“Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existentei Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’ “, spune Majestatea Sa Regele Mihai intr-un mesaj adresat romanilor.
Potrivit acestuia, a avea legi bune reprezintă un “lucru însemnat” însă fundamental este ca oamenii să creadă în acestea.
Majestatea Sa spune că legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, “din păcate”, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă.
“Sunt sigur că tânăra generație va ști să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică și instituțiile Statului. Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui. Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început !”, subliniază Regele Mihai, citat de Agerpres.
Ați văzut ce spune principesa? Monarhia stă la pândă acum precum PDL-ul. Se gândește că poate…poate…
Toti stau la panda sa acceada la os. Osul Romaniei este inca unul de ros, pesemne, influentele sunt uriase. A fost si va ramane, asa cum mentalitatile nu se vor schimba de la o zi la alta asa cum clameaza “strada”. Am trait si-am vazut multe, minuni nu se pot face azi in Romania. Saraca Romanie este sub asediu. Se pot face doar manipulari grosolane, tradari rasunatoare, sclavie pe paine, productie si munca mai pe seara.
Cei care stiu ca citeasca inteleg foarte bine aceste randuri.
Toti pescuitorii in ape tulburi baga vrajeala pe directia celor tineri,pe categoria de oameni cea mai naiva a unei societati,pe cei care sunt cei mai usor de manipulat si care, in naivitatea lor specifica varstei prin care a trecut si trece oricare om, se cred tocmai ei cei mai inteligenti.Si tot asa ,de 25 de ani,si apoi cand trece vremea si intra in problemele si responsabilitatile maturitatii,tot ei se smiorcaie ca de 25 de ani tot naspa este viata.Lumea a uitat cum erau manipulati si scosi in strada tinerii si faceau presiuni cu lozinci de genul jos neocomunismul,jos fabrici si uzine,fiare vechi,privatizare pe un leu,terapie de soc,jos IAS-urile,presiuni in interesul rechinilor din spatele lor si care au dus la distrugerea capacitatilor economice dupa care se smiorcaie acum,au dus la intrarea in genunchi in Ue si NATO SI LA VENITURILE MICI DE CARE SE PLANG ACUM.
Un mesaj extrem de inaltator adresat tinerei generatii.
Indeamna la respect mutual care astazi este 0.
Traiasca Monarhia!!!!
O postare faina.. Domnule Radu Tudor.. De cand postez comentarii nu v-am dat sfaturi, nu v-am rugat nimic. Astazi voi face o exceptie. VA ROG dun suflet da-ti-le spam celor care vor posta comentarii idioate legate de Casa Regala. Multumesc
Mihai spune, in ultima vreme, cam multe lucruri trasnite. Printre cele mai trasnite e si acela ca tinerii ar avea “o Romanie a lor”. Dumnezeule mare, ce ne spune acest om? Ca traim in Romanii paralele? Ca fiecare cu Romania lui (sau … a ma-sii, eventual)?
“Timpul Romaniei voastre a inceput!” A cui, a voastre? A celor de 22 de ani? (Ca a celor de 94 de ani se subintelege ca da …)
Dar a celor de 32? Sau 42? Sau 52? Timpul Romaniei noastre ce-a patit?
Cu o asemenea viziune, ma tem ca timpul monarhiei a inceput … sa se cam termine. Ghinion!
Ramane de vazut
Bravos, Misule,atita intelegi tu din democratie? Pumnul in gura?
Adica mucles, daca nu zici ce trebuie!
Huuuuooooo, comunistule!
Foarte bun mesajul.Ca de fiecare data limpede scurt de la suflet la suflet.E altceva fata de limbajul multora dintre politicieni care folosesc termeni pur diplomatici lasand mereu senzatia amara ca in final doar pacalesc.Poate e doar o parere personala.
“Prin unica ei raportare la natiune,Coroana ramane fantana mandriei,a increderii s ia iubirii.Ea ocroteste si intruchipiaza fiinta nationala.”
Dar are oare generatia tanara care din pacate si-a format parerea despre istoria nationala mai mult de pe Facebook decat din sistemul national de educatie va intelege mesajul:” Timpul Romaniei voastre a inceput”? O generatie care cere “demisia” Patriarhului BO Romane in strada nu intelege sigur ce reprezinta mottoul Nihil Sine Deo. Mi-as dori din tot sufletul sa am increderea Maiestatii Sale dar imi pare rau nu o am.
Nihil Sine Deo, nu sine daniel!
