Uniunea Europeană este pregătită să se folosească de legislaţie pentru a le interzice companiilor europene să se supună sancţiunilor SUA împotriva Iranului în dosarul nuclear, a declarat miercuri comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne Dimitris Avramopoulos, potrivit dpa.
Blocul comunitar caută mijloace de a menţine în viaţă acordul nuclear iranian, care urmăreşte să împiedice Teheranul să dezvolte arma nucleară, după ce preşedintele american Donald Trump a decis să retragă SUA din înţelegere şi să reintroducă sancţiuni împotriva Iranului, precum şi împotriva companiilor care fac afaceri în această ţară.
Uniunea Europeană speră că Teheranul va continua să respecte acordul atât timp cât va reuşi să păstreze suficient de multe din beneficiile economice prevăzute prin această înţelegere.
Totuşi, opţiunile sunt limitate, din moment ce companiile europene vor fi de asemenea expuse şi sancţiunilor americane impuse asupra oricărei entităţi care face afaceri în Iran.
Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, i-a informat miercuri pe oficialii Comisiei Europene în legătură cu discuţiile pe care le-a avut cu o seară în urmă cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif şi omologii german, francez şi britanic ai acestuia.
‘Am discutat în special despre soluţiile concrete şi practice pentru a ne asigura că UE va putea să îşi respecte angajamentele asumate prin acord şi să protejeze operaţiunile noastre economice’, a mai spus Avramopoulos.
‘Am discuta despre posibilitatea de a aplica aşa-numitul ‘blocking statute’. Suntem pregătiţi să facem acest lucru, dacă va fi nevoie’, a adăugat el.
Aşa-numitul mecanism ‘blocking statute’ a fost conceput în 1996 pentru a contracara sancţiunile SUA împotriva Cubei, Iranului şi Libiei, însă nu a fost folosit până acum.
Acest regulament impune sancţiuni legale asupra companiilor din UE care se supun sancţiunilor SUA împotriva Iranului, oferind în acelaşi timp compensaţii pentru orice costuri şi pierderi ar suferi, scrie Agerpres.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că Donald Trump nu este un prieten de nădejde şi că acţionează cu imprevizibil, scrie The Independent.
“În afară de provocările politice tradiţionale, cum ar fi evoluţia Chinei sau agresivitatea Rusiei, astăzi suntem martorii unui nou fenomen: încrederea de sine imprevizibilă a administraţiei americane. Având în vedere ultimele decizii ale preşedintelui Trump, cineva s-ar putea gândi: cu astfel de prieteni, cine are nevoie de duşmani? Dar, sincer vorbind, Europa ar trebui să îi fie recunoscătoare lui Trump pentru că datorită lui am scăpat de toate iluziile. Ne-a făcut să realizăm că dacă ai nevoie de o mână de ajutor, vei găsi una chiar la tine”, a declarat Tusk.
El a continuat: “Europa trebuie să facă tot ce este posibil pentru a proteja legăturile transatlantice, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi pentru situaţia în care vom fi nevoiţi să acţionăm singuri. Avem potenţialul necesar pentru a face faţă provocării, dar trebuie să existe mai multă unitate politică şi determinare”.
Da …Trump il are in Europa pe Dăncilă…pardon pe Dragnea
Bruselezii sa respecte Tratatul de Neproliferare Nucleara si apoi sa comenteze.