„Ţara te vrea prost!“
Carmen Musat / www.observatorcultural.ro
În ţara în care primarul unui oraş a ajuns să „inaugureze“ un WC în incinta şcolii, tăind fericit „pamblica“ la intrarea aşezămîntului, noul ministru al Educaţiei şi Cercetării e convins că „învăţământul nostru este foarte bun şi este păcat că umbrim aceste valori ale învăţămîntului românesc printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atît de importante cum ar fi plagiatele“. Mai mult decît atît, ministrul – care, nota bene!, este şi rectorul Universităţii din Suceava – afirmă senin că Legea „nu prevede nicăieri că trebuie să punem ghilimele la un text pe care-l preluăm, să punem citarea imediat după el, deşi astăzi cei mai mulţi dintre cercetătorii noştri aşa o fac, dar Legea nu o prevede. Nici eu nu am învăţat în facultate să fac citarea în acest mod. Mult timp am făcut şi eu acest lucru, cu citarea la final. Şi de aici apar multe probleme. Ar trebui ca Legea să prevadă norme clare de aplicare a redactării. Fiecare editură şi universitate are aceste norme în momentul de faţă. Nu trebuie să legiferăm la nivel naţional. Ar trebui ca fiecare jurnal, editură să-şi respecte regulile proprii“. Vorbiţi serios, domnule ministru?! Pentru că o asemenea declaraţie vă descalifică instantaneu nu doar ca ministru al Educaţiei şi Cercetării, ci şi ca rector al unei universităţi, şi ca profesor universitar, şi ca simplu dascăl în învăţămîntul preuniversitar! O atare declaraţie, venită de la cel mai înalt nivel, pune întreaga comunitate academică autohtonă într‑o situaţie mai mult decît jenantă. E vorba de impostură, domnule Popa, iar impostura academică e taxată drastic în mediul universitar occidental (şi nu numai occidental), acolo unde unii dintre noi au reuşit să pătrundă prin forţe proprii!
Dar declaraţia dvs. nu e doar scandaloasă, ci şi mincinoasă! Nu pot să cred că, deşi aţi urcat toate treptele universitare, ajungînd chiar rectorul unei universităţi, nu aţi aflat că în România există Legea nr. 8/1996, actualizată în 2014, privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Nu pot să cred că un rector de universitate şi acum, hélas!, ministru al Educaţiei şi Cercetării, nu ştie un lucru elementar, pe care studenţii mei îl află de la primul curs: că, în condiţiile în care Legea recunoaşte şi garantează dreptul de autor, plagiatul este furt, adică însuşire frauduloasă a unei opere de creaţie intelectuală. A spune astăzi că nu aţi învăţat în facultate să puneţi între ghilimele citatele preluate din alte surse vă descalifică moral şi profesional, pentru că regulile cercetării academice nu au fost inventate în ultimii ani, ci, dimpotrivă, au funcţionat pe tot parcursul secolului al XX-lea, în toate ţările în care există cercetare şi sisteme academice cu tradiţie. Au funcţionat chiar şi în România comunistă, unde apariţia romanului Incognito al lui Eugen Barbu a stîrnit un scandal imens la acea vreme, în urma acuzelor de plagiat, formulate de Nicolae Manolescu.
Ce să înţeleagă din declaraţiile dvs. studenţii şi doctoranzii foarte buni, cei excepţionali, care au idei originale şi depun efort intelectual susţinut pentru a obţine performanţe academice, care îşi scriu lucrările respectînd regulile scrierii academice – ştiaţi că există un astfel de curs în universităţile de la noi? – şi care se văd puşi pe acelaşi plan cu impostorii care au copiat la examene şi în tezele de doctorat? Ce să înţeleagă un specialist integru din actuala degringoladă guvernamentală, în care singurele certitudini sînt ascensiunea vertiginoasă a non-valorilor, bulversarea criteriilor de performanţă şi desconsiderarea eticii academice? Cu o asemenea „viziune“, n-aţi fi avut nici o şansă să obţineţi o notă de trecere şi cu atît mai puţin aveţi vreo şansă să dobîndiţi respectul celor mai buni dintre studenţi şi profesori! Comunitatea academică, aceea care mizează pe competenţă şi pe rezultate temeinice, nu va renunţa niciodată la „libertatea necondiţionată de a pune întrebări şi a face propuneri, adică, mai mult, dreptul de a spune public tot ceea ce pretinde cercetare, cunoaştere şi gîndire a adevărului“ despre care vorbea Jacques Derrida.