Persoana care nu intelege esti chiar tu! Cine cere demisia patriarhului nu cere demisia lui Dumnezeu, asa cum prost ai inteles tu! Faptul ca eu n-am incredere in preoti e bazat pe argumente, si n-are legatura cu increderea mea in Dumnezeu.
Nici măcar nu mă mai obosesc! 🙂
ok, devenim monarhie. Misto ideea.
si dupa principesa ce urmeaza?
Ca Nicolae e cam dus, o sora de-a ei e in pirnae, altele n-au calcat pe aici de secolul trecut… bagam vreun nepot de-al lui Duda, vreun coleg de scoala?
Asta, asa, practic vorbind….
Asta le tot spun unor amici monarhisti: Monarhie? Bine, dar cu cine?
La urma urmei, chiar as fi de acord sa avem un rege. Dar cu o conditie: sa se scoata postul la concurs!!
Regele Mihai are 5 copii si multi nepoti. Cum cu cine? Carol I nu a avut copii ci l-a avut ca nepot pe Ferdinand devenit ulterior Rege.
Monarhia constitutionala e intotdeauna garant de echilibru, de-asta nici nu “piere” in tarile pe unde mai e in functiune. Guvernele vin si pleaca, parlamentarii care le sustin, la fel, dar ramane “ancora”, simbolul la care toata natiunea se raporteaza. Pe deasupra, in cazul Romaniei, republica a fost instaurata fara sa se fi desfiintat mai intai forma anterioara de guvernamant, in speta, monarhia. Si lucrurile merg intotdeauna prost cand sunt neterminate. Canada sta pe aceeasi fundatie neclara: seful statului e coroana britanica dar majoritatea populatiei, care nu provine din imigratia recenta (noii cetateni trebuie sa jure credinta reginei Elisabeta II, urmasilor si tuturor succesorilor legitimi ceea ce nativii nu fac) habar n-are de organizarea statala in care traieste, de unde si esecul repetat al miscarii de independenta din Quebec-oamenii nu stiu, efectiv, de cine vor sa se desparta si cred ca e vorba de …Canada engleza/restul de 9 provincii. Deci, la fiecare revolta a tinerilor, greva a sindicatelor, rebeliune a autohtonilor etc, la care se pune problema “nu mai vrem cu coruptii de la Ottawa (guvernul federal)” si implicit, vrem sa ne conducem singuri, nu apare nici o solutie concreta. Cad guvernele mai repede sau mai incet si gata, avem alegeri precipitate de te si plictisesti sa mai mergi la urna si ramane ca-n tren.
Revenind la tara mama: pana nu se face un referendum care sa transeze dilema republica sau monarhie, nu se poate “schimba” mare lucru. Fiindca nu se stie cine reprezinta natiunea, dincolo de reprezentantii alesi care dezamagesc, dar nu pleaca de la putere usor (prin revolutii) exact ca si cum ar fi “unsi” ai lui Dzeu. Iar regele Mihai e o personalitate si-un om de mare curaj pe deasupra care n-ar ezita, de pilda, sa iasa in multime sa-i cerceteze pulsul si nici n-ar face temenele la marii aliati daca propunerile acestora ar fi nepotrivite, sau daunatoare, de-a dreptul, pentru tara Sa. iata, chiar asta e diferenta dintre forma actuala si cea monarhica: presedintele ales vorbeste de guvernul “sau”, regele de tara “sa” care e si a “noastra”. Dar asta e “retorica”, se va spune. Si nimeni, nici un partid nu va avea curajul sa sustina ideea de referendum asa ca, la revedere si la anticipate trecand prin tehno- si merito-cratiile de rigoare.
Cristina, nu este adevarat. Monarhia, inclusiv la noi, a avut derapaje absolut incredibile, mergind pina la dictatura (desfiintarea partidelor, inlocuirea Constitutiei cu una scrisa intr-o saptamina, ad-hoc etc etc)
Istoria e plina de monarhi care au facut cele mai mari nelegiuiri, sfirsind prin a-si tiri tara in razboaie nedrepte si nesabuite. Hai sa vedem si ceea ce nu ne place. Au existat monarhii in regimuri fasciste, total nedemocratice.
Da, monarhia garanteaza pina intr-o zi, cind, ce sa vezi, nu mai garanteaza.
Singurul garant adevarat e o societate evoluata, CIVILIZATA, asezata pe baze democratice.
