Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, cu Jean-Claude Juncker şi cu Frans Timmermans, care au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum şi dorinţa de a continua colaborarea strânsă cu CE. Totodată, comisia Europeană a transmis un mesaj asemănător.

Comisia Europeană (CE) a transmis, marţi, o comunicare conţinând acelaşi mesaj, dar în engleză, cu cea emisă de Guvern, după întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele Executivului European, Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.

După întrevederea dintre premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, respectiv Frans Timmermans, Executivul de la Bruxelles a emis un comunicat de presă conţinând acelaşi mesaj, în engleză, cu cel emis prin comunicat de Guvernul României.

Mesajul agreat în comun vine după ce Executivul european a atenţionat politicienii români în anumite perioade pentru felul în care au gestionat problemele din Justiţie.

Potrivit comunicatelor, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum şi dorinţa de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană.

“Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar şi reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar şi în lupta împotriva corupţiei. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autorităţile române pentru a găsi soluţii în privinţa aspectelor legate de statul de drept şi pentru a relua progresele în cadrul MCV”, mai arată comunicatul Guvernului, remis MEDIAFAX.

În martie, după o întâlnire la Palatul Victoria dintre Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans, premierul României a declarat că discuţiile au fost constructive, în timp ce Timmermans a afirmat că de când a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres.

Pe 13 mai, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autorităţilor române în care avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Frans Timmermans precizează, în scrisoarea transmisă autorităţilor române, că reprezentanţii Comisiei Europene au fost nevoiţi să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluţiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanşa “Rule of law Framework”, proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă ţara noastră adoptă alţi paşi negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.


Comunicat de presă privind întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

”Aflată în vizită de lucru la Bruxelles, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, marţi, 4 iunie, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum şi dorinţa de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al Guvernului remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii au fost discutate, de asemenea, rezultatele alegerilor europarlamentare.

”Preşedintele Juncker i-a mulţumit premierului Viorica Dăncilă pentru activitatea excelentă de până acum a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, care a închis peste 100 de dosare, dintre care cele mai importante sunt cele privind Poliţia Europeană de Frontieră şi Garda de Coastă, Autoritatea Europeană pentru Muncă, Directiva Copyright şi Directiva Gaz. Preşedintele CE a subliniat că această abordare trebuie să continue, în special în ceea ce priveşte avansarea Cadrului Financiar Multianual şi pregătirea Agendei Strategice 2019-2024. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar şi reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar şi în lupta împotriva corupţiei. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autorităţile române pentru a găsi soluţii în privinţa aspectelor legate de statul de drept şi pentru a relua progresele în cadrul MCV”, se mai arată în comunicatul Executivului de la Bucureşti.

Si socialistii europeni saluta noul demers al Vioricai Dancila :

https://www.mediafax.ro/politic/lider-pes-sunt-multumit-de-reluarea-dialogului-cu-presedintele-interimar-al-psd-viorica-dancila-18156976

5 COMMENTS

 1. dupa cum ar zice Roosevelt, e o “predare neconditionata”
  Sper ca acest PSD sa piarda guvernarea si sa intre in putrefactie, fie si doar una politica daca mai mult nu se poate.

  Abia astept ca noua “orientare europeana” sa insemne:
  – acceptarea cohortelor de migranti refuzati de Germania, Austria, Italia (ungurii nu-s prosti, nu degeaba s-au apucat sa-si pazeasca suplimentar frontiera) – chestie prezentata ca o mare victorie, ca suntem parte din Schengen, din marea familie suicidala europeana;
  – cresteri de taxe si impozite – chestie prezentata ca o masura “corecta”, “de justitie sociala”, ca doar trebuie sa platim si pentru armata europeana a lu Macron si sa fim “solidari” dupa ce nu mai vin banii de la UK;
  – inflatie – ca sa revenim la 4-500 de euro salariu mediu, ca scade profitu de 200% al multinationalei daca da salarii “mari” la romani;
  – controlul circulatiei capitalului – ca sa iti poata lua banii sau macar bloca accesul la banii tai simplu si rapid, din computer – asta a tot din serialul cu lupta contra coruptiei, contra traficului de droguri…;
  – adoptarea monedei muribunde “euro”, ca sa pierdem inca o halca de suveranitate, ca sa fim 100% complet la cheremul altora dpdv financiar si ca sa eliminam si o mare supapa, cam ultima, de reglare a economiei – chestie care va prezentata ca inca o uriasa victorie (corect, e victoria “lor”).

  Deci pierderea controlului frontierelor si a populatiei locuitoare, saracie si teroare fiscala, pierderea controlului masei monetare, cam astea ar putea fi liniile directoare a celui de-al doilea mandat al guvernatorului german. Neosclavagism economic, pe scurt.

  Astea, adaugate la pierderea controlului legislatiei, la pierderea controlului productiei si al comertului, fac tarii noastre un viitor foarte roz, chiar -curcubeu, adica “rainbow”, ca sa fim europeni.

  Mi se pare mai rau decit ceea ca ne-au facut rusii dupa 1945, lipseste doar “Regiunea Mures Autonoma Maghiara”, dar ca sa fim europeni pina la capat, cred ca se poate rezolva prin bunavointa partidelor “proeuropene”. Eventual, tot prin referendum, ca dupa ce se face votul prin posta si ala electronic mai mult ca sigur ca poporul suveran va vota absolut orice i se supune atentiei. (“Conteaza cine are bazele de date si in numele cui da click”, ca sa-l aducem in actualitate tehnologica pe Stalin.)

 2. Excelenta sinteza, Viconte! Sa speram ca Dancila citeste ce ati scris, precum si:

  https://romanialibera.ro/opinii/unicitatea-europeana-a-romaniei-post-colonializare-785515

  “(…)fără concursul trădător al clasei politice românești – probabil cel mai mare din istorie și cel mai substanțial din tot Centrul și Estul Europei – România nu devenea „cea mai colonie dintre toate coloniile est-europene“ practic doar într-un deceniu și jumătate. 
  Marilor preluări externe efectuate sub guvernele pedeseriste/pesediste li s-au adăugat măsurile, dictate extern, luate de regimul Băsescu în perioada crizei de după 2008, care au imprimat o accelerație fără egal procesului. 
  Practic, „antieuropeni“ n-au prea existat, iar „proeuropenii“ s-au călcat unii pe alții pe picioare de îmbulzeală ce era.”

  Asta seara, la d-l Gadea, cumnatul lui Ponta iar a amintit cum vor ei la psd sa intre Ro in Euromoneda; parca mi-ar fi dat inca o copita.

Leave a Reply