Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul a decis eliminarea unor pensii speciale, precizând că legea pensiilor va fi modificată.

„Guvernul a decis eliminarea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și a magistraților care au deja o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 mld de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale și dorim ca în paralel cu eliminarea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivității. O țară întreagă așteaptă ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivității și tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreția politicienilor să fie eliminat”, a spus Raluca Turcan după ședința PNL, citata de stiripesurse.ro

PS 1 : Cifra de 9 miliarde de euro pe an mi se pare complet neverosimila. Cer public vicepremierului Turcan sa explice de unde e aceasta cifra, ce calcule stau la baza ei si despre ce pensii e vorba ! Potrivit statisticii oficiala e Ministerului Muncii, in Romania sunt 8000 de pensionari cu “statul special”, ale caror pensii sunt de 100 de ori mai mici in cifra absoluta decat suma comunicata de Raluca Turcan

PS 2 : Spun a suta oara, sa inteleaga toti, mai ales politicienii care nu si-au facut temele – PENSIILE MILITARE NU SUNT PENSII SPECIALE !  SUNT PENSII OCUPATIONALE, ASA CUM EXISTA IN TOATE STATELE MEMBRE NATO ! Pensiile militare n-au cum sa fie trecute la aceasta categorie nu pentru ca asa a decis CCR (cum a spus Turcan) ci pentru ca e vorba de un sistem similar in toate tarile aliate ! In Romania, exista 80.000 de pensionari militari din MApN, iar pensia medie atinge aproape 3000 lei. Asta e pensie speciala?!  Mai sunt inca 70.000 pensionari MAI si cateva sute din zona serviciilor. Aceste realitati ori nu sunt cunoscute de politicieni care vorbesc aiurea, ori pur si simplu se doreste insistenta in spatiul public cu o manipulare periculoasa !

PS 3 : Daca vorbim de porcaria politica (PSD+PNL) a pensiilor speciale pentru parlamentari si alesi locali, atunci e bine ca politicienii care fac afirmatii publice sa specifice clar. E o smecherie sulfuroasa a lor, promovata prin Parlament, nu are nici o legatura nici cu militari, aviatori sau alte categorii

 

5 COMMENTS

 1. Din pacate media romaneasca promoveaza imagini cu intelectuale ca Dancila sau Turcan…
  Ar trebui promovate alte doamne: de ex.Carmen Avram.Mi asi dori sa fie mai vizibila.
  Iar dumneaei sa aiba mai mult curaj cu tupeistele /tupeistii astia.

 2. “In Romania, exista 80.000 de pensionari militari din MApN, iar pensia medie atinge aproape 3000 lei. ”
  Ca in bancul cu “daca stai cu un picior pe o plita incinsa si cu celalat pe un cub de gheata, in medie, e bine”
  Banuiesc ca la fiecare 5 sergenti si 7 plutonieri amariti cu cite 2000 de lei pensie, avem cite un general cu 15000 de euro. Sau colonei, din aia facuti de Oprea la spritz… plus sportivi…..plus neveste, amante, copii, nepoti….jurnalisti… nu era Romania tara cu cei mai multi generali per mia de ostasi?

  Fireste, toti generalii, coloneii, maiorii astia ocupationali etc au luptat pe front, au aparat tara, si-au riscat viata… unii au tras la revolutie, atii au tradat la revolutie…. nu am auzit ca mareata Armata sa-si fi degradat spionii si tradatorii, macar aia cunoscuti, gen Militaru, Stanculescu, Rusu, etc. Iata, au trecut 30 de ani si tot “nu se stie” cine a tras: cu racheta, cu tunul, cu tancul… cu 14,5 mm, ca toata lumea avea d-astea, doar…

  Mortii cu mortii, vii cu pensiile … ocupationale.
  (Valabil si pentru militieni, batausi, paznici – astia doi din urma sunt jindarmii – nu numai pentru apevisti si securisti.)

  Dar eu cred ca dna Turcan are dreptate, chiar sunt 9 miliarde de euro. Diferenta e la securisti, aia 400, 7000, citi or fi “la oficial”…

   • ideea era de a sublinia – cu aer de pamflet, in scop exemplificator si nu cu pretentii de exactitate – ipocrizia si manipularea ascunsa de chestia cu “pensia medie” precum si restul de schelete (si la propriu, si la figurat) pe care le detine mult-laudata, mult-aparata si infailibila organizatie militaroasa, aproape divinizata pe alocuri.

    Si ar mai fi si o alta ipocrizie: se zice ca pensiile astea nu le plateste casa nationala de pensii, le plateste Ministerul Apararii sau, dupa caz, Ministerul de Interne. Sigur, corect pe fond, dar care-i diferenta? Si de unde le platesc aia, nu tot de la buget, nu tot din banii de taxe si impozite ai prostilor? Abia asta e o mirlanie maxima, anume ca un fond de pensii, chiar casa de pensii nationala poate avea deficit, poate avea dificultati, se administreaza singura (cu subventii de la buget, normal) dar onorabilii luptatori nu au grija, ca banii lor vin separat si garantat, direct de la bugetul national, cu prioritate. Pensiile lor nu pot fi afectate de nici o lege a pensiilor decit in sensul maririi lor.

    Fiecare “arma” si-a facut, prin mijloace care nu nici o legatura cu o tara “nor-ma-la”, democratica, capitalista, propriul stat in stat: numa privilegii, scutiri, drepturi, statiuni, exceptii, hoteluri, spitale, pensii, masini, cartiere, firme, etc. si numa de la buget. Romania e o suma de “state paralele” de la buget.

    Toti sunt speciali si sufera privatiuni groaznice, de parca i-a obligat cineva: apevistii, judecatorii, militienii, procurorii, contabilii, parlamentarii, birocratii, diplomatii, securistii, jandarmii, paza de coasta, vinatorii de munte, granicerii, membri CA, functionarii publici, medicii, pompierii, profesorii, primarii, etc etc etc etc etc.

    Singurii “nespeciali” sunt boii care muncesc in privat, in rest toti sunt niste alesi, niste deosebiti, niste unici. La patru ani se mai bat intre ei pentru cum sa imparta prada si se intrec in ploconeli si plocoane care noii Sultani, asta-i tot.

    De asta am ajuns unde am ajuns, de speciali citi suntem. OK, asta-i situatia, pina la viitoarea prabusire nu se mai poate schimba nimic, dar, intre timp, nu s-ar putea, macar, sa nu se mai minta atita?

Leave a Reply