Episoadele de caniculă la nivelul oceanelor au fost din ce în ce mai lungi şi mai frecvente în ultimul secol, iar acest fenomen ar putea avea “efecte devastatoare pe termen lung”, potrivit unui studiu publicat marţi în Nature Communications, citat de AFP.

Între anii 1925 şi 2016, frecvenţa episoadelor de caniculă la nivelul oceanelor a crescut, în medie, cu 34%, iar durata a fost cu 17% mai mare, cu o accelerare a acestui proces începând din 1986, conform rezultatelor acestei cercetări, promovată de realizatorii săi drept primul studiu de acest tip realizat până în prezent la nivel mondial.

Un val de caniculă la nivelul oceanelor este echivalent cu cel puţin cinci zile consecutive în care suprafaţa apei este ‘anormal de caldă’.

Oceanele joacă un rol esenţial în reglarea climatului planetei noastre. Ele înmagazinează o parte din radiaţia solară la nivelul Ecuatorului, apoi apele se deplasează către poli şi eliberează căldura, reglând astfel temperatura atmosferei.

‘Unii dintre noi s-ar putea bucura de apa mai caldă când se duc să înoate, însă aceste valuri de căldură au un impact semnificativ asupra ecosistemelor, biodiversităţii, pescuitului, turismului şi acvaculturii’, a avertizat Eric Oliver de universitatea canadiană Dalhousie, coordonatorul studiului. ‘Aceste evenimente sunt adesea asociate cu unele consecinţe economice profunde’, a adăugat el.

Aceste schimbări pot fi atribuite încălzirii globale provocate de om care se răsfrânge şi asupra temperaturii oceanelor, susţin cercetătorii.

“S-a evidenţiat o asociere clară între creşterea temperaturilor medii la suprafaţa apei şi cea a valurilor de caniculă la nivelul oceanelor, în mod similar înmulţirii evenimentelor de căldură extremă asociate creşterii temperaturii medii globale”, a precizat unul dintre coautorii cercetării, Neil Holbrook, profesor la Universitatea din Tasmania.

În timp ce oceanele absorb peste 90% din căldură datorită efectului de seră “este posibil ca episoadele de caniculă marină să progreseze”, a adăugat el.

Aceste valuri de caniculă pot provoca albirea coralilor, decesul în masă al nevertebratelor şi dispariţia pădurilor de varec.

Activităţile umane nu sunt cruţate de aceste schimbări ce pot conduce la scăderea cantităţii de peşte disponibilă şi la alte efecte economice. Spre exemplu, în anul 2011, Australia de Vest s-a confruntat cu un val de încălzire a apei care a perturbat ecosistemul oceanic. Astfel, rolul dominant al populaţiei de alge kelp a fost preluat de alte tipuri de alge. Anul următor, un val de caniculă la nivelul apei a condus la o “explozie” a populaţiei de homari în Golful Maine din Statele Unite şi la prăbuşirea preţurilor, afectând sever industria locală bazată pe crustacee.

Studiul a fost bazat pe date colectate în ultimii o sută de ani cu ajutorul navelor şi al staţiilor terestre, dar şi pe informaţii obţinute cu ajutorul sateliţilor. În elaborarea concluziilor, cercetătorii au făcut abstracţie de efectele fenomenelor excepţionale precum El Nino, scrie Agerpres.

 

10 COMMENTS

 1. chestia asta cu datele colectate in ultima suta de ani si care sunt extrapolate dupa o logica a liniaritatii ignorind ciclicitatea absolut generala a naturii, e ca si cum ai masura ieri temperatura (sa zicem, iese 14 grade), o masori si azi (15 grade) si tragi concluzia ca se incalzeste cu 1 grad pe zi deci lumea va disparea cam pe 25 mai, pe la ora 6 seara cind toata planeta va fierbe.
  Prin anii 70 se baga panica ca se termina petrolul, prin anii 80 ca robotii vor lua toate locurile de munca…. din anii 90 a aparut povestea cu incalzirea asta si, consecinta logica, am ajuns la Euro 6 si taxele sale (BTW, de ce nu mai urmeaza si un Euro 7? gata, industria auto germana nu mai polueaza deloc?)

  Cu adevarat nasol e ca de fapt asistam la racirea climei, dar treaba asta nu sustine o poveste care sa conduca la taxe din ce in e mai mari (motoare auto, case pasive, etc) asa ca nu e mentionata.
  Banii pentru fel de fel de studii se dau la modul “faceti un studiu care sa arate ca …” asa ca toata lumea cauta data care sa sustina o concluzie deja stabilita. Cind scriitorii de povesti si-au dat seama ca nu mai merge cu “Global Warming” au schimbat titlul in “Climate Change”….

 2. Upssss! De peste tot auzim de srudiile de la nu stiu care universitate sau cercetarori,dar doar din strainataturi! Cand vom auzi si de studiile cetatenilor romani din tara,in tara de origine?!

