10 mai 1866 – 10 mai 2016.
O uriasa sarbatoare pentru Romania moderna.
Marcata cum se cuvine de acei romani cu bun simt, cultura generala si respect fata de identitatea nationala a Romaniei.
Insuficient promovata de multe autoritati centrale si locale, ignorata de acei politicieni lipsiti de respect pentru creatorii Romaniei moderne. 10 mai este “sărbătoare națională, potrivit legii nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015”. Simte cineva vreo sarbatoare la un hotar atat de frumos si important – 150 de ani?!
10 mai ar fi trebuit marcata ca o zi nationala : cu festivitati, cu lectii in scoli si licee tinute de marii istorici, cu pelerinaj la mormantul regilor Romaniei, cu discursuri si mesaje oficiale ale Parlamentului, Guvernului si Presedintelui. Nimic din toate astea. Si marcam azi 150 de ani de Romanie moderna.
Dupa 1866 s-au implinit toate marile idealuri nationale : independenta, Romania mare, avantul economic, valorile europene in viata romaneasca. Totul s-a oprit abrupt odata cu instalarea ciumei rosii comuniste in 1947. Firul democratiei a fost reluat cu greu in 1989.
Aceasta uriasa piatra de hotar a Romaniei moderne – 150 de ani de la inscaunarea ca domnitor a lui Carol I – trece azi peste noi ca un val mic spart de malul indiferentei noastre. Comunismul ne-a distrus mentalitatea, reperele morale, ancorele de statalitate si europenism. Si dupa 26 de ani avem inca urmele acestor traume.
Pe 10 mai 1866, acum 150 de ani, un principe strain era adus in Romania ca un salvator al natiei. A avut cea mai lunga domnie din istoria noastra : 48 de ani. A devenit un rege iubit si respectat, initiatorul unei dinastii monarhice care a implinit mari deziderate pentru natiunea romana.
Cu un principe strain, cu sprijinul unor mari puteri precum Franta, Romania a reusit sa devina un stat european respectat. N-am facut-o singuri, n-am crescut ca neam singuri, din praful drumurilor de tara, asa cum ne-au mintit comunistii. Romania a fost sprijinita masiv in diferite etape istorice de puteri straine, pe care insa politicieni romani cu scoala, demnitate si verticalitate au stiut a le tine la respect atunci cand au incercat sa-si extinda influenta mai mult decat era cazul.
Fara Franta, de exemplu, si misiunea ei militara condusa de marele general Berthelot, n-am fi avut Romania Mare la 1 decembrie 1918. Si exemplele pot continua.
Azi, retorica impotriva strainilor e destul de populara in Romania. Uneori justificat, de cele mai multe ori insa nu. Compromisul prea mare al conducatorilor romani fara coloana vertebrala e principala problema azi. Cauza tarii noastre e prea putin pledata. Marele politician roman Ionel IC Bratianu, prim ministru liberal atatia ani, era un european convins, scolit la Paris. Care a pus insa piciorul in prag cand a fost vorba de influenta exagerata a strainilor in exploatarea bogatiilor subsolului romanesc, in anii ‘ 20. “Prin noi insine” a fost o filosofie romaneasca, nu doar un dicton liberal. Strainii, mai ales europenii, nu sunt “a priori” dusmanul Romaniei si asta s-a dovedit in multe momente istorice din ultimii 150 de ani. Ei insa isi intind plapuma peste economia si politica romaneasca exact cat le permite cultura si demnitatea clasei politice autohtone.
Acum 150 de ani un principe strain, os domnesc si ofiter in Armata Germana, devenea figura providentiala a Romaniei. Nepotul sau, Regele Ferdinand, a intregit Romania. Carol al II lea a reusit mai putin, desi cultura romaneasca a marcat un reviriment solid in mandatul sau. Iar stranepotul lui Carol, Regele Mihai, ramane si azi la 94 de ani un simbol al luptei pentru supravietuirea acestui neam atat de greu incercat. N-am stiut sa oferim in 1990 sansa Regelui de a relua traditia democratica a tarii. Azi el supravietuieste batran si bolnav, departe de tara, ca un stejar uscat ce sta demn in picioare, fara sa se franga.
