Am avut privilegiul de a îi adresa o întrebare Secretarului General al NATO în cadrul unei conferinţe de presă pe care Jens Stoltenberg susținut-o la reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO de la Bruxelles.

Radu Tudor: ”Domnule Secretar General, voiam să întreb despre acest raport interesant al experţilor, care menţionează despre Articolul 5, despre repartizarea obligaţiilor şi despre conceptul care provoacă ceva îngrijorare aici, în estul Europei, autonomia strategică, lansată de Uniunea Europeană. Mulţumesc”

Jens Stoltenberg: ”Raportul conţine un mesaj puternic privind importanţa cooperării dintre America de Nord şi Europa. Valoarea pe care o aduce o Organizaţie Nord-Atlantică puternică atât Europei, cât şi Americii de Nord. Scopul NATO 2030 şi mesajul din raport, care este o introducere în proiectul NATO 2030, este acela că trebuie să facem din această alianţă puternică una şi mai puternică. Şi, bineînţeles, este esenţial ca Articolul 5 să fie angajamentul de bază al alianţei noastre. Pentru mine, acest raport este doar o modalitate de a transmite acest mesaj, importanţa angajamentului faţă de Articolul 5.

Am declarat de multe ori înainte că mai multe eforturi ale UE în domeniul apărării ar trebui să fie binevenite, pentru că acestea vor ajuta şi la consolidarea NATO. Creşterea investiţiilor în apărare care să rezolve fragmentarea din industria apărării din Europa va fi benefică pentru toţi. Va face Europa mai puternică, va face NATO mai puternică.

Însă orice încercare de a slăbi legătura transatlantică, relaţia dintre Europa şi America de Nord, nu numai că va slăbi NATO, dar va slăbi şi Europa. Unitatea europeană nu poate înlocui unitatea transatlantică. Orice tentativă de a distanţa Europa de America de Nord va diviza Europa, aşa că trebuie să facem acest lucru împreună, şi nu ca alternativă”, a răspun Secretarul General al NATO.

———————-

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 2 decembrie 2020, în ultima zi a reuniunii ministeriale de externe a NATO, la două sesiuni de lucru la care au luat parte și o serie de parteneri ai Alianței.

Una dintre sesiuni a fost dedicată regiunii Mării Negre și a prilejuit un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate și rolul NATO în această zonă, în ceea ce privește asigurarea unei descurajări și apărări eficiente, precum și relațiile de parteneriat. La discuții au participat și șefii diplomațiilor din Georgia și Ucraina. Totodată, întâlnirea a reprezentat o oportunitate pentru evaluarea eforturilor și a planurilor de reformă avute în vedere de cei doi parteneri, precum și pentru discutarea posibilităților de avansare a cooperării și a sprijinului aliat în favoarea Georgiei și Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat deteriorarea situației de securitate în regiunea Mării Negre, cauzată de creșterea prezenței militare ruse și de intensificarea acțiunilor de tip hibrid. A semnalat că eforturile de punere în aplicare a măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre trebuie să continue, pentru implementarea deplină a tuturor măsurilor convenite. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a atras atenția asupra necesității întăririi coerenței Flancului Estic.

Ministrul Bogdan Aurescu accentuat totodată necesitatea continuării monitorizării atente a evoluțiilor de securitate din regiune, inclusiv a conflictelor prelungite din zona Mării Negre, care au potențialul de a genera instabilitate și de a se reactiva, așa cum a fost cazul, recent, în Nagorno-Karabakh. Astfel, a arătat că este necesar ca Alianța să acorde o atenție sporită temei conflictelor prelungite, care au impact asupra securității aliate, fiind necesară o abordare mai consistentă la nivelul organizațiilor internaționale, în special UE și NATO.

În ceea ce privește Georgia și Ucraina, șeful diplomației române a pledat pentru continuarea sprijinului și asistenței necesare în vederea consolidării capacităților de apărare și creșterea rezilienței, inclusiv în ce privește contracararea provocărilor de tip hibrid în plan regional.

În cadrul celeilalte sesiuni derulate la 2 decembrie, miniștrii de externe aliați au avut un schimb de opinii legat de China, la care au participat și miniștrii de externe din statele partenere din zona Asia-Pacific (Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă), precum și cei din Finlanda, Suedia și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Joseph Borrell.

Discuțiile au vizat implicațiile creșterii rolului  Chinei la nivel internațional, inclusiv în domenii de relevanță directă pentru NATO și statele membre. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că obiectivul prioritar al NATO trebuie să rămână acela al promovării valorilor democratice și al intereselor aliate, precum și acela al consolidării rezilienței statelor membre. În acest context, a evidențiat importanța coordonării transatlantice și între partenerii like-minded, în scopul menținerii sistemului internațional bazat pe reguli și principii democratice. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a încurajat, totodată o coordonare sporită între NATO și UE în ceea ce privește raportarea la China.

Șeful diplomației române a exprimat, de asemenea, necesitatea ca Alianța să se aplece și asupra alternativelor de dezvoltare a proiectelor strategice majore de infrastructură și interconectare și a evocat rolul pozitiv al proiectelor promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări în creșterea rezilienței, precizeaza www.mae.ro

 

Leave a Reply