În urmă cu 25 de ani, la 20 mai 1990 erau organizate primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după Revoluția din decembrie 1989.
Fiecare dintre noi a trait acele momente cu maxima intensitate. Eram student la Timisoara. Am umplut caminul 7 din Complexul Studentesc de afise cu Partidul National Liberal si Radu Campeanu. 90 la suta din studenti erau simpatizanti liberali. In timpul campaniei fusesem vizitati de liderul PNL, impreuna cu un personaj inalt, bine imbracat si cu ten masliniu. Aveam sa aflu ceva mai tarziu detalii interesante despre Dinu Patriciu…
Pentru funcția de președinte, in finala au intrat :
Ion Iliescu – Frontul Salvarii Nationale
Radu Campeanu – Partidul National Liberal
Ion Ratiu – Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat
Numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne, la 20 mai 1990, a fost de 14.826.616 din totalul de 17.200.722 înscriși pe liste, adică 86,19% din electorat.
Procesul de votare a început la ora 6 dimineața și s-a încheiat la ora 23.00. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 14.378.693, iar 447.923 (3,02%) au fost declarate nule.
Pentru candidatul FSN, Ion Iliescu, au fost exprimate 12.232.498 voturi, ceea ce a reprezentat 85,07%. Pentru Radu Câmpeanu, candidatul PNL, au votat 1.529.188 alegători, respectiv 10,64%, iar pentru Ion Rațiu, candidatul PNȚCD, au votat 617.007 alegători (4,29% din electorat).
Iata statistica partidelor, potrivit Agerpres :
La Senat, Frontul Salvării Naționale (FSN) a obținut 67,02% din numărul total al voturilor valabil exprimate și 91 de mandate; UDMR — 7,20% și 12 mandate; Partidul Național Liberal (PNL) — 7,06% și zece mandate; Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) — 2,50% și un mandat; Mișcarea Ecologistă din România (MER) — 2,45% și un mandat; AUR — Partidul de Uniune Națională a Românilor din Transilvania și Partidul Republican — 2,15% și două mandate; Partidul Ecologist Român (PER) — 1,38% și un mandat; un mandat a fost ocupat de un independent (Antonie Iorgovan).
La Adunarea Deputaților, FSN a obținut 66,31% din voturile valabil exprimate și 263 de mandate; UDMR — 7,23% și 29 de mandate; PNL — 6,41% și 29 de mandate; MER — 2,62% și 12 mandate; PNȚCD — 2,56% și 12 mandate; AUR — Partidul de Uniune Națională a Românilor și Partidul Republican — 2,12% și nouă mandate; Partidul Democrat Agrar din România (PDAR) — 1,83% și nouă mandate; PER — 1,69% și opt mandate; Partidul Socialist Democratic Român — 1,05% și cinci mandate; Partidul Social Democrat Român — 0,53% și două mandate; Gruparea Democratică de Centru — 0,48% și două mandate; Partidul Democrat al Muncii — 0,38% și un mandat; Partidul Lider-Schimbist — 0,34% și un mandat; Partidul Reconstrucției Naționale din România — 0,32% și un mandat; Partidul Tineretului Liber Democrat din România — 0,32% și un mandat; Uniunea Liberală “Brătianu” — 0,27% și un mandat.
Dupa alegeri, unul din cele mai grave atentate la adresa democratiei a fost organizarea unei mineriade impotriva manifestantilor din Piata Universitatii. Figurile sinistre care au organizat deplasarea minerilor la Bucuresti si actiunile violente ale acestora aveau o pregatire sovietica si s-au inspirat din ideologia si doctrina bolsevica, cu revolutionari vs contrarevolutionari si ciocniri de strada intre acestia.
Ruptura politico-sociala declansata prin mineriada din Iunie 1990 a ramas si dupa 25 de ani cea mai adanca falie a societatii romanesti, care se manifesta si astazi prin confruntarea stanga-dreapta si toate cliseele ce decurg de aici.
25 de ani de la primele alegeri”libere” cu predestinat preşedinte.
Cu ce ne-am ales după 25 de ani de democraţie prost implementată? De 25 de ani de zile suntem un popor doar pentru încercări=cobai pentru orice ”reformă” cînd e vorba de afaceri fie şi anihilarea drepturilor, vezi cazul pe care l-aţi prezentat cu hotărîri definitive şi nu are dreptul, mai sunt destule cazuri: unul e în Galaţi dar nu a ajuns pe micile ecrane, este dat cu amănunte în presa gălăţeană. Vezi ”maeştrii” pe securitate care dau lecţii marilor puteri.
Romania este un laborator experimental iar noi, romanii suntem niste bieti cobai care traiesc cu iluzia ca isi pot alege laborantul. De 25 de ani supravietuim doar. Inca nu au hotarat laborantii sa ne euthanasieze.
Asa este, scurt si la obiect.
Ce personalitati, ce dezbateri de idei am vazut la tv in acele zile. Intram intr-o noua era plini de sperante.
In privinta mineriadei si a “Pietii Universitatii” am mari dubii si semne de intrebare. Cineva a fortat nota si s-a vrut ca tot ceea ce se infaptuise in zilele de dupa 22 dec ’89 sa se umple de noroi.
Inca odata accentuez, “Piata Universitatii” si venirea minerilor si tot ce a urmat raman lucruri tulburi. Grav este ca-n acele zile au fost multi nenorociti pe viata. Unul dintre cei care a orchestrat venirea minerilor a fost si Presedinte al Romaniei in acesti ultimi 10 ani, celalalt e istorie.
Nu cred ca ruptura mai dainuie si azi. Dainuie o anume incrancenare intre oameni alimentata cu succes de politicienii zilelor noastre si din muluulta prostie. Asa zisa stanga si dreapta din politica noastra este o facatura, totul pana la urma se rezuma la o gramada de smenari cu gulere albe, transpartinici si golani notorii dornici sa fure si fata de pe masa, daca nu masa cu totul.
“In tara asta trebuie schimbata pana si matura”.