Acum 150 de ani, Romania devenea europeana, respectata, partenera loiala a unor cancelarii importante, iesea din izolarea fanariota si otomana ce ne-a tinut in troglod balcanic, din care au incercat insa si alti mari domnitori sa ne scoata de-a lungul istoriei : Mircea, Stefan, Mihai.
10 Mai, ziua Regalitatii, ziua demnitatii Romaniei !
O reverenta in semn de respect pentru creatorii Romaniei moderne !
==============================
Gânduri despre 10 Mai
Dinu C. Giurescu
Fiecare popor are anume zile care concentrează în ele date şi evenimente esenţiale din istoria proprie. O asemenea zi este 10 Mai.
La 10 mai 1866 – Principele Carol de Hohenzolern de Sigmaringen depunea jurământul în faţa corpurilor legiuitoare din Bucureşti ca Principe domnitor al României.
Domnitorul Carol I a fost comandantul armatei române care a luptat alături de armatele imperiale ruseşti în războiul cu Imperiul Otoman. Faptele de arme ale oştenilor români au fost reliefate de corespondenţii de presă străini aflaţi în teatrul de operaţiuni.
„…Cu o îndârjire de necrezut s-au aruncat în această vale a morţii; respinşi, zdrobiţi, decimaţi de focul omorâtor al unui inamic acoperit… neezitând nici un moment, avansând mereu… lăsând în urma lor un lung şir de morţi şi muribunzi. Au fost acte de eroism care nu se pot povesti.“ (Le Siècle şi L’Independance Belge – despre asaltul redutei Griviţa de către trupele române, la 30 aug./11 sept. 1877)
„…Mi-ar trebui mult timp ca să numesc pe toţi bravii… Armata română merită a fi pusă lângă orice altă armată a Europei şi oricine poate fi mândru de soldaţii şi ofiţerii ei, care au dat probe atât de strălucite de vitejie“ (corespondentul ziarelor Bund şi Gazette of Chicago care a însoţit în prima linie trupele române în atacul lor dat la 27 august/8 septembrie)
În urma participării la lupte Europa recunoaşte independenţa de stat a României.
*
În 1916 prin hotărârea M.S. Ferdinand I şi a Consiliului de Coroană, România declară război Austro-Ungariei pentru a împlini dezideratul unităţii naţionale.
În 1918 s-a realizat Marea Unire în jurul Coroanei României prin hotărârea reprezentanţilor românilor din Transilvania, Bucovina, Basarabia.
Hotărâri recunoscute de marile puteri.
La Alba Iulia în 1922 Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au încoronat ca suverani ai tuturor românilor.
Astfel ziua de 10 mai a devenit simbolul istoriei moderne a României de la câştigarea independenţei şi până la unirea cea mare.
Avatarurile celui de al II-lea război mondial au pus la grea încercare România întregită.
Cu înţelepciune şi curaj, având alături brava armată română, M.S. Regele Mihai I prin actul de la 23 august 1944 a reuşit să readucă hotarul de vest al României pe traseul recunoscut de marile puteri.
În acest fel unitatea realizată în 1918 a fost în mare măsură salvată.
Peste ani, 10 mai rămâne simbolul identităţii noastre naţionale. Se cuvine să ne aducem aminte de tinerii care în anii tulburi 1945-1947 se împotriveau asaltului noii ideologii comuniste sub deviza „Regele şi patria“ – pe atunci ţara se identifica cu regele său, Mihai I.
În vremuri de restrişte, 10 Mai rămâne un simbol şi o speranţă…
La mulţi ani, să ne trăiţi Majestate!