Şi ajungem astfel la ruşinoasa scrisoare de susţinere, semnată de un număr considerabil de rectori – e prea puţin important dacă sînt 45 sau 40, dat fiind că e posibil ca unii să se fi trezit că „au fost semnaţi“ –, un document penibil, care scoate la iveală două probleme majore ale societăţii româneşti din acest moment: pe de o parte, oportunismul dezgustător al unor şefi mai mici în faţa Şefului cel mare, servilismul infamant al celor care se conduc după zicala „capul plecat sabia nu-l taie“ şi, pe de altă parte, ciupercăria „universitară“ care a ajuns să sufoce performanţa şi să transforme învăţămîntul superior într-o afacere cu diplome şi titluri fără nici o acoperire ştiinţifică. Proliferarea necontrolată, timp de aproape trei decenii, a unor fabrici de diplome ce se pretind a fi universităţi a dus la situaţia de acum, în care ţara a ajuns să fie controlată de politicieni fără nici o competenţă reală, „absolvenţi“ ai unor instituţii ce cu greu ar putea fi numite de „învăţămînt superior“. Acestea sînt consecinţele unei fraude naţionale, tolerată ani la rînd de clasa politică din motive electorale, dar şi pentru că, de la bun început, iniţiatorii ciupercăriilor „universitare“ au înţeles potenţialul uriaş al acestor veritabile pepiniere din care s-au recrutat oamenii politici de azi. E suficient să vedem cine sînt tinerii politicieni şi care sînt CV-urile lor, ca să înţelegem miza uriaşă a afacerii cu universităţi particulare. Dezonorant (pentru ei) este faptul că foarte mulţi rectori de la universităţi cu tradiţie continuă să gireze scandaloasa impostură practicată la nivel naţional. Iar în joc sînt, desigur, sume uriaşe de bani destinate învăţămîntului superior şi deturnate, prin anularea clasificării universităţilor pe criterii de performanţă academică, în favoarea fabricilor de diplome.
Pare evident, după ce am văzut ce fel de miniştri ai Educaţiei a promovat coaliţia aflată la putere de-a lungul ultimului an, că programul de guvernare pe care jură mai-marii PSD-ALDE prevede în mod expres anularea criteriilor de performanţă, distrugerea învăţămîntului (îndeosebi a celui universitar) şi a cercetării şi promovarea sistematică a nulităţilor servile şi obediente.
Si, nu este asa? Exista posturi tv, “Honi soit qui mal y pense!” care promoveaza activ si sustin toate zerourile barate ce ne conduc in acest moment si care participa activ la prostirea si manipularea populatiei prin oferirea de argumente cel putin dubioase pentru sprijinirea zilnica a ziselor nulitati. Asadar, care e problema? Doar aceste posturi au reusit sa faca idoli din prim-ministrii care nu pot decat sa citeasca de pe foi, din ministrii ai educatiei cu o lunga cariera in plagiat, din manechine (uneori corigente si chiar repetente) masculine care ajung a fi personalitati de rangul 2 in stat dupa presedinte. Deci? Care este intentia acestui articol? Sa demonstram ca avem curaj si fluieram in biserica? Apropos, domnule RT, nu este nevoie sa publicati acest text dar va mai repet o data: cartile de economie si chiar si cele de politologie isi vor razbuna ‘onoarea pierduta’ pe reduta pesede-alde sustinuta cu ardoare. Tic-tac, tic-tac, tic-tac si vine momentul lui ‘poc’. 🙂
mata esti caz grav, cronic, cu afectiuni multiple
bravo! excelent comentariu
DOMNULE NANA, completez cu un articol de la DW post sustinut de guvernul german deci este impartial dupa cum spunea domnul Tudor nu demult:
http://www.dw.com/ro/europa-contra-cuplului-dragnea-tăriceanu-şi-a-vuvuzelelor-sale/a-42502432
Marsh, fmm de securist, puturos, k carmen.
