Ani de zile, Raiffeisen Bank din Austria și-a lăudat puterea de ședere în Rusia, pe măsură ce rivalii occidentali au venit și au plecat, scrie prestigiosul cotidian britanic Financial Times.
„Rusia”, îi plăcea să spună fostul director executiv al lui Raiffeisen Herbert Stepic, „separă grâul de pleava”.
Acum, situația este inversată.
La un an de la invazia sângeroasă a Ucrainei de către Rusia, în timp ce companiile occidentale fug din Rusia, temându-se de riscul reputațional și legal de a continua să facă afaceri acolo, Raiffeisen se trezește blocat.
Uriașa subsidiară rusă a băncii este prinsă în strânsoarea regimului lui Vladimir Putin, ale cărui politici îi permit să obțină profituri fără precedent, împiedicând în același timp aceste câștiguri să părăsească teritoriul rus.
La începutul acestei luni, Raiffeisen – o bancă care datează din vremea Imperiului Austro-Ungar, cu o prezență extinsa în Europa de Est – a raportat că a realizat profit de 3,6 miliarde de euro în 2022, comparativ cu 1,4 miliarde de euro în 2021. Din acestea, 2,2 miliarde de euro, mai mult de 60%, au fost atribuite afacerilor din Rusia și Belarus, de patru ori mai mari decât în 2021.
„Avem rezultate foarte, foarte bune, pe de o parte, dar, pe de altă parte, probleme enorme”, a spus directorul executiv Johann Strobl.
Piața și-a exprimat clar punctul de vedere asupra dihotomiei: de la vârful din februarie înainte de invazie, acțiunile au scăzut cu peste 40%.
Săptămâna trecută, îngrijorările lui Strobl au fost confirmate, când a apărut vestea că Trezoreria SUA cercetează pe Raiffeisen cu privire la afacerile sale din Rusia. Nu există nicio sugestie de abatere. Dar semnalează că Raiffeisen este în vizorul autorităților de reglementare și al politicienilor.
Raiffeisen nu este singura banca ce alimenteaza masina de razboi ruseasca.
Multe afaceri occidentale rămân în Rusia.
Bănci precum HSBC și Bank of America se numără printre ele. Dar Raiffeisen se remarcă atât prin dimensiunea activităților comerciale, cât și prin rolul său în centrul operațiunilor altor companii rămase.
Un director executiv al băncii Raiffeisen a declarat pentru Financial Times ca banca austriaca gestioneaza 40-50% din toate fluxurile de bani între Rusia și restul lumii.
La un an de la invazie, situația băncii simbolizează dificultățile – și motivațiile conflictuale – ale comunității de afaceri atunci când vine vorba de activitatea din Rusia, scrie Financial Times.
Presa occidentala a semnalat pe larg politica incorecta a Raiffeisen, care prin profiturile facute pe teritoriul Rusiei sprijina in fapt efortul de razboi al Kremlinului si ofera posibilitatea evazionarii unor mecanisme de sanctiune adoptate de comunitatea statelor democratice.
Austria este considerat un hub al intereselor rusesti in Europa, un stat UE care incalca toate sanctiunile si permite accesul pe teritoriul sau a rusilor interzisi in restul continentului.
#Raiffeisen
#Austria
#Rusia