Din pacate , in zilele noastre , un german ,dupa ce a fost ales presedinte s-a dovedit a fi tatal si protectorul hotilor si sluga marilor puteri occidentale !!! El si cu mantoapa de nevasta-sa , doi parveniti neciopliti !
regalitatea nu trebuie hiperbolizata. romania nu s-a dezvoltat economic la nivelul care ar fi trebuit, taranii erau slab educati si saraciti in perioada respectiva.
au fost intr-adevar suisuri si coborasuri,dar modernizarea sub toate aspectele ei nu se putea face peste noapte.
in 48 de ani zici ca era putin timp ?
daca dupa 48 de ani de carol I si 79 de regalitate nu ai pretentii, cu guvernul asta de 6 luni de ce ii ceri autostrazi predate la cheie si ai spume la gura ?
eu zic ca habar nu ai de nimic.
Daca in perioada interbelica Romania nu mai era preponderent agrara ci industrial agrara,eu zic ca e acceptabil.Tot Casa Regala e de ”vina” ca a facut lobby diplomatic pentru intrarea noastra in NATO si UE.
PS: Mai calmeaza-te! De la guvernul asta eu nu am asteptari!
Lasa ca te “modernizai” oricum, ca doar nu s-a facut “modernizarea” cu aprobarea vreunui rege sau cu planuri cincinale regale.Iar in NATO si UE te bagau “prietenii” chiar daca nu vroiai tu,te luau cu japca. Si asa nici nu te-a intrebat cineva, prin referendum, ce vrei tu,dar ti-au lasat tie impresia ca tu te-ai rugat de ei sa te primeasca,”ruga in genunchi si-n lacrimi”.PROSTEALA.
Mult respect pentru cei care au construit ceva in Romania dea lungul vremii dar in 10 Mai imi vin in minte doar niste injuraturi pentru hotii si tradatorii care zi de zi lucreaza la distrugerea tarii si se cred mari conducatori dar de fapt nu sunt decat niste jigodii !!!
Respect Casei Regale!
bine punctat, oportun si necesar mesaj.
din pacate solitar.
nu e prea tarziu, sa luam modelul francez in materie de monarhie, tot vorbeati de inspiratia si sustinerea Frantei in construirea Romaniei. adica: desi repudiata (evident in context istorice diferite, dar la fel de sinistre sau rezultat al unor interese externe) monarhia a avut rolul ei civilizator si inegalabil.
Traiasca Regele!
Ferdinand este nepotul lui Carol, nu fiul sau 🙂
voi corecta, multumesc, am fost o eroare neintentionata
Cu siguranță rolul Regelui Carol în modernizarea României trebuie respectat și apreciat. Dar în același timp, nu cred că figura istorică a lui Carol trebuie idealizată. Desigur, putem fi tentați să-l considerăm măreț dacă îl comparăm cu alți lideri români ai secolului XX, dar cred că și în cazul lui se impune folosirea unor nuanțe care să ne ajute să privim dincolo de mit. Să nu uităm că la 41 de ani de la sosirea Principelui în țară, țărănimea se zbătea într-o mizerie perpetuată mai ales de aliații conservatori ai lui Carol, fapt care a dus la răscoală zdrobită în mod criminal din 1907. Sau de faptul că dacă Regele ar fi rămas în viață, România nu ar fi intrat niciodată în război de partea Antantei, ceea ce ar fi făcut mai mult decât improbabilă realizarea Marii Uniri.
Noroc cu Regina Maria care era englezoaica si inteligenta, dar si cea mai devotata intereselor romanilor peste care era regina, si care a inteles ca o tara a tuturor romanilor se poate obtine numai luptand contra Austro-Ungariei si a Germaniei.Altfel daca alegeau,ii trimiteau nemtzalaii sa lupte cu rusii pentru coclauri peste Nistru, cum s-a intamplat in al doilea razboi mondial.Pentru Transilvania si pentru romanii de acolo, care asteptau disperati eliberarea de sub salbaticia grofilor, au murit peste 800 de mii de romani din Regat,iar acum se gasesc unii romanasi ardeleni sa vorbeasca despre “independenta Ardealului” si despre “miticii” din Regat.Ei nu stiu ca de nu ar fi “miticii” si restul tarii,zilnic le-ar face freza ungurasii ca la Targu Mures in 1990.