Cred ca asta este evident de foarte mult timp. Am ajuns sa traim in tara teoriilor conspriratiei…unde nu se face absolut nimic si cum urmam ca la carte principul: “Prostul nu e prostul destul, pana nu e si fudul.” mai nou de zi de zi de zi de cel putin 1 an incoace tot cu gura mare la europeni, la marile puteri europene. Romania dupa parerea mea…nu are nici o sansa cu actuala clasa politica, absolut nici o sansa. Pana nu vine o clasa politica complet rupta de catre acesti securoi, mafioti si baronei care au pus mana pe tara din 90 incoace nu avem nici o sansa….dar in Romania sansele ca asa ceva a se intample sunt foarte mici in urmtorii 10-15 ani din pacate…iar lucurile astea sunt bine planificate si buna stiinta de alesii neamului. De ce nu se face nimic in punctele cheie? Economie, infrastrcutura, sanatate, dezvoltarea rurala, investitii…..O tara fara educatie nu isi cunoste drepturile, nu stie ce inseamna o democratie reala din toate punctlee de vedere, cum sa aleaga, pe ce criterii sa aleaga, cum sa nu se lase manipulati cu jalnice teorii conspirative deoarece avand niste minime cuinostien generale altfel gandesti si pui problema…acum avem si internetul de unde ne putem informa despre orice subiect vrem si sa invatam din greselile trecutului….. Infrastrcutra sau autostrazile ar dechide calea marilor investitori straini…iar asta nu este bine pentru o populatie care trebuie sa vada straini drept niste amenintari care “ne vand si distrug tara”. Infratrucutura si atuostrazile poate atrage mari oameni de afaceri straini aici care sa isi descida afaceri cu locuri de munca bine platite si decente…asta ar insemna ca oamenii saraci sau cei asistati sociali sa fie atrasi de noi oportunitiati, ar insemna ca oamenii sa fie atrasi sa nu munceasca pe un salariu decent in conditii decente…iar relativ vine si schimbarea mentlaitatii…oamenii vad ca straini nu sunt nici nasoli, nici cu Soros, nici cu oculta mondiala, nici nu vin sa ne cucereasca pamantul si evolueaza la nivel mental si nu mai pun botul lo prostii populiste si nationaliste, nu mai voteaza pentru ulei si faina nu mai sta acasa pentru asistenta sociala. Santatea, din nou…nici aici nu este un mare interes…..O scoietate fara educatie stie cum ar trebuie sa arate un sistem medical modern si european? Spitale putine, vechi si pline de infectii, unde mediciii pleaca pe banda rualanta, unde medicamntele sunt proaste si scumpe este prefect pentru a avea o tara care pe langa ca este mentinuta la un nivel de trai oricum redus, din cele mai ramane din banii care nu se duc pe manacare si datorii, sa ii dea pe medicamnete multe si proaste si sa mearga in spitale pline de infectii de unde ies si mai bolnavi…in felul asta in loc ca cetateanul ala amarat sa isi straga bani pentru vacante, sa investeasca in niste bunuri persoanale, sa incerce sa isi permita bani pentru studii superioare, il menti bolnav, sarac si prost. Decvoltare rurala ce sa mai spun…are interes careva din partidele politice, mai ales unul rosu….sa schmibe situatia pe aici…unde faina, maneaua, mici si berea aduc votul? Unde BOR cotroleaza captele seci ale spalatilor pe creier? Unde carciuma tine loc de spitale, infrastrucuta, locuri de munca etc etc….?? Unde lipsa de carte domneste? Unde teoriile conspiratiei domina? Conculuzie: Tara te vrea prost pentru a te mentine sclavul ei!
Mulțumesc că exiști! M-am amuzat copios. Unde dracu’ ai văzut tu străini care să-ți dorească prosperitatea! De ce dracu’ este plină China de capitaliștii lumii? Pentru că bubuie chinejii de educație! Nu, inocentule! Pentru că muncesc pe 2 dolari. Pe lună, nu pe oră!
