14 iulie.Vive la France !

Ziua Frantei, o tara de care ne leaga enorm de multe pe noi, ca romani.

Sute de pagini de istorie si de constructie statala au fost scrise pe relatia dintre marele si micul Paris.

Contributia Frantei este majora la realizarea obiectivului Romaniei Mari https://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Mathias_Berthelot

330px-Henri_Berthelot

Franta este azi tara membra NATO si UE, cu un profil foarte bine conturat din punct de vedere economic, politic si militar.

Din pacate, Franta are azi un presedinte nepopular, nepriceput si nevizionar. Francois Hollande are azi o cota de peste 80% neincredere in populatia franceza. 

Lovita grav de terorism, cu un guvern condus prost de premierul Vals aflat sub directa subordonare a presedintelui, cu un populism extremist ajuns la cote alarmante prin scorul Frontului National, Franta ar dori azi sa preia impreuna cu Germania locul gol lasat de iesirea Marii Britanii din UE. E de inteles asta.

De neinteles e de ce viseaza Hollande cai verzi pe pereti, sa strice inca o data solidaritatea transatlantica (mai rau ca in 1966). Solidaritate care a contribuit decisiv la infrangerea lui Hitler si eliminarea nazismului din Franta. Dar si la evitarea oricarui razboi intre mari puteri europene in ultimii 70 de ani.

Aceasta performanta remarcabila a NATO, din 1949 pina azi, pare sa fie subminata de propunerea lui Hollande privind “armata europeana”.

Un plan foarte riscant, menit a submina periculos capacitatea aliata ce functioneaza perfect in solidaritatea celor 28 de membri NATO, sa puna in planul 2 contributia americana, sa intareasca influenta militara a Germaniei si sa dea o mare satisfactie Rusiei.

Trei gafe istorice dintr-o lovitura.

Se rasucesc in mormant miile de militari americani ce au contribuit la eliberarea Frantei in 1944-1945 si a intregii Europe. Si cei care au pus ancora libertatii, democratiei si economiei de piata prin Planul Marshall in Europa de Vest.

https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan

Fara masiva contributie militara a SUA, nici o tara europeana nu este capabila sa faca fata singura sau prin aliante regionale de conjuctura marelui apetit teritorial rusesc, dovedit inca o data in ultimii ani.

Ceea ce nu realizeaza Franta sau daca stie e si mai periculos ca insista : intregul continent va deveni un imens camp de aplicatii hibride si militare ale Rusiei. Culmea e ca si francezii au mai simtit-o pe pielea lor in istorie. Ei demult, noi mai recent.

Doar la Paris s-a inventat magazinul numit Bistro din strigatele rusilor ocupanti ai capitalei Frantei in 1814 : Bîstro, bîstro (repede, repede), nu-i asa? 

———————————

O propunere pentru ‘consolidarea apărării europene’ va fi prezentată la inițiativa Franței, a anunțat miercuri președintele Francois Hollande, după ce și Germania s-a arătat favorabilă unui asemenea demers împiedicat până în prezent de Marea Britanie, transmite AFP.

‘Constat că și prietenii noștri germani sunt pregătiți. Așadar vom putea susține împreună această inițiativă’, a declarat Hollande într-un discurs susținut la Ministerul francez al Apărării.

‘Este vorba despre facilitarea angajamentelor Uniunii Europene în afara frontierelor ei, de consolidarea securității partenerilor și vecinilor noștri, de a lucra în comun la capacitățile de răspuns și de combaterea amenințărilor teroriste îndreptate împotriva noastră’, a detaliat liderul de la Elysee.

În opinia sa, ‘europenii trebuie să-și asigure propria securitate și să acționeze atât cât este posibil în mod autonom’.

Și guvernul de la Berlin și-a anunțat tot miercuri obiectivul ca Germania să joace un rol militar sporit în lume și dorința de a profita de Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE) pentru a avansa în crearea unei apărări comune a blocului comunitar.

