La 4 aprili, NATO implineste 70 de ani de la infiintare. Tratatul de la Washington a fost semnat la 4 aprilie 1949 si a reprezentat primul pas pentru o cooperare politico-militara transatlantica foarte stransa.

Iata aici un facsimil al Tratatului de la Washington :

Rediscovery #: 06137 Job A1 09-009 Transparencies-3
Veste cea buna pentru Romania este ca miniştrii de Externe din statele NATO vor discuta pe 3 si 4 aprilie, la Washington, despre elaborarea unui nou pachet de măsuri pentru intensificarea prezenţei militare a alianţei în zona Mării Negre, a informat o sursă citată de agenţia Reuters.

Romania este unul din cele mai expuse state NATO in fata amenintarilor militare concrete ale Rusiei in bazinul Marii Negre. Tarmul romanesc se afla la doar 300 mile marine de Crimeea, peninsula ucraineana anexata ilegal de Rusia in 2014 si transformata intr-o imensa fortareata militara, cu sute de tancuri, avioane, nave si mii de trupe trimise de Moscova. SUA au dezvoltat in Romania cea mai mare investitie militara din Europa de Est, 1 miliard de dolari pentru Scutul antiracheta de la Deveselu. Acesta a fost deja transferat sub comanda NATO. In plus, peste 1000 de militari americani sunt prezenti cu tehnica militara performanta pe teritoriul tarii noastre, ca un semn al angajamentului transatlantic ferm, asa cum reiese din Tratatul de la Washington.

Ne concentrăm asupra poziţiei de Apărare şi descurajare în zona Mării Negre”, a informat oficialul, care a dat declaraţii sub condiţii de anonimitate.

Oficialul a mai adăugat că Turcia a rămas un aliat important al Alianţei, însă achiziţionarea sistemelor de rachetă S-400 din Rusia reprezintă un motiv de îngrijorare. Drept consecinta, SUA au suspendat livrarea unor echipamente catre Turcia, necesare noilor avioane de lupta F-35.

Donald Trump şi-a pus în surdină criticile faţă de NATO, care sărbătoreşte săptămâna aceasta 70 de ani de la înfiinţare, mergând până la a se felicita de ”creşterea vertiginoasă” a cheltuielilor militare ale ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează Agentia France Presse, preluata de news.ro.

”Progrese formidabile au fost realizate, iar NATO este mult mai puternică”, a lansat preşedintele Statelor Unite la Casa Albă.

”De când am preluat eu funcţia, este o creştere vertiginoasă”, ”oamenii plătesc, iar eu sunt fericit”, a adăugat el, primindu-l pe Secretarul General NATO Jens Stoltenberg în Biroul Oval.

Donald Trump i-a zdruncinat în mod constant pe aliaţi, părând uneori să pună în discuţie însăşi utilitatea NATO şi fundamentul principalului său pilon – Articolul 5 al tratatului, care prevede ca un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.

Trump a insistat mai ales în favoarea unei mai bune ”împărţiri a poverii”, acuzându-i pe europeni că profită de pe urma cheltuielilor militare americane uriaşe. Obiectuvul său este ca fiecare Guvern să-şi crească efortul militar la 2% din produsul său intern brut (PIB) până cel mai târziu în 2024, potrivit unei reguli stabilite în urmă cu cinci ani. Prima vizată este Germania, încă departe de acest obiectiv (1,5% în 2024).

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas i-a luat-o înainte şi a avertizat luni că ”dezbaterile publice pe tema împărţirii poverii” riscă ”să provoace incertitudinea în momentul în care Rusia pune la încercare” unitatea NATO, ”încă o dată şi mereu”.

Însă preşedintele american nu a stricat petrecerea, aşa cum se temeau unii, cu o zi înaintea unei reuniuni de două zile a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO.

”Când am venit eu, asta nu funcţiona”, a reiterat el, marţi. Însă aliaţii ”sunt pe cale să-şi recupereze întârzierea”, şi-a exprimat el satisfacţia, subliniind în continuare asupra unei contribuţii americane ”disproporţionate”.

”Relaţia cu NATO este foarte bună”, a dat el asigurări, iar Secretarul General i-a mulţumit pentru asta.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_165250.htm

Stoltenberg i-a adus un omagiu apăsat gazdei sale, apreciind pe Twitter că ”mesajul său cu privire la o împărţire mai dreaptă a poverii” a avut ”un adevărat impact”. El a prezentat o cifră rotundă, spre plăcerea lui Trump – de la instalarea sa la Casa Albă, la începutul lui 2017, şi până la sfârşitul acestui an, cheltuielile suplimentare ale celorlalţi 28 de membri NATO urmează să atingă 100 de miliarde de dolari.

”Asta dovedeşte forţa alianţei”, a apreciat Stoltenberg, care urmează să susţină miercuri un discurs în Congresul american.

Însă anumiţi observatori au deplâns faptul că în acest moment simbolic, mesajul omului de afaceri s-au rezumat la bani.

El a omis să ureze la mulţi ani NATO, ”să le mulţumească aliaţilor noştri pentru sacrificiile lor” şi pentru ”că ne-au susţinut la 11 septembrie şi ajutat în Afganistan”, a relevat un fost ambasador al Statelor Unite la NATO, Nicholas Burns.

”Marii preşedinţi vorbesc pentru ţară la aniversări importante”, iar Donald Trump a ”dezonorat preşedinţia”, a denunţat el pe Twitter.

Înfiinţată pentru a contracara Uniunea Sovietică în Europa, Alianţa se află în relaţii tensionate cu Moscova într-un context internaţional care aminteşte de un nou Război Rece. ”Ameninţările” ruse se află în fruntea ordinii de zi a acestor festivităţi.

Statele membre NATO ar urma, potrivit şefului diplomaţiei american Mike Pompeo, să anunţe joi altă serie de ”măsuri comune împotriva a ceea ce face Rusia în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată în 2014.

Un ”pachet Marea neagră” – care prevede o consolidare a supravegherii şi o suplimentare a navelor NATO – este de asemenea prevăzut.

Tot în decalaj cu propria administraţie în această problemă, Donald Trump a reafirmat că vrea o ”relaţie bună” cu Moscova.

Secretarul General Jens Stoltenberg a declarat de multe ori in ultimii ani ca NATO nu doreste un nou Razboi Rece cu Rusia, dar Alianta este obligata sa-si intareasca apararea, in special pe Flancul Estic, acolo unde agresiunile militare ale Moscovei se repeta periculos in ultimii ani.

NATO este o alianta formata din 29 de tari democratice. Ne aparam teritoriul si populatiile, vrem pace si securitate, nu razboi. Rusia trebuie sa inteleaga sa suntem 100% determinati sa facem tot ce depinde de noi pentru obiectivul apararii noastre comune“, a spus Stoltenberg.


Forțele Navale Române organizează, în perioada 5-13 aprilie 2019, cel mai mare exercițiu multinațional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre – SEA SHIELD 2019.

La exercițiul din acest an, participă 14 nave militare românești şi șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață şi aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Forțele Aeriene Române asigură secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR şi F-16, iar forțele navale ale Statelor Unite şi ale Turciei vor acționa cu două aeronave de patrulare maritimă. 

Forțele Terestre Române participă la exercițiu cu un detașament din compunerea Brigăzii 9 „Mărășești”, pentru protecția căilor de comunicații terestre şi a portului Constanța. 

Scenariul exercițiului este fictiv şi urmărește planificarea şi executarea unei Operații de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice.

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber


Leave a Reply