Marea Perturbare

Editorial de Daniel Apostol, www.jurnalul.ro

Oamenii trăiesc astăzi sentimentul că au fost lăsaţi la periferie şi se simt “excluşi din sistem”. Iar cei care exploatează perfect această frustrare sunt populiştii, naţionaliştii, protecţioniştii. Şi direct vizate de atacul acestora sunt corporaţiile multinaţionale care trag totuşi după sine un uriaş siaj de liliputane firme antreprenoriale.

        În ultimii zece ani, am trecut de la Marea Recesiune la Marea Perturbare. Falimentul Lehman Brothers aducea în atenţia lumii instituţiile financiare, chestionând mai ales corectitudinea mecanismelor care asigurau profitabilitatea acestora. Populismul şi naţionalismul au prins vânt în pânze, găsind în sistemul multinaţional corporatist cauzele mai tuturor neajunsurilor economiilor naţionale. Zece ani mai târziu, asistăm la o şi mai acută polarizare a societăţii, iar sistemul corporatist global este primul care rămâne ţintit la zid în “Marea Perturbare”, un proces care nu va fi deloc “doar o furtună trecătoare”. Potrivit lui Mark Cliffe, economist-şef al Grupului ING, companiile trebuie “să se închipuie pe ele însele ca exploratori polari, a căror prioritate principală este de a evita moartea prin îngheţ”. Pentru a supravieţui Marii Perturbări şi erei ştirilor false şi a propagării acestora prin social-media, mediul corporatist are de administrat mai ales propria reputaţie în confruntarea cu politicile cu iz naţionalist-populist. Dar are de administrat corect şi interacţiunea cu “Marele Consumator”, adică acel întreg public frustrat şi cu sentimentul că a fost “lăsat în urmă”, jignit de opulenţa profiturilor corporatiste şi înşelat de discursul mieros naţionalist-populist.

        “Marele Consumator” este deja asmuţit împotriva marilor companii, a băncilor, a multinaţionalelor, a instituţiilor financiare străine, ba chiar şi împotriva ordinii publice, după cum spunea recent Sebastián Edwards, profesor american de Economie Internaţională. Guvernele populiste aduc politici de redistribuire a veniturilor, dar cară în cârcă deficite bugetare nesustenabile şi promisiuni electorale greu de onorat. Edwards aminteşte că firmele sunt lovite de politicile populiste ce includ protecţionismul, reguli discriminatoriişi controlul capitalului şi care încalcă flagrant principiile economiei de piaţă liberă.

        O piaţă ameninţată, în 2019, de Marea Perturbare.

7 COMMENTS

  1. Acest articol ar fi foarte bun daca marile companii nu ar fi ascuns profiturile, creat carteluri in domenii cheie si stabilit discretionar costuri de finantare fictive.
    In conditiile actuale europene si mondiale masuri impotriva unor astfel de practici sunt obligatorii pentru sanatatea economiei.

  2. Asa ca mai bine sa nu aiba deloc profit. Pana nu o sa fie cativa din astia mari care sa inchida sandramaua, gen Dacia, nu o sa ne trezim. Bine ca suntem mandri, prosti dar mandri.
    Ati uitat ce s-a intamplat in 2009 cand tot sectorul privat s-a prabusit si o data cu el veniturile statului deci si ale bugetarilor, nu-i nimic, mai incercam o data poate de data asta ne invatam minte.

  3. “Politici populiste si protectioniste”,fara popor nimic nu e,daca il excluzi si faci doar profit pe carca lui fara nicio protectie intram intr-un capitalism salbatic!Vestele galbene s-au prins,nu numai ei!”Marelui consumator”nu trebuie sa-i servesti lectii populisto-nationaliste vazand economia de piata saturata de produse cu dubla masura incepand cu setvicii,alimente si terminand cu creditele,vreau un credit ca afara!Politicile trebuie sa protejeze omul,el fiind capitalul important al unei tari,pe termen lung!

  4. Plecarea corporatistilor exact asta inseamna, adancirea saraciei. OK, multi nu platesc taxe la nivelul profitului real. Dar nu de aici a aparut dezastrul in care traim. El a aparut pt ca banul public nu este dirijat acolo unde este mare nevoie de el. Nu nevoie umana, asa toti ar vrea pensii speciale si o viata de huzur. Acolo unde are nevoie Romania, ati auzit de tara asta? Dupa ce ai dirijat banii exclusiv uinde e mare nevoie si nu unde aveti voi interese sa incercat sa furati mai putin spre deloc, sa promovati competenta, valoarea, cinstea, munca. Dupa ce faceti astea puteti sa faceti si circ ieftin cu multinationalele. Mai intai rezolvati problema cealalta, care e la voi!!!

  5. Pe FB nici un coment de la specialisti agresivi Pro PSD-ALDE la acest articol,ciudat Radu Tudor…. si totusi Orlando oare ce ar intelege din acest articol ? Cred ca ,cu totii simtim asa un curent comunist-socialist camuflat in PPP si FSDI .Ori ce antrepenor/patron stie si incearca sa-si maximizeze si optimizeze profitul in limitele legi ,si hop gasim hiba in care economia Romaniei se zbate de toti peretii ,CORPORATIILE ! Asa un scurt remember,cum au ajuns corporatiile si multi nationalele in Romania,cat de bune au fost ele eradicand somajul pe care tot actuali conducatorii l-au creat la acea vreme ,si cum statul roman le oferea toate conditiile legale in care si astazi cresc profiturile companiilor ,dar stai Orlando si Valcov erau prea mici si nu inca someri ,scuza lor nevinovata !

  6. Nu stiu ce se incearca, stiu insa un aspect, ca cei care au scos sabia sunt cei care acum incearca prin tot felul de manevre sa bage sabiile celorlalti in teaca pentru a preintampina “Marea Pertubare” care odata declansata ii va afecta extrem de serios si nu se doreste aceste lucru.
    E ca si cum cineva a lansat un bumerag si acum face eforturi sa-l prinda.
    Sunt foarte linistit, multinationalele nu-si permit sa plece, viata financiara, piata, isi va vedea de drumul ei, populismul si nationalismul se vor estompa, iar “Marele Consumator” isi va duce crucea mai departe.

  7. Intotdeauna marile companii au dictat in statele mici.Au crescut ca Fat-Frumos intr un an, cat altii in zece.
    Ca un balon care se umfla, se tot umfla pana…pocneste !
    Daca un minut s ar fi gandit si la Marele consumator pe spatele caruia a mai bagat un…comision ascuns…s ar fi creat un echilibru si nu s ar fi ajuns sici.

Leave a Reply