Ministrul afacerilor externe🇷🇴 Bogdan Aurescu semnează articolul de opinie publicat astăzi în EUobserver despre #COVID19 ca un „test pentru Vest” în termeni de provocări și oportunități pentru democrație, siguranța cetățenilor și mecanismele de luare a deciziilor prin acțiuni eficiente ale NATO și ale Uniunii Europene🇪🇺:

Coronavirus: Un test al Occidentului, realizat de Bogdan Aurescu

Trăim vremuri nu demult inimaginabile în ceea ce privește provocările pentru fiecare dintre noi ca indivizi, pentru societățile și instituțiile noastre.

Ne confruntăm cu prima pandemie globală în ciclul de știri din 24/7 și luăm taxa, în timp real, asupra vieții noastre de zi cu zi, securității noastre financiare și economiei globale.

Ca european, asist la modul în care epidemia afectează cetățenii de pe continentul nostru.

De asemenea, este datoria și responsabilitatea mea să fiu îngrijorat în special pentru românii care trăiesc și muncesc în străinătate, inclusiv lucrătorii temporari din alte țări ale Uniunii Europene.

Știu că și ei, la fel ca angajatorii lor, se așteaptă ca factorii de decizie să-i protejeze. De asemenea, vor să ne asigurăm că mijloacele lor de trai încă țin o promisiune după epidemie.

Dincolo de acest lucru, vedem și la nivel mondial cum a evoluat această pandemie într-un test pentru sistemele noastre democratice și pentru unele dintre bazele lor.

Criza Covid-19 ne-a împins să regândim conectivitatea în toate dimensiunile, de ambele maluri ale Atlanticului

Libera circulație a oamenilor, bunurilor și ideilor – nervii care ne-au ținut lumea în mișcare – a început să se confrunte cu piedici deru

Aceste vremuri de restricții și incertitudini pot împiedica democrațiile să prospere și pot aduce inevitabile dacă sunt limitări temporare asupra societăților noastre democratice.

Valorile noastre democratice, oricât de adânc înrădăcinate în gândirea noastră comună, vor fi inevitabil contestate de limitele fizice temporare puse în fața acestui inamic invizibil.

Misiunea noastră este să intensificăm eforturile la nivel național și la nivelul UE pentru a asigura cetățenii Europei.

Trebuie să acționăm pentru a proteja țesătura socială a interdependenței noastre democratice construite, să protejăm libertatea de circulație a bunurilor esențiale și să oferim perspective reale pentru reluarea libertății de circulație a oamenilor cât mai curând posibil.

Combaterea efectivă a implicațiilor medicale, sociale și economice ale pandemiei este poate cel mai mare test cu care s-a confruntat Occidentul după cel de-al doilea război mondial.

Deși măsurile interne sunt esențiale pentru menținerea tendințelor îngrijorătoare la niveluri gestionabile, solidaritatea și cooperarea comună sunt cele din urmă, vor defini rezultatul și vor ajuta democrațiile noastre să devină mai puternice.

Împreună cu colegii miniștri de externe din UE și NATO, luăm măsuri pentru adaptarea procesului decizional și pentru a ne menține capacitatea de a aborda posibilele dificultăți în cascadă în

Deciziile comune și cooperarea au facilitat deja repatrierea de urgență a sute de mii de cetățeni europeni și americani rătăciți la casele lor și cei dragi.

Am încercat să menținem coridoarele critice de transport și granițele deschise pentru medicamente și alte materiale esențiale. UE a contribuit în asigurarea fluxului liber de bunuri și, prin urmare, continuitatea economică vitală.

Mecanismul UE pentru protecția civilă și coordonarea consulară a UE au permis sprijin logistic și financiar în beneficiul direct al cetățenilor noștri cei mai afectați.

NATO joacă, de asemenea, un rol esențial, prin instrumentele de răspuns puse în ultimele decenii, precum Centrul de Coordonare pentru Dezastre euro-atlantic sau Capabilitatea strategică de ridicare aeriană.

Propria mea țară, România, a fost prima care a accesat capacitatea strategică de transport aeriană a NATO, ceea ce ne-a permis să importăm provizii medicale cruciale din Republica Coreea.

