Preşedintele Romaniei Klaus Iohannis are ultima sansa pentru Romania in dialogul cu Austria pentru aderarea tarii noastre la spatiul Schengen. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a facut, la finalul saptamanii trecute, anuntul oficial ca Olanda si Suedia sustin aderarea Romaniei. Ramane insa Austria, ca oponent oficial. La Tirana, presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Iohannis poate gasi cele mai bune argumente, intr-un dialog direct si fara ocolisuri, pentru ca Austria sa nu se opuna in Consiliul JAI din 8 decembrie. 

Iohannis va participa, marţi, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se va desfăşura la Tirana, în Republica Albania, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Summitul de la Tirana este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest.

“Reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest în privinţa procesului de integrare europeană, precum şi a avansării cooperării politice şi sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecinţelor războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La Summit vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale”, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta poziţia României de susţinere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va reitera disponibilitatea de continuare a sprijinului ţării noastre pentru eforturile şi acţiunile concrete de integrare a ţărilor din regiune în Uniunea Europeană. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis va accentua aspectele legate de necesitatea consolidării rezilienţei partenerilor, precum şi de sprijinul european în sectoare precum cel energetic, al transformării digitale, al securităţii cibernetice şi al gestionării migraţiei.

Cu prilejul Summitului va fi adoptată Declaraţia de la Tirana, care reflectă sprijinul Uniunii şi al statelor membre faţă de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, dar şi o serie de preocupări, inclusiv cele privind necesitatea alinierii partenerilor din regiune la politica externă a UE, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Incep sa isi arate coltii “clanurile globale” scotand la inaintare alte maini cu care lucreaza pe ascuns. Plavanul e “maimuta robot executant a tot ce i se cere” fin strainezia! Asa ca, am mai spus, cred ca a venit timpul sa o marginalizeze pe Romania definitiv din toate organizatiile, se stie clar ca va deveni platoul discotecii militare, nu se leaga nimeni la cap. Sincer, de ce ar insista un medic sa vindece un organism mucegait de “mincini, hotie, coruptie, prostie, prosti in adevarata functie politico-guvernamentala”?!

Leave a Reply