Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că ALDE nu are ca „primă tentaţie” intrarea într-o altă formulă de guvernare, precizând că în cazul în care nu se poate forma o nouă majoritate parlamentară, atunci există varianta alegerilor anticipate.

„Vă spun sincer, nu am discutat aceste variante. Noi de abia am ieşit de la guvernare şi nu am ieşit ca să intrăm neapărat într-o altă formulă. Şi colegii mei şi eu avem extrem de mari îndoieli în ceea ce priveşte competenţa şi capacitatea celor care sunt astăzi liderii PNL de a asuma o guvernare eficientă şi responsabilă. Ei au o mare problemă de credibilitate, începând cu domnul Orban şi alte figuri care s-au dat în stambă, ca să folosesc o formulă mai clasică. Guvernarea până la urmă este un act de responsabilitate”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni la Antena 3, întrebat dacă ALDE ar intra într-o formulă de guvernare alături de PNL.

Liderul ALDE a adăugat că partidul său nu a primit o ofertă în sensul fomării unei noi construcţii guvernamentale, iar formaţiunea poate foarte bine să se limiteze la a fi în opoziţie în Parlament.

„Eu nici nu ştiu ce va face preşedintele, dar aici ne dăm seama că dacă va trece moţiunea de cenzură, atunci va urma o perioadă de negocieri. Vă pot spune că prima tentaţie nu este să intrăm într-o altă formulă de guvernare. Nici nu am primit vreo ofertă, nici nu am la ce să răspund, dar nu aceasta este ceea ce ne dorim. Ceea ce pe mine mă interesează cel mai mult e proiectul politic denumit ALDE, adică reprezentarea liberalismului în România. Putem să facem foarte bine acest lucru din Parlament, de pe băncile opoziţiei, nu ne trebuie neapărat să intrăm într-o formulă de guvernare”, a explicat Tăriceanu, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că nu trebuie să aparţină ALDE responsabilitatea creării unei majorităţi, precizând că se poate merge pe varianta alegerilor anticipate.

„Crearea unei noi majorităţi nu trebuie să fie neapărat responsabilitatea noastră. Trebuie să fie responsabilitatea preşedintelui de a gândi dacă se poate agrega o majoritate, a celor de la PNL eventual pot să discute să facă o punte cu PSD. Nu ar fi prima dată. Deci formule politice se găsesc. Dacă nu se găseşte nicio formulă politică de creare a unei majorităţi, atunci rămâne cealaltă formulă şi anume mergem la urne din nou, la alegeri anticipate. Nu e nicio tragedie. Sunt ţări în care s-a întâmplat acest lucru. S-a mai întâmplat şi la noi în trecut”, a conchis preşedintele ALDE.

5 COMMENTS

 1. Despre ce moțiune de cenzură vorbim?!?
  1. Dacă miniștrii ALDE demisionează atunci doamna Dăncilă poate să numească interimari pentru ministerele unde au fost miniștrii ALDE (max. 45 zile). Trebuie să semneze și decretele de numire a miniștrilor interimari dl Președinte Iohannis (nu cred că semnează).
  2. După expirarea celor 45 de zile doamna Dăncilă trebuie să solicite votul de încredere în Parlamenr (s-a schimbat structura Guvernului). Doamna Dăncilă are nevoie de voturi nu OPOZITIA.
  3. Dacă Guvernul nu primește încrederea Parlamentului atunci Guvernul condus de doamna Dăncilă rămâne interimar (adică se ocupă de activitățile curente).
  4. Îmi este aproape imposibil să cred că PSD nu-și face calculele să plece în opoziție (este riscant să stai la guvernare fără atribuții complete (adică interimar) și să plătești electoral când poți lăsa partidele de opoziție PNL, USR – Plus să preia guvernarea.
  Cred că ideea cu Moțiunea de cenzură invocată de Orban și alți analfabeți constituționali este o manipulare ieftină.

 2. Tariceanu care parea a fi unul din putinii barbati de stat ai Romaniei, seamana tot mai mult cu Crin Antonescu. Actioneaza aidoma unui fripturist. Admitand ca are dreptate in nedesemnarea sa ca singurul candidat al fostei coalitii PSD-ALDE, acum cand nici el nu stie ce va fi dupa caderea guvernului, demonstreaza ca nu-i pasa de nimic. Pacat ! Cele mai mari nebuloase sunt la PNL : majoritatea intelectualilor de vaza se pretind liberali dar nu se implica absolut deloc, doar pareri si aprecieri de pe margine.
  Este aproape o certitudine :marile puteri fac tot ce pot ca stabilitatea politica de la noi sa fie ceva relativ. Asa vom ramane pentru ele doar o piata de desfacere. Vina este tot a ,,marilor” politicieni si demnitari romani.

  • dați-mi 3 măsuri liberale implementate de Orban, Rareș Bogdan și/sau Iohannis de când fac politică?!? / poate afacerile cu statul sunt “de dreapta”!

Leave a Reply