Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat luni, la Arad, extinderea pentru o mare parte din vestul României a programului Ungariei de sprijinire a fermierilor, program ce inițial viza, finanțarea unor proiecte din Ținutul Secuiesc. 

Péter Szijjártó consideră un mare succes etapa a treia a programului de dezvoltare economică transilvăneană, în cadrul căruia au fost depuse 5291 de proiecte din Ţinutul Secuiesc, fiind solicitate pentru dezvoltare, în total, 21,5 miliarde de forinţi (64,5 milioane euro).

“Ţinând cont de succesul programului, am convenit cu Hunor Kelemen să anunţăm următoarea etapă a programului în noiembrie, pentru Partium. Până atunci va fi finalizat conceptul de dezvoltare economică care va clarifica în ce domenii vor fi lansate apelurile de proiecte”, a declarat ministrul, citat de Hirado.hu.

Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga, dezvăluie G4Media.

Noi tensiuni la Valea Uzului?

Péter Szijjártó a declarat că partea ungară doreşte ca negocierile de specialitate iniţiate de partea ungară în privinţa cimitirului militar din Valea Uzului, care au creat tensiuni
importante, să nu fie împiedicate sau amânate de către Guvernul României, ci acesta să delege un partener corespunzător pentru negocieri. “Ne aşteptăm din partea guvernului român, în primul rând, să prevină alte noi provocări” – ministrul ungar de externe făcând referire la comemorările organizaţiilor naţionaliste române anunţate a fi organizate în data de 25 octombrie, în Valea Uzului.

Acesta a mai adăugat că un pas important în relaţiile bilaterale ar fi atât restituirea bunurilor maghiare naţionalizate de autorităţile comuniste române, cât şi înfiinţarea facultăţii
maghiare în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş (UMF), în conformitate cu legislaţia românească.

Ce este Partium

Partium era constituit inițial din comitatele Maramureș, Solnocul Interior, Crasna, Bihor, Țara Chioarului, Banatul de Severin și Zarandul de est. Aceste teritorii erau conduse de Principatul Transilvaniei, dar nu aparțineau oficial acestuia. Astăzi, denumirea de Partium se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România; din județul Hajdu-Bihar din Ungaria; și din regiunea Transcarpatia din Ucraina. (wikipedia)

Leave a Reply