Un articol remarcabil publicat pe DC News arata cata revolta justificata si dezamagire au adevaratii luptatori ai Romaniei pentru politicieni.

Coconel Neculai este veteran de război. Are 95 de ani și trăiește în Gherăseni, la 17 kilometri de Buzău. L-am găsit umblând prin curte. La vârsta sa, aleargă de colo până colo cu treabă. Când avea 20 de ani, tot alergând îl vedeai, doar că pe front printre munții de morți.

 Nu a uitat niciun moment acele imagini înfiorătoare. De fapt, nici nu știe cum a scăpat cu viață. Când vorbește despre război pare tare departe cu gândul și încearcă să-și aducă aminte fiecare detaliu. Îi este greu, dar vorbește cu multă însuflețire despre ce s-a întâmplat pe front. Trei ani. Trei ani a stat pe front și nu credea că va mai ajunge viu acasă. După toată luptele pentru România a fost răsplătit cu 200 de lei pensie de veteran de război. Atât. Mi-a spus că are o singură dorință. Să le fie apărate drepturile pentru că nici libertatea nu a fost și nu este gratuită. A fost plătită de eroii noștri și, în afară de respect, poate că veteranii de război merită să își ceva mai mult de o bucată de pâine.

Coconel Neculai, veteran de război din Gherăseni, a povestit pentru reporterul Anca Murgoci de la DC News câteva frânturi din amintirile sale.

“Am luptat cu nemții până în Ardeal. Aici ne-au prins rușii și ni s-a zis să nu mai tragem că ne-am aliat cu rușii. Nu am mai tras, rușii s-au pus pe noi și ne-au tocat cu avioane, bombe… trăgeau pe noi de pârâia pământul. M-a scăpat Dumnezeu. Am găsit pe marginea drumului o groapă, m-am trântit în ea, doar capul mi se vedea și uite așa am scăpat. Am mânat ce-am mânat, a venit alt stol, am ajuns într-un sat și iar am săpat. Asta se întâmpla în 1943. În mai 1945 am venit acasă din Germania”, ne-a povestit veteranul de război.

“Nu știu cum am scăpat. Morții erau ca florile. Peste tot. Trebuia să fii atent să nu calci peste ei. Am luat capitala Ungaria și a venit căpitanul de acolo în București. Apoi a venit înapoi și ne-a zis: “Atâta vă trebuie dacă aud pe unul că se retrage”. Noi am spus: “Ne retragem!”. Am venit în țară și ne-a ținut o săptămâna. De la Târgu Jiu ne-a pornit pe poziții. Am luptat până în Germania. Au fost lupte grele, lupte grele. Cai morți, mașini și căruțe răsturnate, oameni morți… de-un metru. Când am ajuns să intrăm în Germania am mers un kilometru. Apoi rușii ne-au zis că România nu are voie să intre în Germania. Intră doar America. Pe noi ne-a scos în refacere și ne instruia să ne ducă în Japonia. Dacă nu erau alea două bombe, noi nu mai veneam acasă. Cu bombele astea… a terminat Japonia și noi nu ne-am mai pornit într-acolo”, ne-a mai relatat.

DC News: A meritat să luptați pentru România?

“Nu a meritat. Nu ne-a recompensat cu nimic. Am 200 de lei pensie de veteran de război, deși am stat trei ani pe front. Am stat prin tranșee, numai prin gropi. Nu credeam că mai vin acasă. Câți morți erau ca bolovanii… cădeam peste ei. Credeam că o să îmi vină și mie rândul. A dat Dumnezeu să scap, m-a ferit și uite că am ajuns în etatea de astăzi. Sunt cel mai bătrân în satul ăsta. Eu am rămas“, a mai zis Coconel Neculai.

DC News: Când ați avut cel mai greu moment?

