Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat cu 50.000 de lei operatorul de telefonie mobilă Vodafone pentru utilizarea de practici comerciale incorecte.

Conform unui comunicat al autorității, Vodafone punea la dispoziție consumatorilor o serie de oferte prepaid care includeau un număr fix de minute, SMS-uri sau acces la Internet. Oferta era valabilă 28 de zile, însă, în urma analizării reclamațiilor consumatorilor, a rezultat că, deși aceștia se aflau în perioada de valabilitate a ofertelor, serviciile de apelare au fost restricționate pentru că erau condiționate de un număr suficient de apeluri primite.

“Consumatorilor le era impusă o condiție pe care le era imposibil să o respecte, numai profesionistul având capacitatea tehnică de a monitoriza apelurile primite. La fel se întâmpla și în cazul beneficiilor oferite la reîncărcarea diferitelor cartele, consumatorii, pentru a putea utiliza beneficiile achiziționate, fiind condiționați de numărul de apeluri primite”, precizează reprezentanții ANPC.

De asemenea, o altă neregulă constatată se referă la cartelele reîncărcabile prin care se ofereau minute și SMS-uri naționale nelimitat. Operatorul de telefonie mobilă considera că utilizarea rezonabilă a serviciului înseamnă că numărul de minute al apelurilor inițiate nu depășește cu 500 numărul de minute primite. Website-ul prin care comerciantul își promova ofertele la aceste cartele nu menționa aceste restricționări.

“Prin utilizarea cuvântului nelimitat se înțelege faptul că nu există nicio restricție; practic, profesionistul utiliza acest termen doar în scop de marketing, consumatorii luând o decizie de tranzacționare pe care în alta situație nu ar fi luat-o”, au subliniat reprezentanții ANPC.

Astfel, pentru utilizarea unei practici comerciale înșelătoare, Vodafone a fost sancționată contravențional cu amendă de 50.000 lei, operatorul de telefonie obligându-se să elimine mecanismul de restricționare automată a serviciilor ca urmare a raportului dintre numărul de minute sau SMS-uri efectuate și cele primite.

“O practică comercială este considerată înșelătoare atunci când un comerciant ascunde sau oferă într-un mod neclar, neinteligibil, ambiguu ori în contratimp, o informație esențială sau nu indică intenția comercială a practicii, în cazul în care aceasta nu rezultă deja din context, și când, în oricare dintre cazuri, consumatorul mediu este determinat sau este susceptibil a fi determinat să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o”, explică reprezentanții ANPC, citând prevederile Legii 363/2007, scrie Agerpres.

 

5 COMMENTS

  1. citesc o stire si nu stiu daca sa ma crucesc sau sa ii iau pe unii la injuraturi.”In Romania exista 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe luna, informeaza Ministerul Justitiei intr-un set de raspunsuri transmise presei “. cum s-a ajuns la sumele astea nesimtit de mari pentru niste bugetari? mass media face scandal pentru o “amarata ” de indemnizatie luata de parlamentari, in functie de numarul de mandate ( undeva pe la 1400 – 4000 lei lunar ) dar tace chitic la sumele astea astronomice!deci un magistrat ia o pensie egala cu 25 din cele mai mari indemnizatii pentru parlamentari. si se naste firesc intrebarea care este salarizarea aia exceptionala a magistratilor si cum se calculeaza pensia lor tot exceptionala! vedem fara nici un dubiu ca in tara asta exista o casta de bugetari intangibila, platita cu cele mai mari salarii si care au si cele mai mari pensii, magistratii! restul inseamna prostimea, aia care se lupta printre injuraturile intregului popor sa le salveze cu greu viata, alta se lupta cei drept avand si ei niste privilegii dar mai micute, sa-i invete ca intr-un final sa poata intra in casta asta privilegiata, ce sa mai zic de restul bugetarilor? vorba unui lider de sindicat restul sunt prostii prostilor.

  2. Nu sunt singurii din tagma marilor companii multinationale care calca in picioare legile romanesti, ale bunului simt cat si cele comerciale insa nici cu cetatenii Romaniei nu mi-e rusine, sunt extraordinar de nepasatori si superficiali.

  3. Cum? **Fără sisteme de irigaţii şi veşnic dependenţi de vreme, fermierii cer bani de la stat şi ameninţă cu noi scumpiri la alimente.** http://www.antena3.ro/actualitate/seceta-ne-scumpeste-mancarea-379847.html
    Nu fermierii cer, ci se plâng de nedreptăţile care curg de nu se mai opresc, la fel cum trăiesc milioane de români sub limita sărăciei ! Îl auzii pe tehno de la agricultură întrun interviu, în care făcea analiza în paralel a preţurilor româneşti cu UE(2 lei la noi şi în UE 200-400 euro la un produs dar nu a menţionat calitatea acelui produs) ! Acest individ tehno care ocupă scaunul şi funcţia la agricultură le sugerează prin ”impuneţi” agricultorilor! Căutaţi interviul dat acum 2-3 zile şi o să vă convingeţi ! Cum bre să accepţi mărirea/scumpirea cu bună ştiinţă la toate produsele româneşti şi poporul să îl menţii la cel mai prost nivel de trai din toate timpurile? Voi, dacă v-aţi obişnuit cu milioanele de lei şi cu valuta, vi se pare normal să omorâţi cu bună ştiinţă neamul românesc prin îmbolnăvirea şi moartea lentă din cauze subiective: ura şi anihilarea aproapelui prin orice metodă pro îmbogăţire?
    Nu cumva se va introduce scumpirea pentru a face loc produselor din import mai ieftine şi de proastă calitate? Nu că până acum s-ar fi importat calitatea I , pretul e pentru prima calitate dar e cea mai proastă calitate a orice importat! Afacerile pe seama românilor în România ţin şi merg din plin privind importul deşeurilor din UE în ceea ce priveşte hrana şi îmbrăcămintea! Mai bine aţi da lege privind dreptul de a ucide în masă ca să scăpaţi de majoritatea sărăcită tot de voi perindaţilor care permanent sunteţi în alertă după: imagine, manipulare prin minciuni şi motive pentru a nu creşte nivelul de trai al majorităţii(ba e secetă, ba nu sunt fonduri, ba nu se poate aplica legea, ba nu banu ba nu…)daţi totul în curul altora!
    Ghiciţi cine câştigă?

Leave a Reply