Marea Britanie s-a opus ferm unei integrări militare sporite între statele Uniunii Europene, guvernele britanice considerând că securitatea europeană nu trebuie deconectată de cea a SUA.

Înaintea referendumului privind Brexitul au existat relatări despre pregătirea unei inițiative privind integrarea militară sporită în cadrul UE, dar care ar fi fost ținută secret pentru a nu alimenta sentimentele antieuropene ale britanicilor chiar în preajma votului, responsabilii europeni negând atunci existența unor asemenea planuri.

Referindu-se la implicațiile militare ale ieșirii Marii Britanii din UE, președintele Hollande a menționat în intervenția sa de miercuri că această țară ‘va rămâne o putere militară europeană și interesele ei vor fi convergente cu ale noastre’.

Dar Hollande a ținut să evidențieze faptul că, odată ce britanicii nu vor mai fi în blocul comunitar, ‘Franța se va regăsi într-o situație nouă’, întrucât, dintre toate statele UE, ea va fi singura care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, singura ce dispune de capacități nucleare și care poate proiecta la distanță o forță militară semnificativă.

 

20 COMMENTS

 1. Las politica partizana la o parte, maine este o zi mare pentru Franta si sa le uram La Multi Ani !, tuturor feancezilor.

  • Ne-o lega multe de Franta dar de cand ambasadorul a decorat-o pe Codruta si pe aia de la SRI nu mai am nici un respect. In plus au cel mai slab leader din istoria lor, Hollande pudelul lui Merkel.

 2. Nu doar militarii americani cazuti in al 2-lea Razboi Mondial se rasucesc in mormant, ci si cei cazuti in Primul! Trupele americane (conduse de generalul John Pershing, dupa numele caruia au fost botezate si tancurile americane M26 din Al 2-lea Razboi Mondial) au avut chiar pierderi omenesti grele in Primul Razboi Mondial, fiindca foloseau tacticile vechi, de tip 1800, cu asalt frontal al infanteriei contra mitralierelor si transeelor. Aceste tactici ofensive au fost folosite de toate armatele initial, dar dupa ce s-a constatat cat de grele erau pierderile omenesti, s-a trecut la razboiul pozitional, cu retele de transee, mitraliere, mortiere si artilerie si la razboiul de asteptare. Tancurile erau inca prea imobile si lente ca sa poata fi folosite cu succes pentru a asalta pozitiile fortificate. Americanii au intrat mai tarziu in razboi si inca foloseau tacticile invechite (aceleasi tactici pe care le-au folosit in Razboiul Civil American), dar si le-au ajustat pe parcurs.

  Un alt episod “uitat” din istorie in care americanii au venit sa rezolve problemele batranului continent a fost cand in mai multe campanii intre 1800 si 1815, flota americana a eradicat pirateria de pe Coasta Berbera, care era in secret finantata de Imperiul Otoman. Flotele tarilor europene mediteraneene au fost incapabile sa elimine pericolul, astfel ca in nordul Africii s-a dezvoltat in acea perioada o piraterie care rivalizeaza ca anvergura cu pirateria din Insulele Caraibe. Piratii berberi practic aveau un stat propriu in nordul Africii si traiau din taxa de protectie primita de la vasele de comert si din jafuri. A fost nevoie ca americanii sa vina sa rezolve problma, aceasta fiind si prima mare victorie din istoria flotei americane.

