Ursul şi marmota anunţă primăvara

Celebra marmotă cunoscută sub numele de Punxsutawney Phil a ieşit vineri din vizuina sa din statul american Pennsylvania şi nu şi-a văzut umbra, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor sosi mai devreme în acest an în America de Nord, potrivit unei legende locale, relatează Reuters.

Mii de persoane s-au reunit în zorii zilei de vineri în Punxsutawney, un orăşel situat la nord-est de Pittsburgh, pentru a sărbători Ziua Marmotei şi pentru a-l vedea pe Phil ieşind din vizuina lui amenajată într-un trunchi de copac pentru a oferi spectatorilor prognoza sa meteo anuală.

“Ceea ce nu a oferit această vreme este o umbră sau un motiv de a se ascunde. Veşti bune în această Zi a Marmotei. O primăvară timpurie este pe drum”, a citit “interpretul” oficial al lui Phil într-o proclamaţie, salutată cu o rundă de ovaţii de spectatorii care au asistat la acest eveniment amuzant pus în scenă în fiecare an la data de 2 februarie în oraşul american.

Potrivit legendei, dacă rozătorul îşi vede umbra în Ziua Marmotei, vremea rece şi viscolită va persista pentru încă şase săptămâni. Dacă afară este înnorat şi nu apare nicio umbră pe sol, atunci începutul primăverii este aproape.

Evenimentul a evoluat dintr-un ritual străvechi adus în America de imigranţii germani care s-au stabilit într-o zonă care face parte din actualul teritoriu al statul Pennsylvania. Prima celebrare oficială a Zilei Marmotei a avut loc în 1886, potrivit Clubului Marmotei din Punxsutawney.

Groundhog Day, cunoscută în filmul clasic din 1993 cu acelaşi titlu, cu Bill Murray în rolul principal, atrage vizitatori din întreaga lume, chiar dacă istoricul predicţiilor corecte făcute de Phil este destul de slab.

În medie, în ultimii 10 ani, Phil a prezis corect vremea doar în 30% din cazuri, potrivit National Centers for Environmental Information.

În timp ce Punxsutawney Phil îşi făcea predicţia vineri dimineaţă, California se pregătea pentru sosirea celui de-al doilea “râu atmosferic”, care urmează să aducă mai multe ploi torenţiale duminică, după ce o furtună similară a generat ploi abundente asupra statului american la începutul acestei săptămâni.

Însă zona oraşului Pittsburgh se poate aştepta la o vreme predominant blândă şi însorită până la sfârşitul săptămânii viitoare, cu temperaturi de până la 14 grade Celsius, mult mai calde decât cele înregistrate în mod obişnuit la începutul lunii februarie, scrie Agerpres.

Cei opt urşi bruni de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş nu şi-au văzut umbra, vineri, după ce au ieşit din bârlog, de Ziua Ursului, iar astfel tradiţia populară spune că primăvara este aproape.

În fiecare an, la data de 2 februarie, ursul îşi părăseşte bârlogul, devenind un bun indicator meteorologic pentru lumea satului şi, potrivit tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă.

Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi părăseşte şi chiar îşi distruge bârlogul, însă dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura încă 40 de zile.

“Tradiţia populară spune că dacă ursul nu-şi vede umbra, asta înseamnă că rămâne afară, deoarece primăvara va veni în curând. Astăzi, cei opt urşi nu şi-au văzut umbra, asta înseamnă că putem fi optimişti şi aşteptăm sosirea primăverii. În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, cutia cu ploaia a fost aleasă, Martin e cel care a distrus cutia şi a obţinut bunătăţile din ea”, a declarat presei biologul Halmágyi Ildikó.

Zilele Ursului, a mai spus biologul, durează până în data de 4 februarie, iar până atunci vizitatorii sunt invitaţi să se alăture unui joc special, care constă în completarea unui rebus care are ursul ca tematică.

Participanţii pot completa rebusul urmărind informaţiile despre urşi amplasate pe cele nouă panouri informative din Grădina Zoologică.

“Zilele ursului durează până la 4 februarie, deci rugămintea noastră este că dacă cineva doreşte să participe la concursul nostru cu rebusul şi cu informaţii despre ursul brun, atunci îi invităm să vină aici. Programul de vizitare este între orele 9,00 şi 16,00. Suntem bucuroşi că deja de ieri oamenii vin şi cer rebusul şi asta este un feedback pentru noi că e bine să ne focusăm asupra tematicii, ursul brun fiind o specie controversată în România. Scopul nostru este să oferim informaţii corecte şi ştiinţifice în ceea ce priveşte ursul şi speciile de urs. Este foarte important ca omul şi animalele sălbatice să trăiască împreună, să înţelegem convieţuirea speciilor, este foarte important şi dacă vorbim despre urs şi om, este foarte important să încercăm să eliminăm posibilele conflicte şi să respectăm natura aşa cum este ea”, a precizat Halmágyi Ildikó.

Extragerea câştigătorului va avea loc în data de 4 februarie, la ora 16,00, ocazie cu care vor fi luate în considerare doar soluţiile corecte şi completate integral.

Premiul oferit de Grădina Zoologică din Târgu Mureş este un urs de pluş, scrie Agerpres.

Leave a Reply