Solicitarea judecatorilor a fost facuta in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, a afirmat ca instantele de judecata sunt “camp tactic” pentru SRI, si ca “in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze”.
“Asemenea afirmatii sunt de o gravitate fara precedent si aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor”, se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.
Conform legii, CSM “are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.
UNJR a precizat in scrisoare ca intr-o situatie similara, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, in 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezolutie in care a subliniat ca “astfel de interferente au ca efect intimidarea si pierderea credibilitatii magistratilor”.
“Considerarea instantelor de judecata ca fiind ‘camp tactic’ al SRI, precum si acceptarea prezentei Serviciului in acest ‘camp tactic’ pana la solutionarea definitiva a cauzei inseamna acceptarea posibilitatii ca aceasta institutie sa actioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecator. O astfel de premiza reprezinta un atentat grav la adresa independentei justitiei, ce nu poate fi acceptat nici macar la nivel de aparenta ori suspiciune“, se spune in scrisoare.
De asemenea, UNJR reclama ca in interviul respectiv generalul Dumitru Dumbrava a afirmat ca “maniera de lucru a SRI angreneaza alaturi de procurori (…) si judecatori”.
“Aceasta exprimare denota pur si simplu o neintelegere a notiunii de independenta a justitiei. (…) Astfel de declaratii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenta unei lipse de independenta din partea magistratilor, motiv pentru care CSM este solicitat sa intervina pentru ‘a apara independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila ca Serviciul Roman de Informatii este implicat si influenteaza actul de justitie dincolo de limitele legii”, afirma judecatorii in scrisoare.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, in cadrul sedintei de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru a face verificari cu privire la eventualii ofiteri acoperiti din randul judecatorilor si procurorilor, potrivit reprezentantilor CSM.
Reprezentantii CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, ca s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofiterii sub acoperire care activeaza in magistratura.
Decizia CSM a venit ca urmare a solicitarii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), care a cerut CSM sa faca verificari si sa ii elimine pe eventualii ofiteri acoperiti din magistratura si, totodata, sa ceara clarificari de la Serviciul Roman de Informatii.
Iata afirmatia generalului SRI Dumitru Dumbrava pentru juridice.ro :
“Daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate”