Editorial de Daniel Apostol, www.jurnalul.ro
Ne paște o “aterizare forțată”?
Avertismentul a fost lansat în raportul Comisiei Europene din februarie 2018 și repetat săptămâna acum. Între 2015-2017, parașuta de siguranță a României a fost ritmul susținut de creștere economică. Dar în această parașută de sigurață s-au ițit găuri amenințătoare pentru zborul în siguranță al economiei românești. Perspectivele globale și autohtone prezintă un nivel ridicat de incertitudine, iar riscurile de evoluție negativă domină previziunilor economice.
Încetinirea economiei Chinei și tensiunile comerciale cu SUA, declinul economiei Italiei, frânarea Germaniei și marea incertitudine numită BREXIT continuă să fie tot atâtea motive de îngrijorare. În previziunile sale, Comisia Europeană arată că PIB-ul din zona euro va crește doar cu 1,3 % în 2019 și cu 1,6 % în 2020. Și previziunile de creștere a PIB-ului în întreaga UE au fost revizuite în jos, la 1,5 % în 2019 și 1,7 % în 2020. Motorul economiei europene, Germania dă semne de declin: producția industrială a continuat să scadă în decembrie cu 0.4% lună/lună și cu 3.9% an/an. Pentru România, Comisia Europeană previzionează decelerarea dinamicii anuale a PIB de la 4% în 2018 la 3.8% în 2019 și 3.6% în 2020. Totodată, Comisia Europeană menționează intensificarea factorilor de risc proprii cu impact asupra mediului invetsițional: măsurile fiscal-bugetare (inclusiv “ordonanța lăcomiei”).
Inflația medie anuală (pe indicele armonizat UE) ar putea decelera de la 4.1% în 2018 la 3.3% în 2019, respectiv 3.1% în 2020. Potrivit prognozelor efectuate de Comisia Europeană „ritmul mai lent al creşterii s-a datorat consumului privat, deoarece efectele reducerii impozitelor aplicate în 2017 au dispărut, iar inflaţia a avut un efect mai mare asupra venitului real disponibil. Cu toate acestea, creşterea consumului privat a rămas puternică ca urmare a încordării pieţei muncii şi a creşterii salariilor”.
România pierde zi-de-zi forța de muncă, atât din cauza migrației acesteia cât și din cauza îmbătrânirii constante a populației, iar oferta de forță de muncă nu ține pasul cu nevoile în continuă schimbare ale economiei. Sărăcia rămâne la un nivel ridicat iar creșterea economică este însoțită de un grad ridicat de inegalitate. În plus, unele decizii de politică economică și fiscală extrem de contestate sporesc incertitudinile și lărgesc găurile din parașuta de siguranță. Iar asta s-ar putea să ne arunce într-o “aterizare forțată”.
Nu cred ca ai nevoie de studii economice ,ci doar de bun simt ! Deja am revolutionat economia globala 1+1de mult nu mai face 2 in economia Romaniei,avem explicatia matematica de la un consilier de stat !
deci sa retinem ca aterizam fortat pentru ca previziunile Comisiei Europene arata cresterea PIBului Romaniei in 2020 de “numai” 3,6% fata de 4% in 2018. Oau!
I-auzi, soro, cica si inflatia scade (pe indicele armonizat UE, aici comparam mere cu pere dar sa nu fim circotasi cu presa de prea larg consum…) de la 4,1% in 2018 la “numai” 3,1% in 2020, ceea ce ar indica (daca inflatia asta chiar ar fi valabila pentru Romania) trecerea, de fapt, la o crestere real pozitiva a PIBului patriei! Oau oau!
“Jupan Dumitrache: Cum combate el, poate sa ajunga si ministru.”
(IL Caragiale, O noapte furtunoasa)
Da,stim,previziunile lor egal cu hartia igienica,spre folos,nu e un barometru,aveam latrai de la fmi cu tot felul de analize si prognoze!Ia sa-si faca bine in economia lor si sa nu se bage in alta care merge bine!Cu atatia “dastepti”se infunda dracului economia mondiala,de atata protectie nu mai stiu ce real si ce e planificat!Oare interesele de moment,money for nothing,ii inversuneaza?Lasa gandirea economica in baza functionarii fiecarei tari si toate adunate dezvolta,nu ingradiri,transferuri de fonduri functie de interese!Soros a fost capusa pe spinarea voastra,desteptii economici si acum isi face de cap pe banii vostri si marile averi se fac prin prostie speculata,el e exemplul mondial infltrat in fiecare tara pe care o are in colimator!
Viconte, cand te bazezi si iti bazezi bugetul pe o crestere de 5,5 si prognoza e cu doua procente mai mica, astea insemnand peste 20 miliarde lei mai putin (adica peste 4 miliarde euro mai putin) atunci e chiar oau!
unde scrie asta in articol? eu am comentat ce am citit, nimic altceva. Daca stii tu altceva, eventual cu certitudine, bravo, eu nu stiu.
in general, despre prognoze eu am pareri foarte proaste; inca de prin anii 70 se prognoza ca se termina petrolul in 30 de ani, ca nivelul marilor va creste cu 2m… non-stop auzim prognoze, pareri, sondaje, (global warming 🙂 )
daca le recitesti dupa o vreme constati ca sunt foarte majoritar eronate, chiar flagrant; excluzind prostia, ramine interesul in a “coafa cifrele”; fiecare are un interes…
da nu asta era problema, nu la asta ma refeream ci ceea ce scrie un ziarist profesionist, care cistiga salariu din asta, ce si cum prezinta fapte, cifre. Si mai e citat, promovat, de parca ar fi bun de exemplu.
Scrie aici “Pentru România, Comisia Europeană previzionează decelerarea dinamicii anuale a PIB de la 4% în 2018 la 3.8% în 2019 și 3.6% în 2020”. Si mai scrie in proiectul de buget pentru 2019 ca se prognozeaza o crestere de 5,5% a PIB-ului.
Rezumand, daca cresterea nu va fi de 5,5 ci doar de 4% (o crestere e o crestere, oricum s-ar interpreta), PIB-ul nu va mai fi de 1022 miliarde. Si daca prognozezi cheluieli tinand cont de 1022 miliarde (bani pe care nu ii ai) trebuie sa te imprumuti ca sa pastrezi deficitul ala sub 3%. Cu ce dobanzi, de unde si cum, asta e deja alta poveste.