“Cel mai greu moment a fost la Tatra. Nemții erau pe deal, iar noi pe vale. Și trăgeau de ne făceau praf. A durat o săptămână. S-au retras și apoi am înaintat și noi până în Germania. Când am ajuns în Cehia, rușii au făcut un cordon și au intrat în nemți. Scoteau ce găseau… fruntași, ofițeri, căpitani. Ce găseau îi împușcau și îi cărau cu mașinile într-o groapă. După aceea, noi am scăpat. Morți peste tot. Am multe amintiri, dar nu le mai țin minte de atâția ani de zile”, a adăugat eroul nostru.

Ce mesaj să am pentru politicieni dacă nouă ne dau nimic? Eu au pensii speciale, iar noi, după ce am luptat, avem 200 de lei. Nu avem și noi un veteran de război care să țină cu noi acolo în Parlament. Nu mai avem nimic. Eu rămas cel mai bătrân în satul ăsta. Nu mai sunt mulți de veterani în toată țara. Aș mai povesti, dar nu mai țin minte. Au trecut vreo 70 de ani. Atunci aveam 20 de ani. Pentru țară am luptat. Am apărat-o cu nemții să îi batem pe ruși. Apoi ne-am dat cu rușii. Dacă scrii despre mine la ziar să zici așa: ‘De ce nu avem și noi un veteran de război care să ne reprezinte în Parlament?’. Dacă nu avem pe nimeni să țină și cu drepturile noastre… Ce? Crezi că eu mă gândeam că o să ajung la etatea asta? Dumnezeu m-a întărit și am ajuns la 95 de ani”, a încheiat veteranul de război.

15 COMMENTS

 1. Asemenea oameni,ce au mai ramas datorita Bunului Dumnezeu,ca dl.Neculai.sunt de patrimoniu national,sa-i protejam,sa-i ajutam, din pacate parlamentarii numai la pensii speciale le e gandul,cat sa-si umfle buzunarelel !Iata un om special si nu e onoratl!Sanatate!

 2. Radu Tudor , cu tot respectul pentru moșul ăsta , Armata Română pe vremea lui era cooptată comunistă cu armament comunist cu generali comuniști . Ăsta-i motivul pentru care are o așa pensie . Doar tinerii de-acum vor putea teoretic beneficia de pensii acceptabile.La vremea aia Armata o făceai voluntară și aveai salar mare
  Plafonul de pensie pentru militari este calculat în așa fel încât să fie puțini beneficiari ai pensiei tocmai datorită că mulți se duc în război și mulți nu scapă
  Omul are 95 de ani.Ce pretenții mai vrea ? Să-și aștepte liniștit moartea și să ne lase pe noi tinerii să trăim

   • Bravo Radule. O apreciere perfectă pentru asemenea indivizi. Caraghiosul, nici nu a citit cu atenţie materialul; ar fi observat că bătrânul vorbeşte despre cele două ipostaze în care s-a aflat armata română. Te felicit pentru răspunsul dat şi cred că, întradevăr, trebuie să intervii atunci când unii o iau razna. Cu stimă.

  • Nu-mi vine sa cred ca exista asemenea ganduri in mintea unui om ,nici nu se poate comenta ,este o dementa postarea…….

   • Claudia , am o bunică are 85 de ani . E surdă , nu vede deloc și are dureri îngrozitoare . Ultima dată când am văzut-o sănătoasă , ea avea 75 de ani ! după aia abia dacă mă poate recunoaște . 95 de ani e un miracol și nu spun să moară sau ceva de genul ci spun că statul nu prea mai are ce să-i facă la 95 de ani

    • Încercarea de a te scuza pentru cele scrise anterior, nu îşi mai are rostul. Te-ai “prezentat” suficient şi aprecierea Claudiei este perfectă. Cu bine.

