“UNJR sublinieaza faptul ca propunerea Ministrului Justitiei privind reinvestirea doamnei Laura Codruta Kovesi in aceasta functie a fost facuta fara a se urma o procedura clara, deschisa si predefinita, asa cum a cerut nu doar sistemul judiciar, ci si Comisia Europeana in ultimele rapoarte MCV”, se arata in scrisoare.
Raportul MCV pe 2015 mentioneaza ca “in 2016 vor avea loc o serie de numiri in posturi-cheie si atat procesul, cat si rezultatele vor constitui un test important pentru capacitatea sistemului judiciar de a mentine procesul de reforma intr-o perioada de schimbari”.
“Posturile de presedinte al Curtii Supreme de Casatie si Justitie, de procuror general si de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sunt toate posturi care necesita proceduri clare, deschise si predefinite”, se mai arata in raportul MCV.
De asemenea, pe data de 29 februarie 2016, Comisarul European Vera Jourova, intrebata despre aceasta numire, a spus: “Cred ca aceasta este decizia ministrului Justitiei si nu as vrea sa mi-o asum. Pentru mine, daca este permisa de actualele reguli, daca regulile sunt transparente si binecunoscute de public, poate fi facut asa.”
Mai mult, inclusiv Ministrul Justitiei Raluca Pruna, intrebata despre numirea sau reinvestirea urmatorului procurur-sef DNA, a spus pe data de 22 decembrie 2015 ca va face o procedura transparenta.
“Eu inteleg din motive de transparenta sa fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanta, astfel incat sa fiu impacata cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului si, finalmente, pe masa presedintelui. Nu voi face o procedura complicata, pentru ca la aceste functii de conducere in parchete nu vorbim de concursuri. Am obligatia morala, si am sa fac asta, sa merg personal in tara, la curtile de apel si la parchetele de pe langa curtea de apel sa-i incurajez pe cei integri si foarte buni sa-si depuna candidatura”, a spus aceasta.
“Este neclar ce a facut-o pe Ministrul Justitiei Raluca Pruna sa isi incalce propriile afirmatii si recomandarile Comisiei Europene, insa acest fapt a creat aparenta unei intelegeri politice, prin care rolul CSM in aceasta procedura devine practic lipsit de relevanta. Aceasta aparenta este intarita si de faptul ca Ministrul Pruna a afirmat ca deja Presedintele Iohannis este de acord cu numirea, desi doamna Laura Codruta Kovesi inca nu a primit avizul CSM”, afirma judecatorii.
Procurorii sunt magistrati si parte a autoritatii judecatoresti, autoritate care e condusa de lege, reguli, proceduri si guvernata de transparenta. Independenta procurorilor, la fel ca cea a judecatorilor, are si o latura de aparenta: nu e sufient sa spui ca magistrat ca esti independent, trebuie sa se si vada ca esti independent, se afirma in scrisoare.
“Exact aceasta aparenta de independenta este pusa la indoiala in acest caz, cand pentru o singura persoana din conducerea parchetelor, Ministrul Justitiei Raluca Pruna a decis sa faca exceptie de la practica anterioara si recomandarile Comisiei Europene, propunandu-o pe doamna Laura Codruta Kovesi pentru un nou mandat la conducerea DNA fara «proceduri clare, deschise si predefinite»”, argumenteaza judecatorii.
Judectorii au aratat ca mai exista si alti procurori sefi, chiar in DNA, al caror mandat expira in curand. “In acest context nu se justifica de ce procedura inedita aleasa de Ministerul Justitiei este dedicata unei singure persoane, cu atat mai mult cu cat rezultatele unei institutii au in spate eforturile intregii echipe de conducere.”
“In situatia in care exista mai multe persoane in situatii identice, o astfel de exceptie, privind o anumita persoana, nedublata de o motivare transparenta, obiectiva si rezonabila a acestei alegeri, constituie nu doar un tratament discriminatoriu, dar pune din nou sub semnul intrebarii si sub auspicii politice numirea procurorului sef DNA, fapt ce contravine in mod evident recomandarilor din MCV, asumate ca atare de Romania”, au spus judecatorii.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a militat de fiecare data pentru excluderea oricarei intelegeri politice in numirea in functii de conducere la varful parchetelor, solicitand in mod constant ca aceste numiri sa fie consecinta unui proces transparent, obiectiv si care sa asigure egalitate de sanse tuturor candidatilor.
“UNJR isi asuma in continuare acelasi demers pentru apararea unor valori fundamentale pentru bunul mers al justitiei, indiferent de persoanele implicate in acest proces”, spun judecatorii.
“Crearea de exceptii de la reguli si proceduri, indiferent de persoana implicata, creaza un precedent periculos si vulnerabilizeaza, in cazul de fata, atat DNA-ul cat si persoana care doreste sa-l conduca”, se mai afirma in scrisoare.
Judecatorii si-au incheiat scrisoarea, reiterand solicitarea adresata CSM pentru a amana interviul doamnei Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef DNA “pana cand procedura de selectie urmata de Ministrul Justitiei nu va fi facuta publica, asa cum a solicitat si Comisia Europeana prin rapoartele MCV”.