Senatorul Vergil Chitac pe Facebook :

Acum exact o săptămână vă relatam despre comportamentul total deplasat al diplomaților turci de la Constanța, care au împiedicat-o pe doamna Abigail Rupp, adjunctul ambasadorului SUA la București, să-și transmită mesajul adresat comunității musulmane cu ocazia sărbătorii nașterii profetului Mahomed.

În consecință, am decis să mă retrag din grupul parlamentar de prietenie România-Turcia al cărui membru sunt. Declarația politică pe care am făcut-o ieri în Senat o găsiți mai jos.

P.S. Aud că diplomații turci se comportă în continuare ca niște politruci, amenințându-l pe Muftiul cultului musulman, domnul Iusuf Muurat, că vor face ei toate intervențiile necesare la cei 56 de imami, ca să nu fie reales anul viitor. Mizerabil!


Doamnelor și domnilor,

Vă voi descrie astăzi o situație pe care o apreciez ca fiind foarte gravă.

Luni,18 noiembrie a fost o mare sărbătoare pentru toți musulmanii din lume. Este vorba despre Nașterea Profetului Mahomed. Muftiatul Cultului Musulman din România a organizat cu această ocazie un simpozion la Sala Centrului Cultural Jean Constatin din Constanța. Credincioșii au venit în număr mare să asculte pledoariile invitaților, rugăciunea și muzica religioasă. Muftiatul Cultului Musulman a invitat la acest eveniment și diplomați americani, așa cum s-a mai întâmplat în atâtea alte ocazii de acest gen. Diplomații turci sunt o prezență constantă, deja obișnuită, la aceste evenimente religioase. De altfel, statul turc prin diferite organizații sponsorizează comunitatea în mod constant. Solemnitatea evenimentului religios a fost perturbată însă de diplomații turci.

La invitația Muftiatului a urcat pe scenă adjunctul ambasadorului SUA la București, doamna Abigail Rupp. Diplomatul american a apucat doar să spună un „bună seara” pentru că a fost abordată de consulul Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan. Diplomatul turc s-a deplasat special la scenă pentru a-i atrage atenția adjunctul ambasadorului SUA că programul nu conține și discursul său. În același timp, doi consilieri pe probleme religioase din cadrul ambasadei și consulatului turc de la Constanța strigau în turcește că evenimentul le aparține. Vădit surprinsă de intervenția consulului, diplomatul american a mulțumit pentru ospitalitate în limba română și a părăsit scena după care și sala.

În ce „cheie” se poate descifra acest gest nepoliticos? În „cheie” diplomatică intervenția consulului turc încalcă grav uzanțele. Descifrând gestul consulului Sulhi Turan în „cheie” politică pot spune că diplomații turci încearcă să controleaze comunitatea turco-tătară din România. Modul în care au pus monopol pe un eveniment al unei comunități asupra căreia nu au nicio autoritate chiar asta arată. Consulul Sulhi Turan și-a depășit cu mult mandatul.

Constat cu stupoare că misiunea diplomatică turcă îi consideră pe cetățenii români de etnie turcă și tătară ca pe proprii cetățeni și caută să le insufle un curent antiamerican. Demersul este unul foarte periculos! Gestul consulului turc care a desconsiderat chiar Statul român este reprobabil.

Politica externă antiamericană a președintelui Republicii Turcia Recep Tayyip Erdogan s-a materializat la Constanța prin această intervenție sfidătoare a consulului turc. În toate misiunile diplomatice din spațiul european, ministerul de externe turc a trimis la post niște așa ziși consilieri pe servicii de religie. Asta este titulatura postului. Cum am arătat, la eveniment s-au aflat doi astfel de consilieri, unul din cadrul Consulatului de la Constanța și unul din cadrul Ambasadei Turciei din București. Cei doi au fost cei mai vehemenți față de prezența pe scenă a adjunctului ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp. S-au purtat ca niște politruci nu ca niște diplomați, iar când diplomatul american a părăsit scena au aplaudat cu frenezie. Sala însă a tăcut, n-a reacționat la inițiativa diplomaților turci.

Îmi este greu să accept că această minoritate de aproximativ 67 000 de musulmani, turcii și tătarii din Dobrogea, care reprezintă clar un câștig etnic și cultural pentru comunitatea noastră și cu care trăim în armonie de sute de ani, a devenit masă de manevră pentru Turcia. Dar asta se întâmplă și faptul că o parte din comunitatea musulmană ce trăiește în satele din Dobrogea nu se bucură de o situație materială îndestulătoare este în mod evident o vulnerabilitate. În aceeași ordine de idei atrag atenția asupra nivelului de remunerare al clerului musulman. Din informațiile pe care le am imamii sunt ajutați financiar de instituții ale statului turc ceea ce de asemenea, reprezintă o vulnerabilitate. În consecință, propun ca noul guvern să aibă în vedere armonizarea legislației cu noile provocări și alocarea unor fonduri pentru susținerea clerului musulman și a Muftiatului din România.

Ca o consecință a comportamentului discreționar al diplomaților turci am decis să mă retrag din grupul de prietenie România – Turcia. În final, nu pot decât să felicit conducerea Muftiatului care în fața acestor provocări a reușit să mențină un echilibru și a tratat cu aceeași măsură atât pe diplomații turci cât și pe cei americani.

Vă mulțumesc!

 

Leave a Reply