Asa e. Exista tari care sint si vor ramine vesnic monarhii, fiindca monarhia e ceva simbolic, decorativ, fara un rol practic in societate. Si e limpede ca daca, prin cine stie ce intimplare, monarhia ar disparea in tarile respective, absolut nimic nu ar merge acolo ALTFEL.
@augustin,. Acele derapaje s-au facut cand tara era in razboi, nu pe timp de pace. Apoi nu compara situatia de acum 80 de ani cu cea de azi. Ca monarhia e ceva decorativ nu conteaza, e important ca isi face treaba bine si tarile o duc bine: norvegia, suedia, danemarca, olanda, belgia etc…Deocamdata din 1948 suntem o republica bananiera. Eu as vota si acum monarhia decat acesti securisti ce ne conduc…
Cris, dictatura carlista nu s-a produs in timp de razboi. 1) La 10 februarie 1938 in Romania nu era niciun razboi. Poate in Somalia, ceva… Mai degraba, dictatura regala a esuat din cauza izbucnirii razboiului (si a anexarii Basarabiei)
2) norvegia, suedia, danemarca, olanda, belgia si multe altele o duc la fel de bine si cu monarhie, si fara.
3) Vrei monarhie? Foarte bine, dar … cu cine? Da-mi un nume, daca esti in stare!
Carol al II-lea si-a pierdut coroana la putin timp dupa ce si-a pierdut capul dupa Zizi Lambrino. Democratia a functionat si l-a determinat sa abdice. Nu a revenit la putere prin vreo lovitura de stat, ci invitat de marii politicieni ai vremii. Asta nu il face mai putin vinovat de uzurparea tronului. De ce la noi monarhia s-a manifestat asa de original? De ce, dupa atata suferinta, cerem razbunare si nu iertare? De ce ne casapim unii pe altii in trafic? De ce nu suntem bravi, ci isterici? De ce confundam libertatea cu bunul plac?
Nu stiu…
Fiecare cu părerea lui. Da?
Timpul tinerilor şi a înoirii mentalităţii dar şi a clase politice a fost în 1989, imediat după comunişti. Ce s-a întîmplat, mă refer strict la cei care au avut funcţii pe oriunde dar şi la cei care au avut de toate în acea perioadă. Şi au avut din plin, tot, da şi amănunte reale dar deranjante. Comuniştii pur sînge au mers mai departe, distrugînd speranţa tinerilor pentru un viitor mai bun. Vedeţi că şi la ora actuală se continuă în forţă aceeaşi temă dar puţin învelită în manipulare şi minciună.Au construit toată legislaţia ca numai securiştii şi fostele repere comuniste să aibă drepturi mult mai mari decît cei care au dreptul. Nici acum nu e tîrziu pentru schimbare, deşi e dezamăgire totală pentru tineret, problema e că nu se lasă plecaţi cotoii din funcţii sau de pe listele impuse la vot : aşa da democraţie ! 🙂 Oare cîtă minte îşi trebuie să te gîndeşti la limita văzută pe micile ecrane ca să fii deacord cu monarhia ? Nu am nimic împotrivă dar trebuie să ne gîndim pe termen lung practic ! Nimeni nu se gîndeşte la mult mai mare diferenţa între săraci şi bogaţi şi nici la ‘’a putea înlocui forma de guvernare din monarhie în altceva’’! Poate cei care au participat la sondaje nu au fost bine informaţi. Puteţi intra pe site-uri din Marea Britanie sau japonia pentru informaţii necesare ca să nu mai fiţi consideraţi penibili(cu scuzele de rigoare) !
Unde să mai aibă loc tineretul care vrea să-şi arate adevărata putere dacă nu e loc din cauza ‘’baracudelor’’ comuniste pur sînge ? Spiritul comunist în care minciuna şi turnătoria prin false declaraţii continuă de parcă s-au născut şi înfăşuraţi în faşa minciunilor şi scandalurilor permanent!
pacat ca Iliescu l-a intros pe rege de doua ori de pe aeroport
Din bun-simt ii urez Majestatii Sale La multi ani si multa sanatate! Mesajul trebuia sa fie altul: timpul monarhiei a trecut, e vremea democratiei! Primul ministru care tocmai a demisionat era foarte tanar. Era chiar diferit de clasa politica pe care o hulesc acum protestatarii. Nu mai au rabdare pana la alegeri? Oricum nu merg ei la vot! Daca nu vor democratie sa plece unde or vedea cu ochiii! Tinerii sunt manipulati si in general manipulabili. Eu nu cred ca e o coincidenta faptul ca Ion Iliescu a fost chemat la parchet sa dea socoteala pt. mineriada din ’92! Se numeste descurajarea fortei de reactie. Nu ii mai deranjeaza nimeni pe galagiosi! E un “suflu nou”…De unde atata noutate, nu stiu! E strigatul unor tineri dezamagiti de viata lor infecta, plana, fara onoare, fara nimic incitant. Eroi nu mai pot fi! Eroii au murit pentru ca ei sa poata sa strige pe strada de nebuni. Le va trece curand nebuneala. Doar daca nu sunt “tratati” de “psihiatrii” de la butoane si infiltratii marilor interese!
