Dupa ce pretul gazelor pe bursa incepuse se scada ca urmare a realizarii stocurilor de peste 70% in tarile UE, Rusia a generat un nou mecanism de santaj si presiune. Fapt care a generat o revenire a preturilor mari. De peste un an si jumatate, Moscova practica acest mecanism murdar, prin care foloseste arma energetica pentru a crea dificultati majore Europei in plan energetic, economic, social. Singura solutie este ca UE sa fie capabila sa adopte un plan urgent pentru inlocuirea importurilor de gaz din Rusia pentru toate statele membre. Deocamdata, e un deziderat. Iar tari precum Ungaria fac jocurile Rusiei in UE si NATO.
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat miercuri, după ce Gazprom a oprit în perioada 31 august – 3 septembrie livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă, transmite Reuters.
Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotaţiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.
Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.
“În condiţiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parţial, preţurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua”, a apreciat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.
În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor, scrie Reuters.
În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere, scrie Agerpres.
Gratie jocului mudar cu oprirea/suspendarea/limitarea exportului de gaz spre Europa, Gazprom incaseaza mai multi bani din cauza cresterii artificiale a pretului.
Gigantul energetic rus Gazprom a înregistrat în primul semestru din 2022 un profit net record, de 2.500 miliarde de ruble (41,75 miliarde de dolari), iar Consiliul său de Administraţie a recomandat distribuirea unor dividende intermediare, transmite Reuters.
La Adunarea Generală Anuală din iulie, acţionarii Gazprom au votat împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, apreciind că plata acestora nu ar fi o mişcare rezonabilă în contextul actual. A fost pentru prima dată din 1998 când Gazprom nu a distribuit dividende.
Ieri consemnasem urmatoarea stire :
Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune, transmite Bloomberg.
În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută.
Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor. Gazprom urmează să suspende livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream, în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă.
Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii. Şi capacităţile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind şansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute despre reformarea pieţei energiei. Luni, şeful CE a anunţat că blocul comunitar caută să dezvolte un instrument care să elimine legăturile dintre preţurile la gaze şi electricitate şi a declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru a stopa costurile ridicate.
“Orice decizie privind plafonarea preţurilor energiei va limita profitabilitatea generării de energie din arderea gazului natural, ceea ce ar putea duce la o scădere a cererii. Ţinând cont de incertitudini şi de nivelul limitat al lichidităţii pe piaţă, preţurile vor fluctua probabil semnificativ”, a apreciat Warren Patterson, de la ING Groep NV.
Riscurile în Europa rămân ridicate. Gazprom a informat Engie în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, începând de marţi, din cauza dezacordului dintre părţi privind aplicarea unor contracte.