 3. Ceva suna a realitate la momentul de fata dar pana la alegeri,se creioneaza alte calcule. Cei de la ministerul muncii scriu:
  Salariati = 6.303.522 bucati.
  Pensionari=5.098.200 bucati.
  TOTAL=11.341.722 bucati.
  Din totalul de peste 18 milioane bucati cetateni romani conform cifrelor INS de la ultimele alegeri,scadem 2 milioane copii pana in 17 ani si vom ramane cu someri si cei care nu au nicio sursa de venit pentru a trai=cam 5 milioane bucati! Ba nenicule,cum sa ai tu tara someri carora le asiguri venitul lunar desi nu au muncit,nu muncesc lunar 24-26 zile,8 ore /zi si cersetori 5 milioane bucati,mai multi decat pensionarii reali care au muncit o viata si pe care ii mentii la cel mai scazut nivel de trai,la aproape cat primeste un somer sau cersetor?!
  INS-ul va creiona in rotunjire cu mult peste acest total bucati,strict pentru alegeri si avantaje “Bruxelleze”!
  Si apropo de statistici,bugetarii scaunari de la statistica,isi fac calculele adunand si copii romani nascuti in alta tara,sa dea bine in statistici?! Eu,sincer,daca ar fi sa aleg cetatenia unui nou nascut,in niciun caz romaneasca! Guvernele Romaniei dupa 1990 nu si-au respectat cetatenii,nu au respectat drepturile omului,nu au respectat Constitutia,nu au respectat promisiunile sciase pe gura in campaniile electorale! Si-au respectat doar drepturile lor,drepturile strainataturilor interesate de interese suprimand orice drept al cetateanului obisnuit,au vandut fara un referendum,bogatiile tarii natale si distrus o tara,o natiune! Problema e,ca,se va continua indiferent de optiunile poporului! Daca se face un referendum,scaunarii interpreteaza cu totul altfel solutia,vezi oralitatea gurala si practica zilnica a perindatilor in politica dupa 1990,una zic si alta fac! Ce se da acum pe micile ecrane ca fiind dezvaluiri,e o prea mica parte din tot ce s-a intamplat incepand cu anul 1999-2000 unde complicitatea pilitica +scaunara(sri) a semnat(vanzarea+distrugerea) patriei si natiunii romanesti! Nu mai trebuie vorbe convingatoare sau dovezi scriptic,traim ce au hotarat palmagii in perioada 1999-2000,Nastase A. stie dar nu scoate o vorba! Doar pe langa subiect sau ce ii convine lui,ori,arunca in bratele altora intelegerile perioadei respective!

 4. “Numai în Dolj sunt peste 100.000 de hectare în curs de aridizare, zonă cunoscută drept „Sahara Olteniei” – un triunghi, pe hartă, între Craiova, Calafat și Corabia. Iar specialiştii spun că dunele înaintează în fiecare an cu o mie de hectare.”

  A fost un reportaj si la “In premiera”. Dragnea si Daea au promis canale de la Dunare si sisteme de irigatii. Dragnea are promisiuni inca din 2013, nu doar de anul trecut, de cand era “Liviu Nicolae DRAGNEA. MINISTRUL DELEGAT PENTRU BUGET”.

  Din pacate Gadea are in “prime time” subiecte mai importante gen “statul paralel”, nu starea degradabila a Romaniei!

   • Are dreptate, domnule tudor, interesati va ce s a intamplat cu padurile de salcam din zona bailestiului, plantate strategic de ceausescu. Interesati va cum a disparut padurea de la turtani, langa bailesti, amplasata pe cea mai mare duna de nisip din europa. Nisipul e in oras acum. Va dau si poze vechi si poze noi din zona respenctiva, daca va intereseaza subiectul.

   • Iar dvs. sunteti praf in ochi pentru romani, care in loc sa afle de adevaratele probleme ale tarii tot afla ce a spus Ghita si Dragomir care mai ieri erau dusmani si erau prezentati in poze cu Udrea la mare!

    Pe Cristoiu la fel, pana mai ieri Badea, Gadea si Ciuvica il injurau de fiecare data cand aveau ocazia, acum e iar “maestrul” cu dezvaluirile!

     • Prefer sa fie dezvaluita mizeria pe bune despre toti si sa filtrati totusi minciunile spuse de al de Ghita si sa aveti coloana vertebrala nu sa va pupati cu cei care va injurati in trecut la fel ca politicienii!

      N-am vazut nimic despre afacerile lui Dragnea si Dragnea Jr. date seara de seara. Episoadele cu Remus Truica si Tariceanu s-au oprit brusc dupa 2015, la fel si cele ale clanului Cosma in Prahova, Mazare in Constanta etc!

      Asta cu “statul paralel”, toti sunt de la PSD Ghita, Maior, Ponta, Dragnea, Dancu, Oprea etc si vreo doi de la Basescu… nu e nimeni de la PNL/USR!

  • Da a fost reportaj in premiera, dar era filmat mai spre mejedinti, dincolo de cetate. Se tragea un semnal de alarma legat de fostele magistralede irigatii lasate in paragina.

Leave a Reply