Deputatul PSD Achimaş-Cadariu consideră că atât timp cât avem ora de religie, putem avea şi educaţie pentru sănătate în şcoli, subliniind că nu există o incompatibilitate între a fi ortodox şi a avea educaţie sanitară. ”Dacă e vorba de păstrarea identităţii naţionale, identitatea naţională nu trebuie plasată în secolul al XVII-lea. Dacă vrem să trăim mai mult şi mai bine, identitatea noastră naţională cred că trebuie plasată în 2023″, argumentează el.
”Speranţa mai redusă de viaţă a românilor comparativ cu cea a celorlalţi cetăţeni europeni şi numărul îngrijorător de mare al deceselor înregistrate la naştere ar trebui să reprezinte un grav semnal de alarmă pentru autorităţile din România şi un îndemn la acţiune, crede chirurgul şi deputatul clujean Patriciu Achimaş-Cadariu.
Potrivit Eurostat, speranţa de viaţă în România este 79,1 ani la femei şi 71,4 la bărbaţi, date care ne plaseză printre codaşii clasamentului. La polul opus se afla ţări precum Elveţia, Islanda, Suedia, Italia, Spania, Finlanda sau Franţa, unde speranţa de viaţă a bărbaţilor este peste 80 de ani, iar a femeilor de peste 86 de ani. În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, România e pe primul loc în UE, cu 6 decese la 1000 de naşteri.
“O cauză esenţială a speranţei de viaţă reduse este absenţa orelor de educaţie pentru sănătate din şcoli. Finlanda este pe locul întâi în toate aceste topuri ale speranţei de viaţă, cu o populaţie generală foarte bine educată – îi învaţă cum să aibă grijă de sănătate, cum să se îngrijească, reguli de igienă, cum să prevină apariţia bolilor, când să se prezinte la medic, cum să aibă un dialog extrem de bun cu cadrele medicale, cu asistentele atunci când sunt într-o situaţie dată. Lucruri foarte simple, dar esenţiale. Noi, dacă avem aşa o speranţă mică de viaţă evident greşim undeva. O populaţie educată ştie să îl respecte pe cel de lângă el, nu încalcă regulile de circulaţie, provocând carnagii pe şosea, cum se întâmplă prea frecvent la noi. Ştie să se spele pe mâini – şi asta nu-i o jignire. Suntem pe ultimele locuri la utilizarea pastei de dinţi, a săpunului şi ştim că o mare parte din patologia orală este cauză a altor boli sistemice. Avem nevoie ca populaţia să ştie să meargă la screening, să urmărească dacă are probleme cu tensiunea, cu glicemia şi probleme de natură psihologică – iar a merge la psiholog dacă ai probleme nu înseamnă că eşti nebun, este o chestie absolut normală”, a afirmat Cadariu.
Deputatul clujean a afirmat că în perioada în care a fost ministru al Sănătăţii a fost elaborat Programul Naţional „Educaţie pentru Sănătate în Şcoala Românească” sub patronajul Preşedinţiei, doar că programul nu a fost implementat.
În ceea ce priveşte mortalitate infantilă, el a apreciat că situaţia este “incalificabilă”.
“La începutul acestui an, domnul Rafila anunţa finalizarea unei licitaţii pentru achiziţionarea de incubatoare şi ventilatoare pentru naşterile premature. Ştiţi cine a început acea licitaţie? Eu, când eram ministru al Sănătăţii, în 2016. A durat din anul Domnului 2016 până în 2023. Dacă ăsta e modul în care ne gândim la copii, tot bătând gongul, dar nu putem finaliza o licitaţie decât după 7 ani, atunci să nu mire această situaţie catastrofală. Aici e vorba de infrastructură, dacă ea nu există – avem nişte secţii pe care le tot peticim, infecţiile iarăşi sunt o problemă foarte mare. Dacă nu avem suficiente neonatologii de nivel superior care să aibă specialişti bine pregătiţi, din nou n-am rezolvat absolut nimic. Dar ce să te miri atunci când femei sunt lăsate să nască pe caldarâm sau când femei în suferinţă, cu întrerupere de sarcină, sunt uitate o noapte în spital? Deci problema aici e una complexă şi ţine evident de organizare, de modul în care specialiştii sau pseudo specialiştii se comportă, dar e şi o problemă de infrastructură, de dotare, la care suntem nu corigenţi, ci repetenţi”, a mai afirmat deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, citat de news.ro