Fostul premier al Rusiei Mihail Kasianov, un politician mai putin sovietizat si cu o viziune ceva mai democratica, lanseaza o afirmatie provocatoare. Rusia va inapoia Ucrainei teritoriul furat al Crimeei. Nu stiu cand si cum ar putea face asta administratia de la Kremlin, aflata in plina restauratie a unui nou tip de imperialism sovietic. Cand Ceausescu, un comunist convins pregatit la Moscova, s-a opus invaziei sovietice in August 1968, el stia prea bine despre pofta nestavilita a rusilor de a cuceri militar teritorii si a rupe bucati din state independente. Azi Kasianov e optimist. Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, il contrazice. Este clar insa ca ceva se intampla la Moscova si oamenii lucizi din Rusia nu pot privi cum tara se prabuseste economic din cauza agresiunilor militare asupra unor state independente si a obsesiei bolnave pentru pamantul altora. La fel cum a fost cazul Basarabiei si al Bucovinei. Prefera Putin prabusirea definitiva in dauna respectarii dreptului international? De urmarit.
=================
Rusia va returna în cele din urmă Ucrainei Peninsula Crimeea, anexată în martie 2014, a dat asigurări fostul premier rus Mihail Kasianov, liderul Partidului Libertății Poporului (de opoziție), miercuri, la Strasbourg, unde a participat la o reuniune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) dedicată memoriei carismaticului lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, asasinat în februarie trecut la doi pași de Kremlin.
‘Vă rog să primiți asigurările mele că Peninsula Crimeea va fi în cele din urmă eliberată și va reveni sub jurisdicția Ucrainei’, a declarat Kasianov, într-o întâlnire pe care a avut-o cu acest prilej cu emisarul președintelui ucrainean Petro Poroșenko pentru problemele tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, potrivit agenției de presă ucrainene Unian preluata de Agerpres.
Anterior, fostul premier rus subliniase că numai tătarii din Crimeea au dreptul în conformitate cu Carta ONU să ridice problema autodeterminării peninsulei.
Pentru a conferi anexării Crimeii o aparență de legitimitate, Moscova argumentează că le-a oferit locuitorilor peninsulei să-și manifeste dreptul la autodeterminare ‘în deplină concordanță cu dreptul internațional’, iar ‘alipirea’ a avut loc în urma unui referendum, la care 90% dintre locuitorii Crimeii au optat pentru ruperea de Ucraina și intrarea în componența Rusiei.
La Kiev, președintele Petro Poroșenko a reiterat că Rusia va rămâne o amenințare militară strategică pentru țara sa, potrivit serviciului său de presă, citat de Gazeta.ru.
‘Pe termen lung, principala amenințare militară este și, din păcate, va continua să fie Federația Rusă, țară agresoare’, a declarat Poroșenko, vorbind la o reuniune a Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare. Criza economică din Rusia, afirmase anterior președintele Ucrainei, este ‘prețul plătit’ de Moscova pentru ‘agresiunea’ împotriva statului ucrainean.
================
“Nu există nimic de returnat, nu discutăm cu nimeni returnarea Crimeei”, a declarat marţi seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, citat de site-ul agenţiei Tass.