Ati fi de acord cu introducerea votului obligatoriu in Romania?
====================
Adunarea Naţională bulgară, parlamentul ţării, a aprobat joi introducerea votului obligatoriu, primul dintre amendamentele propuse la codul electoral, informează Novinite.
În favoarea amendamentului au votat 109 parlamentari, 74 s-au pronunţat împotrivă, iar 10 s-au abţinut. Principalele partide de opoziţie, Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi au votat împotrivă, denunţând amendamentul ca neconstituţional şi anunţându-şi intenţia de a-l contesta la Curtea Constituţională.
Odată cu aprobarea acestui amendament, exercitarea votului devine o datorie civică.
Persoanele care nu vor vota vor fi sancţionate prin radierea din registrul electoral, în care se vor putea reînscrie după adresarea unei cereri către autorităţile competente.
Pe buletine va exista şi opţiunea de a nu vota pentru niciunul dintre candidaţi.
Votul obligatoriu va fi introdus, cel mai probabil, la viitoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc în această toamnă.
Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a susţinut introducerea votului obligatoriu, argumentând că măsura va reduce fraudele electorale şi va creşte legitimitatea instituţiilor politice ale statului bulgar. La precedentele alegeri, din 2014, rata de participare a fost de 51%, cea mai scăzută din ultimii 25 de ani, iar rezultatul a fost un parlament foarte fracturat.

4 COMMENTS

 1. pe youtube, cautati: John Oliver – Brazil’s Joke Candidates
  rezumat: atunci cand impui ceva, cand il faci obligatoriu, oamenii incep sa-l urasca, asa ca incep sa-si bata joc de el si sa faca misto.

  • Ce situatii? A fost cvorum si au zis ca nu e. Ca se adauga si diaspora. Daca erau 20 milioane dadeau o erata ca n-au fost suficienti martieni si animale mici si ciuperci de padure.
   Cand ai dictatura degeaba incerci sa faci legi care sa protejeze democratia sau dreptatea. In primul rand ca ele nu ajung sa fie trecute decat daca dictatura a gasit deja o cale sa o incalce sau sa o foloseasca in favoarea ei.
   Cu vot obligatoriu or sa alerge iar procurorii prin sate sa-i urmareasca pe bietii oameni ca in 2012 sa le dea amenzi si sa-i mai dea o condamnare lui Dragnea de data asta ca n-a adus oamenii la vot conform legii !!!

 2. Votul obligatoriu inseamna legitmarea unui regim totalitar. Cine nu vrea sa voteze e liber sa nu voteze e in fond o forma de libertate. Multa lume pur si simplu nu se pricepe sa voteze, nu urmareste situatia politica si decide decent sa nu influeneteze votul cu o parere gresita.

Leave a Reply