De povesti cu “suflu nou” si “schimbare” am tot avut parte toti de 25 de ani incoace,in 1996,2004,2008 si cand am avut parte cu adevarat de o schimbare in 2012, toti mafiotii au sarit sa distruga un adevarat suflu nou care au adus rezultate concrete,clare si benefice pentru toata lumea,nu la nivelul dorintelor,( in general nimic nu atinge nivelul dorintelor) dar era un inceput satisfacator si se vede inca in societate,peste tot.Iar acum iar sar mafiotii cu vrajeala schimbarii si a suflului nou, dar nimeni inca nu a invatat ca lozincile si discursurile nu tin de foame.Dupa revolutie “istoricii” au venit sa confiste Revolutia cu suflu lor “nou” mirosind a molii postbelice(ceea ce nu s-a mai intamplat prin alte tari foste comuniste) un suflu plin si de multa religiozitate si gudurare pe langa cele bisericesti.Acum,tot ei ,manipuland iar tinerii, vin cu alt suflu nou in care ataca si Biserica.PAI CUM VINE ASTA?
pe hoitul democratiei in formare a romaniei incep sa apara cei care vor sa se infrupte. cata deosebire intre unul care vrea sa dea dezinteresat si unul care se tot infrupta din bunurile acestei tari( gargara aia cu mostenirea regelui se pare ca nu stiu sa faca deosebirea intre averea regelui si cea a casei regale dar si modul in care au fost realixzate), adica intre un artist care da din suflet , andre rieu si unul care vrea sa “bage mana”. nu cred ca acest text a fost conceput de fostul rege al romaniei, ci de vreo hiena din anturaj dornica sa puna mana pe ceva avere. de fapt la varsta si sanatatea lui, fostul rege ar trebui sa se odihneasca langa consoarta lui si sa lase “grija” fata de tara pe seama celor alesi de populatie. cat despre fiisa, margareta, vad ca este “disponibila” sa ajunga regina romaniei???!! incredibil ce le trece ghienelor astea prin minte, cum vor sa profite calcand pe cadavrele tinerilor morti la colectiv. asa cum alta hiena si9 “partidul lui” abia asteapta sa puna mana pe putere dar nu prin propriile forte ( au demonstrat cat de neputinciosi de de nepregatiti sunt basisto-penelistii johanisti) ci cu ajutorul oricui se inscrie gen dna, feisbucistii rasi pe creier ( asa zisul program al strazii arata cat de prosti sunt, ca nu au habar de legile acestei tari, de economia tarii si putem continua ) si sa nu uitam de mass media ai carei reprezentanti nu se deosebesc de feisbucistii trepanati dar visand si ei la “revolutie”
Care “democratie in formare”? Poate,mai degraba,al brumei de democratie care se incearca lichidata de tot si plantarea unei dictaturi asemanatoare dictaturii regale a lui Carol 2 si al “Statului” legionar.
cum care? aia la care ne tot scremem din 90 sa o implementam, vai de capul nostru. cum incercam sa scoatem capul din rahat, cum ne indreptam cat de cat economic si social, iata ca vine “strada” spijinita de mintile reduse ale unor reprezentanti mass media sa mai dea de o revolutie, sa ne baga iar in rahat. parca sunt platiti unii pupincuristii din mass media si nu numai sa ne faca rau in numele “nobilelor” idealuri ale democratiei si dreptului la cuvant. oare de cand 25 – 50 de mii de oameni, oricare ar fi ei, reprezinta poporul? dar aia care au votat ce sunt? neica nimeni?
Mihai spune, in ultima vreme, cam multe lucruri trasnite. Printre cele mai trasnite e si acela ca tinerii ar avea “o Romanie a lor”. Dumnezeule mare, ce ne spune acest om? Ca traim in Romanii paralele? Ca fiecare cu Romania lui (sau … a ma-sii, eventual)?
