Conferinţa ţărilor donatoare, care a avut loc joi la Londra în vederea ajutorării sirienilor, a înregistrat promisiuni şi donaţii în valoare totală de peste zece miliarde de dolari (9,9 miliarde de euro), a anunţat premierul britanic David Cameron, relatează Reuters în pagina electronică citat de Mediafax.
Fonduri în valoare de şase miliarde de dolari (5,4 miliarde de euro) au fost promise pentru anul 2016, iar alte cinci la orizonatul lui 2020, a precizat el. Niciodată nu s-a strâns o asemenea sumă într-o singură zi şi pentru o singură cauză, şi-a exprimat mulţumirea Ban Ki-moon, secretarul general al ONU.
ONU a lansat un apel la strângerea a 7,73 miliarde de dolari (6,9 miliarde de euro) în vederea acoperirii nevoilor celor mai urgente, numai în cursul acestui an, ale celor şase milioane de persoane deplasate şi patru milioane de refugiaţi. Ţările din regiune cer, în plus, alte 1,2 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro).
Ilustrând gravitatea situaţiei, premierul turc, a cărui ţară găzduieşte 2,5 milioane de sirieni, a anunţat începutul unui nou exod – provocat de intensificarea bombardamentelor la Alep, în nordul Siriei.
“Aproximativ 60.000-70.000 de persoane din tabere de la nord de Alep se îndreaptă către Turcia”, a declarat Ahmet Davutoglu, adăugând că 300.000 de locuitori din oraş sunt pregătite să le urmeze.
Indiferent de costul acestei decizii, porţile Turciei le vor rămâne deschise, a promis el ulterior, acuzând armata siriană şi aviaţia rusă că urmăresc să înfometeze oraşul.
Potrivit unei surse militare siriene, Alepo – ţinta unei ample ofensive lansate la începutul săptămânii de către forţe guvernamentale susţinute de aviaţia rusă – ar putea să fie repede încercuit. Oraşul este împărţit de ani de zile între loialişti şi insurgenţi.
“Văzând durerea şi suferinţa pe care le trădează privirile poporului meu, pot să vă spun că ne-am atins limita”, a avertizat la rândul său regele Abdallah al Iordaniei, a cărui ţară găzduieşte, de asemenea, numeroşi refugiaţi sirieni, la fel ca Libanul.
Situaţia refugiaţilor este catastrofală, dar cea a oraşelor asediate – în care se moare adesea de foame – este şi mai rea, au subliniat mai mulţi vorbitori, inclusiv secretarul de Stat american.
“Faptul că oameni au ajuns să mănânce iarbă şi frunze, să ucidă animale rătăcite pentru a supravieţui ar trebui să afecteze conştiinţa tuturor popoarelor civilizate şi să ne amintească faptul că avem cu toţii obligaţia de a îndrepta această situaţie”, a subliniat John Kerry.
Marea Britanie, Norvegia şi Germania, ţările organizatoare ale Conferinţei, au promis 1,76 miliarde de dolari (1,57 miliarde de euro), 1,17 miliarde de dolari (1.04 miliarde de euro) şi, respectiv 2,57 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) pe o perioadă de trei ani. Contribuţia Statelor Unite se va ridica la 890 de milioane de dolari în exerciţiul bugetar în curs, a anunţat Washingtonul.
Uniunea Europeană, care doreşte să oprească afluxul de refugiaţi, va debloca încă din acest an trei miliarde de euro (3,36 miliarde de dolari) în vederea ajutorării ţărilor vecine Siriei, primele care-i primesc pe sirieni, a promis Donald Tusk, preşedintele Uniunii.