 3. Domnule Tudor, nu va mai minunati atit, de parca cine stie ce bizarerie epocala s-ar fi intimplat!
  Ati auzit despre principiul UNIVERSAL Le Chatelier – Brown? Desi el se invata la chimie si la fizica, aplicabilitatea lui este universala. Una dintre formularile lui ar fi: “Orice sistem asupra caruia actioneaza o constringere va actiona (sau va incerca sa actioneze) in sensul diminuarii constringerii”.
  Sistemul, in cazul de fata, este NATO. Constringerea este incercarea americanilor de a subordona statele NATO, si in principal Germania si Franta, tendintelor lor hegemonice. Sa ne reamintim episodul recent al reactiei extrem de virulente a Poloniei fata de atitudinea de “jupin” a americanilor si amenintarea ca nu vor mai tolera asa ceva.
  Ati bagat sub pres acel episod extrem de important, care parca anunta ceva, de parca un lucru despre care nu vorbim, nu exista. Cam cum a facut presa comunista cind Constantin Parvulescu l-a atacat pe Ceausescu la al XIV-lea Congres. Adica MUCLES!
  Acum il infierati, cu minie proletara, pe Hollande! Sa va spun ceva:
  Tocmai m-am intors de la Paris, unde, ce sa vezi? La fiecare colt de strada te intimpina cite un Lenin, Stalin, Lomonosov si foarte multi altii, rusi sau sovietici. Kremlinul e si el prezent, Sevastopolul la fel, bine mersi! Strazi, bulevarde, institute sau institutii de stat (!). O fi de vina Hollande, sau lucrurile sint, de fapt, mult mai profunde?

 4. Franta are mari sanse sa fie prima mare tara prabusita dupa Grecia. Doar Italia i-ar putea-o lua inainte.
  Totul tine de viziunea politica, care induce practica economica. Ori, Franta are cea mai proasta viziune, atit nationala cit si internationala, una de-a dreptul cretina daca isi inchipuia ca daca vind ei arme in locul americanilor, gata, treaba e gata si totul e rezolvat. Sau ca, daca fac pace cu rusii, si-au asigurat linistea (un fel de Munchen 1938…) si piata de desfacere. In plus, socialismul lor, foarte frumos in vorbe si foarte nerealist in practica, se va prabusi in curind, odata cu moneda euro.
  Pacat de ei, vai de noi.
  UE-ul asta al lor ar fi trebuit sa se limiteze la 4-5 tari si poate ca federalizarea ar fi fost viabila. Hollande e cel mai prost conducator al Frantei de la Merovingieni incoace, un birocrat limitat, arogant si tifnos care-si tine tara pe termen nederminat in stare de urgenta si care nu intelege nimic din economie.

 5. D-le Tudor,

  Citind articolul am avut ocazia sa va vad expuse pe aici toate convingerile dvs. personale urmare a carora dvs. sunteti un mare pro-american, pro-globalist si un sustinator pro-NATO declarat.

  In privinta razboaielor dati-mi voie sa va expun umila mea parere la care bineinteles ca nu sunteti obligat sa subscrieti si anume, eu zic ca cel mai bine ar fi ca noi oamenii sa o lasam balta cu razboaiele si sa traim toti in colaborare, pace si pretinie, asa cum zicea piticu’ Ceausescu cu ceva timp in urma.

  Istoria pe care stiu ca dvs. o cunoasteti destul de bine, a demonstrat ca nu este suficient sa cuceresti o tara sau teritoriu prin razboi daca ele nu sunt recunoscute dupa aceea la masa negocierilor diplomatice cu marile puteri (inaltele cancelarii). De-aceea, la sfarsitul oricarui conflict militar s-au semnat tratate, pacte, intelegeri, pentru ca degeaba faci cuceriri militare daca pe plan international nu iti sunt recunoscute noile granite, daca nu ai voie sa emiti acte cu nationalitatea ta populatiei din noile teritorii, daca nu ai voie sa emiti moneda proprie in acele zone etc, pentru ca toate astea nu iti vor fi recunoscute in exterior.

  Tinand cont de realitatea conform careia razboaiele sunt legate mai mult de manifestari hormonale caracteristice speciei, si mai putin de sfera constientei cerebrale, fiind practic asa zise comportamente testiculare sau pe baza de testosteron (culturistilor care folosesc steroizi le creste agresivitatea, cautandu-si dupa aceea un context favorizant in care sa si-o manifeste), va intreb daca stiti cumva in istoria planetei vreun razboi care sa fi fost purtat de femei?

  P.S. In ce priveste americanismul si alte inalte valori, eu stiu doar atat, emisarul american Philip Gordon… Romanii uita greu.