“Timpul Romaniei voastre a inceput!” A cui, a voastre? A celor de 22 de ani? (Ca a celor de 94 de ani se subintelege ca da …)
Dar a celor de 32? Sau 42? Sau 52? Timpul Romaniei noastre ce-a patit?
Cu o asemenea viziune, ma tem ca timpul monarhiei a inceput … sa se cam termine. Ghinion!
Exista o fraza cheie in mesajul de bun simt adresat de Regele Mihai :
«Bunul mers al instituţiilor Statului este condiţia libertăţii şi statorniciei noastre. Instituţiile nu pot funcţiona fără respectul legii, fără competenţă şi fără etică».
Imi aduc aminte de primele cuvinte ale Regelui Mihai cind a pasit prima oara in tara dupa 1989, intrebat ce a gasit schimbat : « A disparut spiritul nobil»! Iar acest cuvint spirit nobil are atitea semnificatii : cinste, morala, onoare, respect fata de legi, respect fata de cetateni si semeni dar si obligatiile pe care le are fiecare cetatean de a respecta institutiile statului si bunul mers al societatii. Deci pasi mici, realizari mici la fiecare nivel care pot construi o societate durabila si bogata.
Deci tarele societatii romanesti nu au aparut subit in cei 26 de ani post-decembristi, ci trebuie sa le cautam si in cei 50 de ani de comunism cind se purta la fel de bine lasitatea, oportunismul, minciuna, ipocrizia, incompetenta, ce sa mai spunem de onoare si etica…Sau poate trebuie sa le cautam de la fanarioti incoace … sau sa ne lamentam la infinit cu spiritul nostru balcanic.
Societatea romaneasca, atit cea politica cit si civila, prin disparitia «spiritului nobil» nu mai stie sa raspunda adecvat la o criza de proportii, la o catastrofa sociala sau naturala. Chiar si Biserica, care acum citva timp era in topul increderii romanilor, a raspuns total inadecvat catastrofei de la Clubul Colectiv prin tacere, lasitate, acuze adresate jurnalistilor… Biserica nu a stiut sa se adapteze timpurilor moderne si sa se adreseze tinerilor prin mesaje clare. A raspuns, ca sa-l citez pe Mircea Badea, «veniti la Biserica sau daca nu va ia mama dracului…»
Sigur, mesajul de bun simt al Regelui Mihai, are limitele lui…Dar sa invatam totusi de la Mihai I al Romaniei ce inseamna spiritul nobil… poate ca astfel vom deveni mai buni si mai respectuosi fata de semenii nostri…
Păgânii, care muncesc asiduu și tenace, de doua sute de ani, sa ne fure istoria de sub noi, nu se lasă. Fac front comun, indiferent de simpatiile politice declarate, împotriva Majestății Sale. Desigur, secăturile accepta greu un om cu o asemenea statura morală. Declarații de genul “vremea monarhiei a trecut, acum e vremea democrației” sunt impardonabile, dacă nu cumva sunt emise după vreo lobotomie. Am mai spus-o, peste doi ani împlinim șaptezeci de ani de impostură politică, șaptezeci de ani în care am fost conduși de uzurpatori. Între comunism și monarhie, struțocămila semi-prezidențială actuală e un catâr troian sortit eșecului. Din păcate, eșecurilor noastre, de 25 de ani încoace!
Daca tii atit la istoria noastra, atunci mai pune mina pe carte. O sa afli ca drumul monarhiei in Romania s-a sfirsit printr-o lovitura de stat, DAR TOT ASA A INCEPUT!! CUM AR SPUNE NEAMTUL, “EASY COME, EASY GO!”
Intre “abdicarea” lui Cuza si “abdicarea” lui Mihai nu e nicio diferenta.
E drept, dupa inlaturarea lui Cuza s-a organizat o mascarada de plebiscit, chipurile pentru a se vedea cit de populara e ideea de monarhie. Rezultatul a fost atit de bun, incit mai prost nici nu se putea!!! 99,8% au fost (??????) in favoarea monarhiei. Timpitii, nici macar nu stiau sa fure!
Asadar, monarhia la noi a stat tot timpul sub povara “pacatului originar”: inlaturarea prin forta a unui domn iubit de popor!
Regimul lui Cuza devenise unul extrem de corupt, ne-o spune chiar Iorga, dar nu doar el. Tot ceva cu o duduie fără nicio treabă, amestecată prin trebile țării.
Din fericire, istoria nu e scrisă de semidocți.