Europa și SUA au adoptat deja și pregătesc mai multe pachete economice și măsuri fiscale. UE are câteva miliarde de programe aprobate pe lângă măsurile proprii ale statelor membre UE. Pachetul legislativ privind scutirea economică din SUA oferă două trilioane de dolari.

Uniți stăm, împărțiți cădem.

Nu ne putem permite să acționăm dezbinați și nici să ne diminuăm democrațiile

Una dintre cele mai valoroase lecții pe care le învățăm acum este aceea că instituțiile create în lumea liberală la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, precum NATO și UE, sunt contestate în ceea ce privește capacitățile decizionale rapide și solide în lebăda neagră scenarii.

Oferirea unui răspuns credibil la provocările imediate și pe termen lung, la beneficiul direct și securitatea cetățenilor noștri, necesită ajustări rapide înainte și voință politică pentru a ne eficientiza capacitățile de reacție rapidă.

Ceea ce trebuie să simtă cetățenii noștri acum, când sunt împovărați de nesiguranță pe atât de multe niveluri, este că se pot baza cu adevărat și deplin pe instituțiile noastre europene și euro-atlantice, ca pe propria familie foarte apropiată, pentru sentimentul încrederii și securitate.

Am încredere că încă o dată vom recunoaște că există oportunități în criză. Trebuie să eficientizăm instituțiile noastre europene și euro-atlantice ca urmare a acestui test crucial.

Încă o dată, vom ajunge să realizăm că UE și NATO, dincolo de importanța și eficacitatea lor în scopul pe care îl servesc, formează o comunitate de valori durabilă care nu își permit să acționeze în mod divid.

Dacă testul actual urmează să fie câștigat de cele două părți ale Atlanticului împreună, avem nevoie de încredere reînnoită în Occident și valorile democratice pe care le reprezintă.

Acesta este motivul pentru care puterea legăturii transatlantice este crucială pentru civilizația noastră occidentală. Trebuie să dovedim încă o dată că parteneriatul transatlantic este de valoare esențială pentru oamenii, comunitățile și întreprinderile noastre.

După această perioadă de întrerupere, conectivitatea globală trebuie revitalizată și consolidată, chiar dacă reluarea călătoriilor gratuite și schimburile vor fi un proces treptat.

Vremurile de sacrificiu cer o conducere reală a gândirii și acțiunii și sunt încrezător că o parte uriașă a soluției este reprezentată de consolidarea convingerilor noastre democratice.
Odată ce această criză s-a terminat, nu trebuie diminuate sau abandonate, ci dimpotrivă, cu atât mai întărite astfel încât să conducă repornirea istoriei occidentale.

Tocmai în vremuri de greutăți și în lipsa unora dintre fundamentale pe care le considerăm, ajungem să recunoaștem adevărata lor valoare, sens și impact asupra vieții noastre.

Fac parte din generația de cetățeni din Europa Centrală și de Est care și-au investit tot posibilitățile lor pentru ca țările lor să adere la instituțiile europene și euro-atlantice

Fac parte dintr-o națiune europeană care a experimentat efectul mortal al simbiozei dintre dictatură și privare. Această generație are acum un alt apel, și de data aceasta miza ar putea fi mai mare.

Trebuie să ne menținem umanitatea în fața costurilor sumbre și tragedia inevitabilă a acestei crize. Amintiți-vă profund și colectiv ceea ce reprezentăm. Împărtășim întreaga responsabilitate în protejarea modului nostru de viață și a libertăților noastre democratice.

1 COMMENT

  1. Bla.bla..
    Ne am unit in tratate economice, tratate atomice, nimanui nu i a pasat de securitatea cetateanului UE, de la libera circulatie, la dreptul real de munca si protectie sociala si…iata lipsa previziunii in situatie de urgenta, in caz de epidemie, pandemie si, de ce nu, in caz de razboi: hibrid, bacteriologic/virusologic, chimic….
    Romania ar trebui sa gandeasca un plan strategic in astfel de situatii, national dar si o propunere la nivel UE, pentru o cooperare, sprijin reciproc, alertare la nivel UE pt. testare, inchidere concomitenta a granitelor…etc..

Leave a Reply