Cu un nume conspirativ smuls din literatură rusă, tânărul student al Institutului de Marină din Constanța – care avea să devină peste decenii președintele României – și-a turnat la mijlocul anilor 1970 mai mulți colegi de facultate. Notele informative erau depuse la cabinetul ofițerului de contrainformații al Securității din unitatea de învățământ, un anume locotenent-colonel Gheorghe Tudor, scrie publicația Dela0.ro.

Așa probează documente ale organelor de represiune din România comunistă, aflate în arhivele gestionate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Probatoriul întocmit de CNSAS vine la capătul unei proceduri de verificare a candidatului Băsescu (la alegerile europarlamentare) care a adus elemente noi în stabilirea relației fostului președinte cu Securitatea comunistă.

Ion Bârgău e ferm în discuția cu reporterul Dela0.ro: n-a discutat niciodată intim cu Traian Băsescu, iar tot ceea ce recompune narativ delatorul în nota sa informativă e fie produsul fabulației, fie interpretarea ultra-subiectivă a unor discuții de grup, niciodată personale.

Ion Bârgău mai spune ceva: că acțiunile sursei Petrov i-ar fi putut fi fatale celui turnat, într-un sistem de represiune cum era România comunistă.

“Cu ce a făcut Băseascu putea să-l dea afară din Armată pe Tata. Pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gândit nemernicul?”, spune Ion Bărgău.

9 COMMENTS

 1. Va aduceti aminte ce i a facut M.Musca ?
  Cum a scapat de ea, fiind cotata cu o popularitate aproape ca a lui ?

  • sunteti incoerent. aveti ceva probleme? ce legatura are un jurnalist critic constant al lui Basescu cu securismul dovedit al acestuia?! de la ce sa nu “deraiez”? va compatimesc

 2. si daca “justitia independenta” va hotari ca a facut politie politica, ce se intimpla?
  cumva, nimic?
  va fi vreo consecinta? (ceva cu penal, cu fals in declaratii, iese cu ceva inchisoare…)
  cum, nici una?

  da, eu cred ca nu va pati nimic, absolut nimic; va fi achitat (e nevinovat, nu sunt probe concludente) dupa suficienti ani de proces astfel incit pe nimeni sa nu mai intereseaze cazul (cam cum e acum cu revolutia) ca doar are si el dosarele lui; si, daca la scoate…

 3. Delator, turnător, bețiv, etc cum necum 1/2de milion de duși cu sorcova l au trimis europarlamentar la Bruxelles. Îl doare pe Base la moțul de la basca de dezvăluirile antena3.mai bine va gândiți ca urmează niște ani buni de guvernare a tfl istilor din usr. și ăștia sunt lupi tineri rupți de foame și educați sa fure de securiștii din eșalonul 2 al securității lui ceașcă. dezastru lăsat de PDL o sa fie pistol cu apa.

Leave a Reply