Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a cerut marți ca, în urma dezvăluirilor din ‘Paradise Papers’, până la sfârșitul anului să fie publicată lista cu paradisurile fiscale întocmită de Uniunea Europeană, dar a evitat să se pronunțe în legătură cu acele state din UE care ele însele oferă un cadru favorabil evaziunii fiscale în favoarea societăților care, înregistrându-se în respectivele state, se sustrag plății impozitelor în alte țări.

‘Vom vorbi despre ea în dimineața aceasta și este important ca lista să se publice rapid, adică în 2017’, a spus Moscovici la Bruxelles, potrivit agenției EFE, la sosirea la reuniunea miniștrilor economiei și finanțelor din statele UE. Documentul trebuie să fie ‘credibil’ și ‘consistent’ și să cuprindă sancțiuni ‘adecvate’ pentru țările incluse în listă, a completat comisarul european.

El a menționat totodată că pe listă nu se vor regăsi state membre ale UE, întrucât, explică Moscovici, un paradis fiscal este ‘o țară care nu respectă standardul bunei guvernanțe’, deși în documentele din ‘Paradise Papers’ o țară membră a UE, și anume Malta, este descrisă drept jurisdicție opacă.

Întrebat prin urmare despre țările din UE care oferă un cadru favorabil evaziunii fiscale, Moscovici a evitat să se pronunțe. ‘Nu voi intra în detaliile acestor dezvăluiri (Paradise Papers), care prin natura lor sunt diferite de cele pe care le-am cunoscut până în prezent, pentru că aici vorbim despre mecanisme legale folosite cu abilitate de intermediari în folosul unor particulari’, a răspuns comisarul european.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat în luna septembrie, la finalul summitului european de la Tallinn dedicat agendei digitale a Uniunii Europene, că executivul comunitar va propune anul viitor noi reguli pentru taxarea sectorului online, astfel încât acesta să se achite în mod corect de obligațiile sale fiscale, lucru care nu se întâmplă în prezent.

Dar unele state ale UE unde sunt înregistrate numeroase companii ce activează în sectorul online, precum Irlanda și Luxemburg, nu agreează o astfel de măsură, susținând că ea le va afecta competitivitatea.

Cadrul favorabil evaziunii fiscale oferit de Luxemburg a fost evidențiat în anul 2014 odată cu scandalul LuxLeaks, ce a dezvăluit sistemul de evaziune fiscală în favoarea multinaționalelor organizat în această țară pe vremea când Jean-Claude Juncker era ministru de finanțe și premier, scrie Agerpres.

3 COMMENTS

 1. Juncker — marele Corupt de Luxemburg, de-o teapa cu Macovei, care a vandut pamantul tarii la straini. A propos de furt, Casele de Asigurari de Sanatate deconteaza in buzunare private bani pentru o asistenta medicala care are trebui sa fie cat mai egalitara:

  “Ceea ce se derulează în România este un furt economic,[…] o ilegalitate juridică,[…] În sistemul de sănătate este impusă, încet, încet o abatere grosolană de la firea lucrurilor (organizarea acestuia fie în sistem bugetar, fie în sistem de asigurări), miza fiind colectarea bugetară (obligatorie) a banului ca impozit şi cheltuirea sa, dimpotrivă, ca o contribuţie de asigurări, pentru a-l putea canaliza către companii private, cele mai multe străine. Nu este normal ca, pe de o parte, colectările să aibă regim obligatoriu ca impozite, iar pe de altă parte, ca sectorul privat să participe doar la distribuirea şi folosirea banilor colectaţi[…]

  Intrarea pe mâinile sectorului privat – care este ghidat de considerente comerciale – a unui sistem ce va rămâne obiectiv tot subfinanţat [v]a însemna o presiune uriaşă tocmai pe cei mai slabi şi mai „costisitori“ participanţi la sistem, respectiv nevoiaşii şi bătrânii, cu tendinţa de a-i trata la o cotă cât mai joasă, cu rezultatul concret al aducerii la un nivel minim derizoriu al aşa-numitului pachet de bază.
  Cei mai vulnerabili membri ai societăţii vor fi practic excluşi, treptat, de la asistenţa medicală.”

  https://www.cotidianul.ro/privatizare-in-sanatate-pe-banii-contribuabililor/

  • Nu că aș avea vreo simpatie pentru Monicuța dar înstrăinarea terenurilor face parte din tratatul de aderare la UE. Și tu, la reciprocitate, ai dreptul să cumperi teren în UE. Că veniturile străinilor nu se compară cu ale românilor, asta-i altă discuție! Cei care au negociat tratatul ar fi trebuit să pună condiția liberalizării terenurilor doar în momentul în care veniturile românilor vor fi comparabile cu veniturile cetățenilor celorlalte țări membre. Și atunci totul era OK. Recomand tuturor să aibă disponibilitate să citească tratatul de aderare la UE și atunci lucrurile încep să se limpezească.

 2. Ce paradis fiscal mai eficient decât România există? Legea 31/1990 modificată în 2017 permite „acțiuni la purtător”. Din această perspectivă ANI este o instituție inutilă. Cine știe pe unde se află acțiunile nenominale ale Tel Drum și Titan Mar?

Leave a Reply