Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri ”jalnice” în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condiţiile în care ”s-a sărit la gâtul BNR”, a spus, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

”Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzatii. (…) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a spus Isărescu citat de news.ro

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României.

”Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (…) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a spus Isărescu.

”Domnul consilier Vâlcov nu poate vorbi în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte. Eu am semnat în cursul acestei dimineţi proiectul declaraţiei pentru drumul de parcurs de România spre zona euro. Acolo nu este niciun damf de Vâlcov”, a spus Isărescu. 

”Premierul susţine ale idei faţă de consilierul Vâlcov. Garantez după cum vorbeşte, nu a citit niciun raport al BNR. Unii poate au citit vreun titlul, el nu a citit nimic. Totuşi, tot comentează politica monetară”, a adăugat guvernatorul BNR. 


Deficitul comercial al României a avansat cu 16,8% anul trecut, faţă de anul anterior, până la 15,1 miliarde euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2017, deficitul comercial a fost de 12,96 miliarde euro. După primele 11 luni ale anului 2018, deficitul comercial crescuse cu 18,2%, faţă de aceeaşi perioadă dn 2017, la 13,4 miliarde de euro.

În 2018, exporturile au însumat 67,732 miliarde euro, iar importurile au fost 82,865 miliarde euro. Astfel, faţă de anul anterior, exporturile au crescut cu 8,1%, iar importurile cu 9,6%.

Deficitul balanţei comerciale în anul 2018 a fost de 15,133 miliarde euro, mai mare cu 2,173 miliarde euro decât cel înregistrat în anul 2017.

12 COMMENTS

 1. Adevarul este undeva la mijloc, niciodata nu iese fum fara foc, iar zvonuri sau acuzatii au mai fost si-n alti ani.Un lucru este cert BNR n-a scapat “haturile” niciodata, chiar daca s-a mai mai vociferat.

 2. Isarescu nu mai stie cui functioneaza!Un om superclonat in functie da debuseuri in gandire si nu mai stie carui angajat este!L-am ascultat pe Valcocov si-l sustin,pentru ca e tantarul,iarta-mi analogia,care infrunta mafia,da,mafia bancara pe care o confruntam zi de zi!Iese,isarescu cu explicatii,dar nu face deact sa-mi dea impresia unui om fara demnitate supus obligatiilor bancare in care nu mai poate sa iasa!Le face jocul afundandu-se in explicatii jenante fara temei economic pentru orice cetatean al Romaniei!Ce iese si spune sunt artificii de aplanare,chiar daca pare incisiv, a rahatului total in care e!

 3. Daca un preacondamnat se lasa reprezentat de un alt condamnat la 8 ani de inchisoare, pe cine poate reprezenta condamnatul? Pe infractori, simplu ca buna ziua!

 4. da, sunt de acord cu dl M. Isărescu.
  dl Vâlcov este cel mai toxic om politic / din păcate pentru noi, dl Vâlcov este promovat de “jurnaliști” care au devenit PR-iștii actualei majorități parlamentare PSD, ALDE.

 5. De cate ori vorbeste valcov la antena3 ar trebui sa puneti o burtiera de ce este condamnat la 8 ani ainchisoare.. Nu inteleg de ce zamfir se agita cu BNR? Vrea sa-i ia locul lui Isarescu? Asta urmareste? Sa ne spuna!

 6. Din contradictii se naste progresul.
  Isarescu se crede Zeus pe Pamint.
  Vilcov un muritor ….
  Ordonanta 114 ii sperie pe cei care vor sa isi mentina profitul la nivel inalt si nu vor sa le fie afectat. Nivelul este oricum mai mare ca in alte tari.
  Roborul este clar o gaselnita care trebuie reglementata …
  Cert este ca BNR nu este mosierul acestei tari si al meu.
  De aceea trebuie sa dea explicatii cind i se cere si sa ia masuri bune pentru populatie si nu pentru citiva latifundiari.
  BNR este cea care controleaza cursul valutar si ROBORUL. Deci trebuie sa intervina sa le scada pe amindoua pentru ca afecteaza populatia.
  Altfel este aliata cu ,, dusmanii poporului”

 7. Bey flacai,ia lasati-o voi mai moale cu lacomia si atunci nu o sa va mai incurce Ordonantza aia. Peste tot,in timp ce flacaii si-au tras averi uriase pe speculatii,plus aia care fac presiuni si santajeaza decidentii ca sa care ei acasa valize cu cat mai multi bani din salarii cat mai speciale,Statele sunt tot mai indatorate,cetatenii lumii tot mai nauciti de taxe si impozite impuse de necesitatea statelor de a se sustine si de asi indeplini obligatiile fata de cetateni,dar flacaii “destepti” ne spun ca lacomia este ceva normal,adica “motorul capitalsmului” fara de care altfel le moare la intrare.Si tot asa isi vad de lacomie si sar la jugulara alora care-i deranjeaza,in loc sa le multumeasca alora care incearca sa-i aduca la realitate inainte de a reactiona aia multi care deja s-au cam saturat de lacomia lor.Peste tot creste tensiunea si nu mai este mult pana se arde “sigurantza”, cel putin asa cum se intampla si prin Franta.

Leave a Reply