Oh! M-ai uns la suflet.
Bravo , Radu Tudor! Si multumesc!
Acum 150 ani un print strain salva Romania dupa Alexandru Ioan Cuza.
La mulți ani Casei de România! E, poate, singurul simbol național care mai poate fi privit cu evlavie si asta e ceva in condițiile in care tot ce seamănă cu un mit fondator e înlocuit cu caricaturi. De pilda, Neamțul Johannis, venit la putere ca urmare a transplantarii mitului fondator al lui Carol I ( de Hohenzollern) in contextul republican-nu-i nevoie sa fii Charlie ca sa-ți dai seama de grotescul transplantului. Si, iarăși, nu-i nevoie sa fii istoric de inalta clasa/dotat cu viziune pentru a-ți da seama ca ce lipsește din caricatura e personajul esențial, in speța, Kogalniceanu, omul politic care a conceput si realizat, in prima forma, mitul regalității moderne pe plaiul mioritic. Evident, catanele de la serviciile secrete si conțopiștii de la Bruxelles n-aveau cum sa remarce personajul autohton aflat împreuna cu Salvatorul Neamț la ctitoria Romaniei moderne sau daca l-au remarcat, s-au grăbit sa-l taie din poză ca sa nu facă umbră mediocrității consacrate cu care au înlocuit pe protagonistul mitului inițial. Așa e cand cătanele se apucă sa facă istorie, iese de-o cazarmă, eventual, Iara nu de-o “cetate” după cum s-a si văzut.
Ziua de 10 Mai mai are încă o semnificație care, din nefericire, a scăpat autorului …
În urmă cu fix 20 de ani, la 10 Mai 1996, a avut loc la castelul din Sigmaringen căsătoria civilă a prințului Ferdinand de Hohenzollern ( moștenitor de drept al Tronului României ) cu contesa Ilona Kalnoky de Korospatak.
Las-o cu mostenitorii de drept sau de stang.Pe Tronul Romaniei nu l-a facut nimeni cu ciocanul incat sa-l poata lasa mostenire.Tara asta nu este o moshie pe care sa o ia puradelul cuiva in stapanire cu acareturi,oratanii si iobagime cu tot,ci este a tuturor romanilor care au muncit pentru tara asta si care sunt urmasii celor care au luptat si ai celor care au murit pentru ca ea ,tara,sa existe.Si daca exista pe undeva printr-un pod sau printr-o pivnita un Tron al Romaniei,pai el nu se poate vinde ci,cel mult se poate concesiona vreunuia dintre romani pe maxim cinci ani,cel mult de doua ori si numai aluia care considera romanii ca-l merita.Iar daca se dovedeste ca nu-l merita,tot romanii decid sa i-l ia inapoi inainte de termen.Tara este Patria,este Casa, si nu se da IN STAPANIRE, nu se vinde si nici nu se da de pomana.
Mai cititi, va rog, inainte de a va apuca pasiunea scrisului ! Bunaoara, cititi ce spune M. Eminescu despre Carol I, intr-o abordare comparativa cu Al. I. Cuza. Nu-i suficient sa fii neamt ! Cat despre Klauss Werner, mai bine … bosiman !
Sa fim rezonabili. Fara a contesta anumite merite ale “printului strain”, sa nu-l omoram inca o data pe Cuza.
Eu intram pe aici pentru articole serioase. M-ati dezamagit, domnule Tudor!
cine l-a omorat pe cuza?!!
Răspunsul corect, domnu’ Tudor, la întrebarea asta, este xenocentrismul.
Am intrebat ieri mai multi copii daca ei cunosc semnificatia zilei de 9 mai.Unii nu au stiut deloc,altii,cei care auzisera ceva au raspuns toti:”Ziua Europei”.Nici macar unul,unul zic,nu a stiut despre proclamarea independentei Romaniei la 1877.Ceea ce spuneti Dvs.de atata timp referitor la stergerea identitatii noastre isi gaseste aplicabilitatea in practica si am vazut asta cu ochii mei.Sunt foarte trist si extrem de pesimist.Pacat ca ne stingem.Eu sper sa nu se intample intr-un final.
