Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).

Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.

„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.

Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.

În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.

De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.

În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.

Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).

Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA citati de Mediafax.

 

10 COMMENTS

  1. HALLOOOOO! Lipseste educatia in orice domeniu! Va spun din propria experienta, predomina manifestarea “FAC PRIN TINE PENTRU MINE” in orice domeniu! Pot da exemple,cazuri concrete cu argumente cat vreti! Din 2013 ne lovim/intampin asemenea mizerii in comportament!

  2. Vestile sunt imbucuratoare, totusi ca un traitor pe aceste meleaguri, am sa incerc sa nu ma imbat cu aceste vesti, sa dea Dumnezeu ca toate sa se implineasca cat mai repede.

  3. Dle Tudor, asta parca-i articol din scanteia! 1000 tone de stiuleti la hectar! :))) ne-am intors pe vremea lui ceasca! :))) aplauze, va rog, in picioare

  4. Asta este vestea buna data de acest raport ? Ca vom manca mai mult si vom merge mai des la restaurant ? Da…OK,este si asta un fel de a vedea partea plina a paharului de catre domnii americani.

  5. Americanii nu stiu sa traiasca!Romania e tara unde s-au mancat 3 mil de miei si 180 mil de oua in 3 zile de Sf Pasti,apoi 20 mil hectolitri de bere si 3000 tone de mici de 1 Mai Sarbatoresc ca s-a terminat iarna.America toata nu mananca cata bere bea romanul in gradinile de vara inca de dinainte de Caragiale.Deci apa calda e inventata chiar de mult.

  6. Ce-a mai fina bucatarie la noi e festivalu beri,unde cu 80 l bere cap om/an patrundem in top 6 lume dupa cehi si germani la consum bere,cevsa mai mananci,seminte alune, dar,cu primul oras in lume la consum bere Bucuresti .Deci apa calda e.

  7. Eu ma pregateam sa zic ia uite ma veste buna ,ne-a dat Donald viza ca Canada sa vedem cum e blonda si laei.

Leave a Reply