Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut joi Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, regiune secesionistă din estul Republicii Moldova, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a republicii, se afirmă într-un comunicat al guvernului de la Chişinău remis AGERPRES.

“NATO sprijină pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi solicităm Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriul ţării dumneavoastră”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă comună susţinută cu premierul moldovean Dorin Recean la finalul unei întrevederi la Bruxelles, unde şeful guvernului moldovean se află pentru a participa la o reuniune a Consiliului General al NATO.

“NATO şi Republica Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani şi, în aceste timpuri foarte complicate, aprofundăm şi mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova, inclusiv prin şantaj energetic şi dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea şi de a submina democraţia d-stră”, a afirmat Secretarul General al NATO, citat de Deschide.md.

El a spus că Republica Moldova a răspuns cu hotărâre şi a condamnat invazia rusă în Ucraina, întărindu-şi rezilienţa şi securitatea.

“Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forţele armate şi să creştem rezilienţa naţională. Vom face eforturi şi mai mari în acest sens, alături de prietenii noştri, pentru a dezvolta rezilienţa societăţii, a instituţiilor, dar şi capacităţile noastre de apărare”, a declarat premierul Dorin Recean.

Şeful executivului a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte să extindă cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică pentru modernizarea forţelor armate, consolidarea rezilienţei şi schimbului de experienţă în domeniul comunicării strategice.

El a mulţumit membrilor Consiliului NATO pentru adoptarea setului de măsuri de sprijinire a Republicii Moldova şi a pachetului de asistenţă, aprobat în februarie, pentru consolidarea capacităţii de apărare a republicii.

Premierul Dorin Recean a reiterat faptul că Republica Moldova va contribui în continuare la consolidarea securităţii şi stabilităţii europene şi internaţionale, prin participarea la misiuni de menţinere a păcii.

În cadrul Consiliului, o sesiune a fost dedicată situaţiei din Republica Moldova şi ajutorului pe care statele membre îl pot acorda ţării pentru menţinerea păcii, stabilităţii şi întărirea capacităţilor de apărare şi ordine publică, se menţionează în comunicatul executivului de la Chişinău.

Pe agenda discuţiilor au figurat probleme legate ameninţările la adresa securităţii Republicii Moldova, precum dezinformarea şi atacurile hibride, şantajul energetic rusesc şi încercările de destabilizare a societăţii pentru a submina perspectivele de integrare în Uniunea Europeană.

Premierul Dorin Recean se află la Bruxelles, unde va avea un dialog cu aliaţii în cadrul Consiliului Nord-Atlantic prezidat de Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, notează Deschide.md preluată de Agerpres.

Leave a Reply