Chiar asa este,doar ca nu Ţara ii vrea asa ci Partidul si Conducatorul ! Te mai vrea si tupeist,te vrea ciorditor,te vrea putoare asistata,te vrea analfabet…Cum spunea azi unul cu parul valvoi(in lipsa) …I-au dat lui Valcov 8 ani pentru nimic…La el 1,5 mil euro sunt “nimic” ! Va dati seama cat fura astia ? Acum stim si unde merg banii.In locatiile exotice unde “evadeaza din Statul Paralel”,victime inocente fiind.de ce ? Pentru ca televiziunile le-au creat o aura de victime iar ei profita la maximum de acest lucru.Cand spun profita…nu doar moral.Material,cat cuprinde.E suficient sa te uiti cum arata tara asta si oamenii ei simpli ca sa te intrebi oare unde s-au dus sutele de miliarde ? “Nu stim,ai probe temeinice,eu am prezumtia,mars de-aici sarantocule ! ” Cam asa ne trateaza iar noi…nimic.
Ce-mi place de astia ca tine. “Partidul si Conducatorul” sunt chhh. Daca-mi spui ca cei care au mai trecut pe la butoanele tarii au fost “prima” inseamna ca ai o problema.
Gravitatea sta in faptul ca de 28 de ani dam din lac in put si ne trece viata, mai ales astora care sunt foarte, foarte tineri. Vezi vreo luminita pe undeva in afara de alea din piata ?
Daca n-am dat nume inseamna ca m-am referit la toti….Toata lumea arunca cu noroi in Romania.Nuuu ! Cei care au banii pe mana ne vor prosti,nu cumva sa-i intrebam nervos ce-au facut cu ei.Ca-i mai intreaba niste procurori,niste instante…da-i naibii pe aia-i rezolvam cumva,sa nu ne intrebe marea de pacaliti (pacalici) ce am facut 28 de ani cu banii lor.
De acord.
Out Off (privitor la abureala cu “salarialele la angajat”) : Cu toata dragostea (vorba vorbitorului in discutie), cand aveti ocazia, explicati-i d-lui Badea (si altor “aritmeticieni” de serviciu), ca daca aveam procent de 37 % la o baza, pe care ii plateai, in parte, peste baza respectiva (o parte se lua din baza, adica de la salariat, o alta parte suplimenta darile, fiind contributiile angajatorului), iar dupa, introduci ce platesti in baza de calcul, si scazi procentul la 35 %, cam creste, dracului ce e de plata ! Ca creste baza, bre !
Faceti cu abacu’, nene, sau pe des’te : 100 e baza acum, din care 17 merg la stat, ramanand net de 83; iar angajatorul mai da peste vreo 20, total la stat : 37. Dupa “revolutia fiscala”, baza devine 118 (vreo 2 lei da, in continuare, angajatorul, drept “contributie asiguratorie de munca”); chiar de scad procentele la 35, darile se calculeaza la 118 (nu la 100, ca pana acum), si ajunge, dracului, pe langa 40 de RON; adaugam si p-aia doi, si trecem sigur de 40.
Iar 40 > 37…
Altfel, numai priceputi in business si fiscalitate, bubuie, rasuna tara …
Radu Tudor a incercat sa il contrazica politicos invocand experti, dar cu Badea nu merge decat daca ii zici in fata cateva cuvinte de duh si il faci sa te provoace la karate !
Si Ciuvica are o logica asemanatoare cu inflatia de 4%, considera ca nu e mare ignorand ca sunt vreo 700 de bunuri calculate, dar alimentele si facturile casnice s-au scumpit cu procente intre 10-20%, pe saraci neafectandu-i ieftinirea hainele de iarna, a masinilor electrice, pretul coaforului sau a produselor electronice !
E la fel cu cresc salariile dar scade puterea de cumparare, avem crestere economica dar ne imprumutam, creste productia agricola dar importam fructe si legume, exportam materie prima si importam produse fabricate.
” Pare evident, după ce am văzut ce fel de miniştri ai Educaţiei a promovat coaliţia aflată la putere de-a lungul ultimului an, că programul de guvernare pe care jură mai-marii PSD-ALDE prevede în mod expres anularea criteriilor de performanţă, distrugerea învăţămîntului (îndeosebi a celui universitar) şi a cercetării şi promovarea sistematică a nulităţilor servile şi obediente.”
Acum sigur nu doar PSD -ALDE “prevede in mod expres anularea criteriilor de performanta…..”
ci au facut-o/ o fac toti de la stanga la dreapta, DAR! si mai interesant au facut-o chiar “dragutii” de tehnocrati pentru care unii urla si azi in societate ca astia sunt imaculati -spalati de cinstiti, corecti si doar pe criterii de profesionalism si performanta nu pe pile, relatii si interese precum……restul.