Epigonii.
Cam multi repetenti!
Ar fi fost tare dacă Măria Sa Regele Carol ar fi trăit 200 de ani , sau dacă îl puteam clona !!!
“Un vultur venii din munte
Si ne-a zis: Romani, eroi,
Stiu un print viteaz si tanar
Ce-ar venii cu drag la voi.
Daca vreti, vi-l dau ca Voda
Noi, cu totii: Sa ni-l dai !
Si ne-a dat pe Voda Carol
Intr-o zi de 10 Mai
10 Mai va fi de-a pururi
Sfanta zi, caci ea ne-a dat
Domn puternic tarii noastre
Libertate si REGAT !!!
Imi place articolul, dar e trist. Nu exista nici macar o bruma de speranta-n viitor in acest moment pentru Romania. Are nevoie de schimbare. Una radicala. Eu asa vad lucrurle. Si cum sa le vad altfel, copii mei muncesc in alta tara, stau deprte de mine pentru ca aici, n-au mai gasit de lucru sau nu erau platiti astfel incat sa-si poata intemeia familii. Asteapta ca lucrurile sa se aseze si sa revina acasa. Din pacate au trecut cinci ani si nu se intampla nimic bun, ba din contra. Am pierdut ocazia sa avem monarhie. In 1989 trebuia sa cerem referendum. Credeti ca se mai poate acum sa facem asa un pas mare? Am auzit pe cineva spunand ca, atunci cand lucrurile merg prost, este bine sa iei decizii radicale si sa faci schimbarea. Nu ai nimic de pierdut. Din contra, poti sa capeti experienta. La cat de rau ii merge azi tarii, nu avem nimic de pierdut, nu poate fi mai rau de-atat.
acum 150 de ani un print strain cu pantaloni rupti in cur si o valiza de carton plina cu camasi nespalate a venit adus de cozile de topor pe care cuza ii lasase fara averi.cine spune ca familia regala a facut independenta si unirea uita de sutele de mii de romani morti pentru a se realiza aceste idealuri pentru ca EI au realizat si independenta si marea unire.Cit despre marile actiuni ale familiei regale se cunosc:afacerea skoda,afacerea armelor pentru front in primul razboi mondial,lobyul facut Romaniei dupa 90 la curtile europene pe unde au fost aia nu ne-au votat pentru admiterea in UE iar beneficii personale oho fara numar……2/3 castele retrocedate,sute de hectare de paduri zona sinaia /busteni toate dobindite prin munca cinstita….cam mult pentru unii care ne-au cosiderat in interviurile lor inainte si dupa 90 ,,un neam de ,,gitanes,, ca nici romaneste nu stiau. Domnilor suntem republica constitutionala,va place sau nu,si-a negogiat abdicarea ca altfel patea ca marele tar.lucru care democratii de azi nu i l-a permis lui cizmaru care oricum a facut mult mai multe pentru tara asta,asa ca adresarea corecta este,,fostul rege al romaniei,,si ,,fosta majestate sa,, restul e doar istorie….buna sau rea e a noastra
Sa-i manance ciuma. Familia mea a luptat in razboiul lor si au rait in saracia si austeritatea lor. Regele Mihaiinca traieste desi romanii care i-au fost soladati daca nu au murit de razoi au murit dupa de boala si alte probleme de sanatate din cauza conditiilor mizerabile in care au luptat si pe front.
“Sa-i manance ciuma. Familia mea a luptat in razboiul lor si au trait in saracia si austeritatea lor. Regele Mihai inca traieste desi romanii care i-au fost soladati daca nu au murit de razboi au murit dupa de boala si alte probleme de sanatate din cauza conditiilor mizerabile in care au luptat si pe front.”