     • Probabil mă abțineam de al ultima frază dacă moșu nu spunea că nu s-a meritat să lupți pentru România . Pentru astfel de afirmații primeai odată pedeapsa capitală

 3. Rusine poporului roman , rusine tineretului in special pt. situatia jalnica la care s-a ajuns in Romania !!! Nu stiti sa va aparati drepturile si libertatile , poporul nu este egal in drepturi si oportunitati ! Am fost acasa in vacanta si m-am lovit de birocratia , sau mai bine zis de increngaturile ei si de functionarii care se cred stapanii cetateanulu platitor de taxe si impozite si nu invers , nimic din legile administratiei publice nu are legatura cu ceea ce este in lumea civilizata , in Romania cetateanul trebuie sa fie umilit si sub talpa armatelor de functionari , micii invastitori sunt haituiti de parca ar fi traficanti de droguri , nu sunt lasati sa porspere , trebuiesc starpiti , numai ” inspectorii de la anaf si dna trebuie sa traiasca …din pacate tot din taxele si impozitele platite de cei pe care-i haituiesc !!!! Rusine tuturor pt. halul in care a ajuns Romania , un stat in deriva , fara legi si fara o protectie a cetateanului , politia este inexistenta , sau sunt toti la rutiera !!!

  • asta ai invatatu tu “in strainatate”? ca poporul trebuie sa fie egal in oportunitati?!… unde ai emigrat, in Coreea de Nord?!

   • Bai beietica , daca scoteai capul din galeata de rahat in care te-a bagat statul roman , aflai ca in lumea civilizata toata lumea este egala in drepturi si oportunitati , iar ca sa intelegi mai bine pt. ca vad ca esti greu de capatana fapt pt. care iti dau de inteles ca egali in oportunitati inseamna ca ca fiecare are dreptul si posibilitatea de a prospera prin metode legale , adica oricine poate sa -si deschida o afacere etc . nu cred ca merita sa-mi pierd timpul cu toti fraierii !!! SYCTYR !

 4. Ce zice nea ăsta?
  ”’DC News: A meritat să luptați pentru România?
  “Nu a meritat. Nu ne-a recompensat cu nimic.”’
  Am impresia că ori o face pe prostul ori a uitat sau habar nu are despre recompensele după războiul acelor ani! Tuturor militarilor care au luptat pe front li s-a umplut pieptul cu decoraţii militare şi cu merite(teren pt. casă, soldele mărite, până şi lemnele pentru foc în sobă li se aduceau gratis de la unitatea militară, nu mai spun de hrana(raţia lunară:1 sac de mălai şi 1 făină albă, conserve, zarzavat pt. mâncare…) pe care o primeau absolut toţi soldaţii şi cadrele militare! Încă îmi mai amintesc faptele, manevrele din perioada respectivă, gamelele/sufertaşele în care ţineau mâncarea şi bidoanele caki stil butelcuţă lăţită de 0.500 ml atârnate de gât cu hamuri din care sorbeau apa deşi aveam câţiva ani când ne adunam la popotă toţi copii cadrelor militare şi ni se povestea despre viaţa în timp de război! Că la ora actuală nu sunt recompensaţi şi respectaţi, este realitate! Nu ai cum să fii respectat de scăunarii lacomi !

 5. Este o mare tregedie ce se intampla cu toti eroii care inca mai vietuiesc.
  Lipsa de respect si pretuire pentru acesti purtatori de istorie pura si traita cu mari sacrificii, arata in ce dezastru se afla astazi Romania.
  Pentru mine nu este un act de mare bravura ca Premierul a facut un mare joc de imagine si vezi Doamne s-a depplasat la patroni cu un avion de linie si unde mai punem la clasa economic, ca doar sunt alegerile azi maine. E posibil ca Premierul sa fie un om integru si de mare bun simt, insa, toti colaboratorii domniei sale lasa de dorit de la inceputul formarii cabinetului. Dl. Premier sa nu uite ca suntem inca cu mintile acasa si traim in proximitatea intregului cabinet si a colaboratorilor acestuia si punem cap la cap informatii si intamplari.

 6. 3 ani pe front 200 lei, 4 ani somn si filme deocheate in parlament pensie speciala. Ne batem joc de batranii nostri, o sa dormim cum ne asternem.

Leave a Reply