Premierul australian Malcolm Turnbull a estimat miercuri că Uniunea Europeană a “lăsat să-i scape securitatea” de sub control, explicând această situație prin prevederile acordului Schengen și libera circulație, într-o declarație făcută a doua zi după atentatele de la Bruxelles, potrivit AFP preluata de Agerpres.

Franța, Germania și Olanda și-au întărit controalele la frontierele cu Belgia în urma seriei de atacuri teroriste revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, soldate cu peste 30 de morți și mai mult de 200 de răniți.

Turnbull a afirmat că recunoaște dreptul UE de a-și stabili propriile reguli, dar măsurile australiene de protecție a frontierelor și de securitate internă sunt mult mai puternice decât în Europa care, “din nefericire a lăsat securitatea să-i scape” de sub control.

“Această slăbiciune a măsurilor de securitate în Europa nu este străină de problemele pe care ea le-a cunoscut recent”, a declarat el într-o intervenție la Australian Broadcasting Corporation, făcând aluzie la valurile de migranți care fug din Siria spre Europa.

Premierul australian a adăugat că zona de liberă circulație Schengen, care reunește 26 de țări europene, între care 22 din cele 28 de țări membre ale UE, înseamnă că “oamenii se pot deplasa liber în Europa, ceea ce ridică provocări în materie de securitate, în plus față de cele de la frontierele exterioare foarte permeabile, așa cum s-a văzut în multe cazuri”. “Aceste dispoziții au consecințe în materie de securitate”, a mai declarat el.

Principiul liberei circulații în cadrul Schengen și calitatea controlului spațiului său au fost din ce în ce mai mult puse în discuție în ultimele luni din cauza incapacității europenilor de a face față crizei migratorii și a atentatelor de la Paris în noiembrie.

Australia se confruntă și ea cu amenințarea teroristă și cu problema întoarcerii acasă pe care le ridică cetățeni săi plecați să lupte în Siria și în Irak în rândurile SI.

Agențiile de informații australiene estimau în februarie că 110 australieni se aflau atunci în rândurile Statului Islamic în Siria și în Irak și alți 49 și-ar fi găsit moartea în acest conflict.

Australia a fost scena a trei atentate de când ea și-a ridicat în septembrie 2014 nivelul de alertă antiteroristă la gradul cel mai înalt.

3 COMMENTS

  1. Normal că e unica concluzie după 12 ani de teroare şi nimeni nu are interesul de a anihila acest proces distrugător!

  2. Democratia respecta, printre alte drepturi, şi libertatea de a calatori. Spatiul Schengen a constituit si constituie o oportunitate economica. Pentru o societate in timp de pace este normal. In cazul unui razboi acestea sunt VULNERABIiLITATI. Pot fi folosite de adversar in scopul crearii de brese. O alta bresa creata si de orbirea politicienilor o constituie si primirea refugiatilor.Culpa tarilor occidentale in legatura cu schimbarea regimurilor totalitare care a dus la ascensiunea extremismului , le face sa reactioneze distorsionat fara sa ia in considerare si riscurile modului cum abordeaza problema. Din nefericire oameni nevinovati platesc cu viata lipsa de viziune a liderilor occidentali.

  3. Să fim serioși!…
    Acordul Schengen și libera circulație nu au nicio legătură. Sunt guverne pe planetă ce gestionează teritorii și populații mult mai mari sau asemănătoare (USA, China, Rusia, Canada, Brazilia, etc.) și care nu impun condiții restrictive în interiorul teritoriului lor. Cum ar fi ca Statele Unite să introducă controle la ”frontierele” interne??
    .
    O astfel de afirmație nu arată decât bucuria ascunsă a unora pentru faptul că ”proiectul european” scârțâie din toate încheieturile sub politica dementă a unor indivizi precum Merkel și a establishmentului birocratic de la Bruxelles. O Europă cu adevărat unită și funcțională ar fi un competitor periculos pentru greii planetei. Din nefericire chiar în interiorul Uniunii există niște cai troieni, nostalgici ai vremurilor imperiale cu mentalități cel mult feudale.
    Forța reală a celor 28 de națiuni ar impune Uniunea pe plan mondial – economic, politic, militar și chiar ca model social.
    Ori asta nu se poate!

Leave a Reply