  Mai usor cu tambalul pe scari, daca n-ai pian pentru ca te-ai nascut tigan. Sal

  https://www.youtube.com/watch?v=JO-0g9Lt-ho

   • Pai cred ca trimiterea emisarului foarte american Philip Gordon in 2012 in tara noastra nu e doar o teorie de-a mea si nici nu am citit din Tricolorul sau vrajeli. Cred doar ca l-au trimis stapanii nostri de peste ocean (care ei de fapt asta ne sunt) ca sa transeze referendumul din 2012 si sa ramana Sticle (Chioru’), ca romanii votasera dar nu-si dadeau seama singuri care ar fi interesul national (erau dezorientati).

    Acum matale ne canti ode pe aici cum ca ce bine ne e cu americanii, si sa o rupem tare pe sistem.

    Eu zic ca cel mai bine ne era independent, ca Elvetia care nu e stat membru UE si ia uite ce rau le merge din cauza asta.

    Lasa-ne bai nea Radule si cu americanismele, ca nu ne-am nascut toti alaltaieri. Toata stima! Sal

     • D-le Tudor,

      Cat de anti-Rusia sunteti d-le! O sa luati premiul pentru Povesti Nemuritoare! Oricum, daca e sa va citez ce-ati face dvs. in eventualitatea unui conflict cu Rusia, as scrie ce mi-ai raspuns mai demult la aceasta intrebare si anume, ca dvs. ati fi “Ziua la serviciu, noaptea acasa!”. Ramane sa se lupte astia cu varste intre 18-35 de ani, ca lumea nu stie ca s-a dat lege ca astia vor fi mobilizati in eventualitatea.

      P.S. Ziua la serviciu, noaptea acasa! Urma scapa turma, ramane sa ne apere Ciolannis Ghinion si cu guvernul plin de tehnicieni din serviciile patrioate, sau probabil ca daca e ceva se cara si aia direct pe la Bruxelles, prin ambasade, ICR si de unde au mai fost adunati. Va doresc serviciu usor si nopti cat mai odihnitoare, ca sa zic asa! Sanatate! Pa

 6. Sper ca Europa sa scoata americanii si din alte zone, nu numai din cea militara. Sper sa se ia niste masuri ca influenta americana in Europa sa scada semnificativ. Atunci o sa ne fie si noua, romanilor mai usor pentru ca nu o sa mai avem de-a face cu Gittensteini sau Klemmi sau Gordoni sau Nulanzi. O sa ne concentram doar pe ceilalti din Europa care ne tin sub bocanc. Am avea sanse mai mari de succes.
  Lacheul SUA, Marea Britanie, va iesi in curand din UE si acesta e un moment propice pentru Europa sa usureze putin presiunea americana. Succes Hollande!

 7. sa fim seriosi.ue a fost conceputa ca o replica economica menita sa reduca influenta americana in europa.logic,acum urmeaza componenta militara.de pomana echilibrezi balanta economica daca depinzi de respectivul d. p.d.v. militar.apoi o armata europeana inseamna mai multe comenzi ptr. firmele europene de armament.nu vor mai exista derapaje gen polonia care prefera sa dea 5 miliarde $ pe sisteme patriot americane in detrimentul celor europene sau romania care a luat f-16 sh in loc de saab sau typhoon.si nu in ultimul rand se vor rezolva inechitati de genul:suedia si finlanda,membre ue dar nu si nato,in caz de razboi nu pot fi aparate de partenerii europeni ptr. ca acestia ar implica nato in conflict,in timp ce vecina norvegia,membra nato dar nu si ue,in aceeasi situatie ar fi aparata de toti europenii ce fac parte din nato.funny, nu?

  • Circul mare, pe care abia il astept, va fi cind Romanica va fi in situatia, vrei-nu vrei, sa aleaga intre UE si americani. Sa vezi atunci batalii, capete in gura si gioale pe sub masa, intre slugile unora si slugile alorlalti! Cum ar veni, va fi o batalie intre interesul national si interesul … international! Hi, hi, hi! Intarita-i, drace!

Leave a Reply