O veste mare pentru Flancul Estic al NATO. Se inchide cercul apararii antiracheta. #Romania a fost de data asta mai rapida si mai performanta decat #Polonia. Ceea ce nu se intampla foarte des.

In Romania, #NATO BMD Deveselu este operational din 2015. In 2023 se inaugureaza si in Polonia. Este un scut strategic prin care aliatii din #SUA ofera protectie maxima.

De acum, sa construim tot ce este mai jos de balistic, pana la nivelul combaterii dronelor.

Baza americană de apărare antirachetă construită în nordul Poloniei va deveni operaţională începând de vineri, 15 decembrie, a anunţat luni premierul polonez, Mateusz Morawiecki, relatează AFP.

“Americanii ne-au informat că scutul antirachetă de la Redzikowo (la 250 km de enclava rusă Kaliningrad) va deveni operaţional pe 15 decembrie”, a declarat Morawiecki în discursul său de politică generală prezentat în Parlamentul de la Varşovia.

Proiectată ca parte a iniţiativei preşedintelui american Barack Obama din 2009, baza de la Redzikowo a fost prevăzută pentru a apăra statele occidentale împotriva rachetelor balistice lansate de ţări precum Iranul.

De la început, Moscova a considerat-o, la fel ca alte instalaţii militare din regiune, drept o ameninţare pentru Rusia.

Construirea noii baze a început în 2016.

Polonia, ţară membră a NATO şi un aliat foarte apropiat al SUA, a făcut recent numeroase achiziţii de echipamente militare americane, între care sisteme de apărare Patriot, avioane de luptă F-35, lansatoare de rachete Himars şi tancuri Abrams. În prezent, Polonia găzduieşte peste 10.000 de militari americani pe teritoriul său, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply