Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut duminică un schimb verbal “foarte direct” cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în marja ceremoniei de învestire a preşedintelui argentinian Javier Milei la Buenos Aires, întâlnirea dintre cei doi lideri intervenind înaintea unui summit important al UE între 14 şi 15 decembrie care va decide perspectivele aderării Ucrainei la blocul comunitar, în condiţiile în care Viktor Orban ameninţase că se va opune deschiderii negocierilor cu Ucraina în prezent, relatează EFE şi Reuters.

“A fost cât se poate de sincer – şi, evident, a fost vorba despre problemele noastre europene”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn postat pe canalul Telegram luni dimineaţă.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Orban ameninţă să blocheze acordarea de sprijin suplimentar din partea Uniunii Europene pentru Kiev, opunându-se în acelaşi timp deschiderii negocierilor cu Ucraina în vederea aderării la UE. Între timp, Casa Albă şi-a intensificat presiunile pentru acordarea de ajutor Kievului după ce republicanii au blocat un proiect de lege privind cheltuielile de urgenţă pentru finanţarea războiului dus de Rusia în Ucraina.

Şeful de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a confirmat întâlnirea într-un e-mail în care nu a precizat dacă premierul ungar va continua să se opună intrării Ucrainei în Uniunea Europeană.

“În ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la UE, Viktor Orban a semnalat că statele membre ale Uniunii Europene discută în permanenţă această chestiune”, a precizat Havasi în e-mail.

O înregistrare video de pe canalul YouTube al Senatului argentinian îi arată pe Zelenski şi pe Orban în momentul unui schimb de replici timp de aproximativ 20 de secunde în timp ce se amestecau cu alţi invitaţi în parlamentul argentinian, înainte de summitul UE din 14-15 decembrie, care urmează să decidă dacă va începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina.

Imaginile cu cei doi lideri vorbind fără interpreţi sau consilieri în zona care le fusese repartizată pentru a asista la inaugurarea preşedintelui argentinian Javier Milei au stârnit curiozitate şi speculaţii cu privire la conţinutul conversaţiei.

Orban a declarat în repetate rânduri că se opune începerii discuţiilor cu Ucraina în prezent. Orice decizie Consiliului European trebuie să fie unanimă.

Premierul ungar susţine că Ucraina nu este pregătită să facă un astfel de pas. De asemenea, el a invocat ca motiv presupusa discriminare împotriva minorităţii maghiare în Ucraina, notează EFE.

Kievul şi-a modificat din nou săptămâna trecută Legea privind minorităţile pentru a se alinia recomandărilor UE, iar Ucraina a avut, pentru prima dată în ultimele luni, contacte la cel mai înalt nivel cu guvernul Orban pentru a încerca să îl convingă să îşi schimbe poziţia la următorul Consiliu European.

Viktor Orban a ameninţat de asemenea că va bloca demersurile pentru acordarea unui sprijin de 50 miliarde de euro (53,80 miliarde de dolari) Ucrainei din bugetul comunitar până în 2027. Un oficial de rang înalt a declarat vineri că UE va găsi modalităţi de a sprijini financiar Ucraina, chiar dacă Ungaria se va opune prin veto.

Anterior, Zelenski anunţase că a avut o discuţie telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru coordonarea poziţiilor.

“Contăm pe o decizie pozitivă cu privire la alocarea a 50 de miliarde de euro şi pe începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE”, afirmă el în postarea de pe Telegram.

“Europa trebuie să-şi apere în mod decisiv valorile şi unitatea. Ştiu că ne putem baza pe sprijinul doamnei preşedinte (a Comisiei) în această chestiune”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Orban a fost liderul european care a criticat cel mai deschis Ucraina şi a cerut încetarea ajutorului militar acordat Kievului. Premierul ungar s-a pronunţat în favoarea negocierilor cu Rusia încă de la începutul conflictului şi este singurul lider european important care a refuzat până acum să se întâlnească cu Zelenski.

În afară de Ucrainei, summitul UE din această săptămână va decide şi asupra perspectivelor de aderare ale Republicii Moldova, Georgiei si Bosniei-Herţegovina.

Preşedintele Ucrainei urma să sosească luni la Washington pentru discuţii marţi cu preşedintele american Joe Biden şi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Mike Johnson, despre războiul în desfăşurare în Ucraina şi “importanţa vitală” a continuării ajutorului american pentru Kiev, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. După ’56, Ungaria a suferit o lungă și aspră ocupație sovietică și arată asta, din nefericire, prin comportamentul politic contemporan. Se vede că le-a prins frica sovieticilor, pentru că Rusia sovietică a invadat Ucraina, Rusia lui Petru cel Mare a fost ștearsă de pe fața pământului și din istorie de revoluția bolșevică.

Leave a Reply