment.

Nu sunt de acord cu acest demers al lui Dacian Cioloș și cred că a făcut una dintre greșelile cele mai mari ce pot fi făcute în politică și știți cum e, nicio factură nu rămâne neplătită în politică”, a spus Kelemen.

Întrebat la ce se referă prin „factură neplătită în politică”, vicepremierul a spus: „Nu știu, factura nu vine la mine”.

„A făcut o greșeală uriașă, nu trebuie să intervină niciun europarlamentar într-o astfel de relație și Comisia a făcut precizările necesare, s-a grăbit domnul Cioloș, a vrut să fie erou, n-a reușit”, a mai adăugat Kelemen.

Dacian Cioloș a scris, miercuri, pe Twitter că aprobarea planului Ungariei a fost suspendată de Comisia Europeană, însă, marți, ministrul Justiției din Ungaria transmitea că informația potrivit căreia PNRR-ul Ungariei va fi suspendat este „fake news”. Ulterior, Comisia Europeană a anunțat că nu a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei.

„Am verificat acum cu cabinetul președintelui și cu colegii responsabili de fondurile de redresare, de adoptarea și evaluarea planurilor. Nu există această știre că am oprit procesul, se desfășoară în continuare. Desigur, ne uităm la sistemul de control și audit din statele membre și decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luată de Consiliu prin majoritate calificată, nu e decizia Comisiei”, a declarat Vera Jourova.

Contrareactia lui Ciolos la Orban si Hunor

Am o săptămână foarte interesantă, în care am văzut că Ludovic Orban ne contestă apartenența la poporul și la tradițiile românești, în timp ce Kelemen Hunor îmi contestă apartenența la coaliția de guvernare, din cauza unei poziții la adresa lui Viktor Orban și a politicii duse de acesta. Regret să spun că sunt complet indiferent cu privire la reacțiile celor doi, pe care vreau să spun că i-am apreciat de-a lungul timpului în calitatea lor de oameni politici. Dar respectul meu are o limită atunci când nu există o oglindire corespunzătoare. Eu nu fac greșeala de a contesta o persoană pentru simplul fapt că uneori are opinii diferite de cele pe care le am eu. Cred că există valoare în poziții diferite de ale mele, dar nu accept lecții și tâfnoșenie demonstrativă de dragul unei bărbății politice absolut caraghioase.
Știu prea bine că Ludovic Orban a vorbit prentru un anumit public din interiorul PNL pe care îl curtează pentru alegerile interne, după cum înțeleg și că în cazul lui Kelemen Hunor e vorba de o declarație care se vrea dură ca să dea bine în fața amicilor de la Budapesta. Asta nu e politică, e lipsă de respect față de sine și are consecințe politice pe care cei doi le vor simți în timp. Până una alta, problemele dintre noi nu sunt ideologice sau naționaliste, ci stadiul reformelor aplicate de coaliția guvernamentală. Or, la acest capitol, amândoi sunt restanți și nicio declarație războinică nu le ascunde lipsurile.
Banii din planul de redresare negociați în Parlamentul European sunt destinați cetățenilor, inclusiv celor din Ungaria. Nu am muncit pentru sume care să ajungă în buzunarele camarilei lui Viktor Orbán. E atât de simplu, doar să ne dorim să facem diferența dintre interesul cetățenilor și dorințele personale ale unor politicieni, a scris Dacian Ciolos pe Facebook

Leave a Reply