Te umfla rasul de atata minciuna si ipocrizie.
Ma gandeam la Min. Culturii care ar avea destula treaba serioasa : cum ar fi de ex. subiectul asta fierbinte ref. la Muzeul Taranului Roman si difuzarea filmului acela -controversat pe tema homosexualitatii. Toata lumea s-a intrebat de ce tocmai acolo la Muzeul Taranului Roman? -traditii, mestesuguri, ce treaba are taranul cu gayul -homo?, lovind prin difuzarea filmului exact in traditiile rurale, etc… etc…
Adevarat ca Stanca a scris un articol excelent ref la scandalul asta- intrebarea insa este Min. Culturii doarme? sau e in concediu avand in vedere ca s-a facut destula valva pe scandalul asta?
Raspunsul e simplu trebuia doar ca unii sa isi puna capul si mintea la contributie ca sa raspunda intrebarii : de ce naibii filmul asta tocmai acolo? la Muzeul Taranului.
Pai acolo e directoare Liliana Passima promovata de Corina Suteu, Min Culturii in Guv. Ciolos.
Pe firul stiut, Corina Suteu ……Patapoevici si Poneiul Roz cu zvastica la expozitia NY plus desenele alea prezentate acolo unde Moise ii propunea lui David sa faca sex.
Asadar directoarea de la Muzeul Taranului este “pupila” Corinei Suteu-Liliana Passima a fost manager intermar atunci, insa ce aflam? ca de fapt nu a putut trece un concurs – a luat doar nota 5.06, picand cu brio la examen cu contra- candidati, iar drept rasplata!!!!!! a fost numita manager!!!!!!! la Muzeu. Bravos Natiune!
La al 2-lea examen CURIOS! a candidat singura -si desigur a luat examenul, cum altfel?
Deci cum e asta cu criteriile de performanta -examene de director la muzee? Cum se poate oamenii Guv. Ciolos asa profi vaiiii, vaiiiii, umbla cu din fofarlica? -examene masluite pentru functii in institutii! No! hahaha, vorba lui M. Badea :), nu se poate! NO WAY! tocmai ei tehnocratii, “sfintii” promovarii corectitudinii si performantei in toate domeniile, luptatorii impotriva coruptiei?
Exact asa! Hai serios cat tupeu! murdar!!!!.
Pai e clar de ce directoarea Muzeului Taranului Roman promoveaza acolo filme homo…..fiindca e din aceeasi barca cu cei care faceau desene pe la NY cu Moise facand sex cu David.
Dar totusi! asta Passima cum s-a insurubat in scaunul asta de director al Muzeului? Eu zic ca prin frauda/ilegal, din moment ce a picat examenul cu nota 5.06.
Hellooooooooo Min. Culturii raspundeti? De ce avem Manager de Muzeu cu examen picat cu nota 5.06?
Parca criteriile de performanta sunt valabile pentru toti, nu? sau tehnocratii lui Ciolos au scutire de la …..Moise si Dzeu?.
Asta ca sa se intelega clar ca nu doar PSD -ALDE are astfel de practici : anulare a criteriilor de performanta, ci inclusiv si mai ales! oamenii promovati de Ciolos -Soros, care culmea tupeului! mai ocupa functii imp. in institutii chiar in prezent!!!!!!!.
STOP mediocritatii!. Directoarea Passima trebuie sa plece!
Si ca fapt divers, sigur 100%! traditiile taranesti/taranii NU se “pupa” cu gayii, dar poate vrea doamnul /doamna Suteu, Patapievici….etc… sunt mai potriviti la ……pupat.
3-4 ministere care parca sunt blestemate.Indiferent de partidul care guverneaza aceste ministere au aceiasi soarta . ,,Ministrul,rector,doctor “profesor universitar,inginer Valentin Popa nu face exceptie. Singura diferenta ar fi ca nu este garantat vanghelie.
Domnule Tudor, de ce n-o invitati pe d-na profesor Carmen Musat la o emisiune de-a Dvs. ? As dori si sunt sigur ca si altii ar dori-o, pe “sticla” la o emisiune moderata de Dvs.